NLFR

Platform over interieur- & exterieurschrijnwerk
Beladings- en retoursystemen verhogen productiviteit en ergonomie
De LOOPTEQ O-400 combineert de terugvoer en het stapelen van onderdelen op een uiterst beperkte oppervlakte.

Beladings- en retoursystemen verhogen productiviteit en ergonomie

Elke houtverwerker, groot of klein, kan automatiseren

Bedrijven staan voor grote uitdagingen. Zo is het nog steeds geen sinecure om geschikt technisch geschoold personeel te vinden en is het bijgevolg belangrijk om het ziekteverzuim bij het personeel tot een absoluut minimum te beperken. Naast de grote bedrijven investeren steeds meer kmo’s in automatisering om de capaciteit te verhogen, de foutenlast te reduceren en het werkcomfort te verbeteren. HOMAG en OPTIMAT GROUP bieden slimme automatiseringsoplossingen op maat: van beladings- en retoursystemen tot robotica.

Het verticale CNC-bewerkingscentrum DRILLTEQ V-310 optimaliseer je met een automatisch terugvoersysteem.

Iedereen heeft baat bij een gedeeltelijk of volledig geautomatiseerd productieproces: de grote multinational, de middelgrote verwerker en het kleine atelier met slechts een handvol medewerkers. “Via automatisering laat men een job die vroeger twee operatoren vereiste, door slechts één werknemer uitvoeren. De vrijgekomen vakman kan daardoor op een andere locatie in het productieproces ingezet worden. Zware platen op machines leggen of bewerkte stukken wegnemen, behoort ook tot het verleden. Daardoor worden onder meer rugklachten vermeden”, geeft salesmanager bij OPTIMAT Group Peter van Zijp aan. 

OPTIMAT Group speelt met de systemen van HOMAG in op de vraag naar meer automatisering, ook voor bedrijven die de ruimte en het budget niet hebben om duurdere oplossingen te plaatsen. Zo heb je het STORETEQ F-100 beladingssysteem voor koppeling aan één of meerdere opdeelzagen, kan het DRILLTEQ V-310 CNC-bewerkingscentrum uitgebreid worden met een automatisch terugvoersysteem of kies je voor een LOOPTEQ retoursysteem afgestemd op jouw behoeften.

Het retoursysteem LOOPTEQ O-300 transporteert een grote verscheidenheid aan onderdelen die behoedzaam behandeld worden.

Modulaire platenbelader

Het modulaire, portaal, vacuüm beladingssysteem STORETEQ F-100 is geschikt voor platen met een lengte tussen 2.000 en 4.200 millimeter en een breedte van 600 tot 2.200 millimeter. De dikte met toplaag ligt tussen 8 en 40 millimeter, het gewicht bedraagt maximum 250 kilogram per plaat. Afhankelijk van de toepassing en de beschikbare ruimte kiest men voor een opdeelzaag met één of twee stapellocaties links en rechts, één platenstapel zowel links als rechts of één pickingplaats achter de machine. Verder is het ook mogelijk om tot vijf en zelfs zes plaatsen te gaan met meerdere opdeelzagen of een nestingmachine. 

“Het principe is heel eenvoudig. Het beladingssysteem pikt een plaat op van een van de stapels en legt die op de zaagmachine, waarna de bewerking kan starten. Als de werkstukken na bewerking weggelegd worden, laadt de STORETEQ F-100 tegelijkertijd en volledig automatisch een nieuwe plaat”, licht de salesmanager toe. “Bovendien is het systeem gebaseerd op vacuümtechnologie, waardoor schade aan de toplaag van de platen vermeden wordt. Naast vlakke, gladde afwerkingslagen wordt vandaag namelijk veel met structuurlagen gewerkt en die zijn nu eenmaal gevoeliger voor schade bij handling en verwerking.”

STORETEQ F-100 is een modulair vacuüm beladingssysteem voor koppeling aan één of meerdere opdeelzagen.

Retoursystemen

Naast platenbeladers zijn ook retoursystemen onmisbaar voor een vlotte flow in de houtverwerkende industrie. Zo optimaliseer je een verticaal CNC-bewerkingscentrum type DRILLTEQ V-310 met een automatisch terugvoersysteem, waarmee werkstukken tot 3.050 millimeter terug naar de operator getransporteerd kunnen worden. De naam LOOPTEQ staat dan weer voor een complete reeks systemen die een comfortabele terugvoer van werkstukken in de hand werken.

“Er is voor elk wat wils. Het instapmodel LOOPTEQ O-200 is de perfecte aanvulling op enkelzijdige kantenbewerkingsmachines en bij uitstek geschikt voor klanten met kleine, smalle en middelgrote werkstukken. De O-300 transporteert een grote verscheidenheid aan onderdelen, van kleine en lichte tot grote en zware werkstukken, en overtuigt vooral door de hoge prestaties en de behoedzame behandeling van het werkstuk. Met de O-400 breidt HOMAG deze LOOPTEQ-familie nu verder uit met een oplossing die de terugvoer en het stapelen combineert op een uiterst beperkte oppervlakte”, sluit Peter van Zijp af. “Al deze automatiseringssystemen verhogen de productiviteit en ergonomie op de werkvloer. Medewerkers raken minder snel vermoeid en het ziekteverzuim door onder meer rugklachten neemt gevoelig af. De investering in een beladings- of retoursysteem win je sowieso op korte tijd terug. En wie nog net dat stapje verder wil gaan, kiest voor een robotsysteem, zoals de FEEDBOT D-310 of D-300, waarmee machines gedurende langere tijd onbemand draaien.”  

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details