NLFR

Platform over interieur- & exterieurschrijnwerk
Luchtdicht renoveren met Bostik
Zwaluw Elast-O-Foam is speciaal ontwikkeld voor het luchtdicht maken en thermisch isoleren van voegen rondom kozijnen en bouwkundige constructies.

Luchtdicht renoveren met Bostik

Gebouwen worden wereldwijd volop gerenoveerd om aan de duurzaamheidsdoelstellingen uit het Klimaatakkoord van Parijs te voldoen. Woningbezitters in België die na 1 januari 2023 een energieverslindende woning hebben aangeschaft, moeten bijvoorbeeld binnen vijf jaar na die aankoop het pand renoveren en verbeteren naar ten minste energielabel D. Luchtdicht renoveren behoort voor hen tot het zogenaamde laaghangend fruit: het is een relatief eenvoudige klus die zich razendsnel terugverdient, zowel in kosten als comfort.

Nick Haring, business developer bij Bostik, vergelijkt luchtdicht renoveren graag met het aantrekken van een goede ski-jas: “De goed isolerende voering van een ski-jas is luchtdicht en ademend. Hierdoor wordt overtollig lichaamsvocht op een gecontroleerde manier afgevoerd. Een functie die alleen goed werkt als de rits van de jas dicht is. Staat de rits open, dan ervaar je direct hinderlijke en koude tocht en verlies je onnodig veel warmte. Een goed geïsoleerde gebouwschil werkt exact hetzelfde, waarbij we de luchtdichte afdichtingen met een ritssluiting vergelijken. Laat dit nu net een van de specialisaties van Bostik zijn.”

Luchtdichte renovatie achter een knieschot.

Dicht ongewenste kieren en naden

Het Zwaluw® Luchtdicht Bouwen-productassortiment van Bostik draait volledig om het creëren van een duurzame en efficiënte ritssluiting. Haring: “Met onze producten kunnen alle ongewenste kieren en naden in een woning of gebouw worden afgedicht met als doel ongecontroleerde luchtstromen te voorkomen. Met de juiste maatregelen kan koude buitenlucht niet langer ongewenst onze warme ruimtes binnendringen, waardoor je koude- en tochtklachten vermijdt. Ook gaat niet langer ongewenst warmte van binnen naar buiten verloren. Daardoor bespaart de gebruiker flink op de energierekening en wordt het thermisch comfort verhoogd. Door goede functionele verbindingen en een waterdichte barrière aan de buitenkant van het gebouw voorkom je bovendien dat damp of vocht in de constructie trekt. Als extra bonus houden isolerende maatregelen het geluid van buiten naar binnen tegen.”

Risicozones aanpakken

Elke liter luchtlekkage kost ongeveer een kubieke meter gas per jaar. “Er zijn drie plekken met het grootste risico op luchtlekken: de vloer, de kozijnen en het dak”, weet Haring. “Daarom is het verstandig om die zones als eerste aan te pakken. Je start met een grondige inventarisatie, want luchtdicht renoveren is altijd maatwerk. Per woning bekijk je welke maatregelen praktisch, doeltreffend en met minimale bouwkundige ingrepen kunnen worden uitgevoerd. Bostik ondersteunt je hierin met een uitgebreide schouwing van de locatie. Bovendien hebben we voor elk detail van de woning specifieke luchtdichte oplossingen.”

Gevel

Een compressieband maakt de voeg tussen het kozijn en de muur slagregendicht. Daardoor wordt de primaire waterbelasting zoveel mogelijk geweerd. “Een compressieband is ademend, zodat eventueel vocht wel naar buiten kan en zich niet ophoopt in de constructie”, aldus Haring. “Bij vooraf gestort beton en metselwerk ontstaan dilatatie- en aansluitvoegen. Die voegen werk je af met een hybride kit die de primaire waterbelasting tegenhoudt. Om tot een juiste verhouding tussen voegdiepte en voegbreedte te komen, gebruik je een rugvulling.”

Zwaluw Hybriseal® 306 Coating is een hoogwaardige, duurzame, elastische spuit- en verkwastbare hybride coating voor het naadloos en luchtdicht afwerken van naden en kieren.

Vloer en dak

Voor luchtdichte, waterdichte en dampopen verbindingen tussen gevelelementen en draagconstructies biedt Bostik luchtdichte, zelfklevende tapes. Die technische tapes zijn voor binnen luchtdicht en dampremmend, terwijl de buitenkwaliteit zowel luchtdicht als dampopen, maar wel waterdicht is. De muurplaat dicht je af door aan twee zijden een flexibele PUR te gebruiken. Aan de binnenzijde werk je deze PUR af met een Zwaluw Hybriseal® 306-coating. Ook in de nokaansluiting kan je flexibel PUR-schuim of een goede compressieband gebruiken. Haring: “Voor de dak-/muuraansluiting wordt een zogenaamde Luchtdicht Tape Interieur gebruikt. Die tape is luchtdicht en dampremmend, en goed bepleisterbaar, zonder primers. PU-schuim is dan weer geschikt voor het luchtdicht maken en thermisch isoleren van voegen rondom kozijnen en bouwkundige constructies onderling, zoals de voeg tussen plafond en wand.”

Stelkozijnen

Het luchtdicht afdichten van een stelkozijn kan op verschillende manieren. De opening tussen het stelkozijn en de constructie kan gevuld worden met Zwaluw Elast-O-Foam om de isolatiebreuk te herstellen. Het flexibele PUR-schuim leidt ook tot geluidsreductie op het kozijn. Vervolgens zijn er verschillende mogelijkheden voor een goede luchtdichting, zoals Zwaluw Hybriseal® 306 Coating, Zwaluw Luchtdicht Tape (damp-open voor de buitenzijde) of Zwaluw Luchtdicht Tape Interieur (dampremmend voor de binnenzijde). Voor complexe kozijnen zoals schuifpuien, is er de luchtdichte, dampopen, waterdichte en thermisch isolerende Zwaluw Luchtdicht Schuimband. Met die producten maak je voegen eenvoudig slagregendicht en treedt koude lucht niet meer toe tot de warme woonruimtes.

Het Bostik-assortiment voor luchtdicht renoveren.

Beglazing

Haring adviseert ten slotte om ook de voegen tussen de ramen en kozijnen luchtdicht te maken, bijvoorbeeld met een hybride kit. “Daardoor geef je koude lucht geen toegang meer tot de warme vertrekken en woont je klant nog comfortabeler en energiezuiniger.”  

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details