NLFR

Platform over interieur- & exterieurschrijnwerk
Robotintegraties op maat voor een hoger rendement
Voor complexe installaties ontwerpt en realiseert OPTIMAT Group in eigen beheer complete robotintegraties op maat.

Robotintegraties op maat voor een hoger rendement

Bedrijven ondervinden al geruime tijd moeite om geschikt technisch geschoold personeel te vinden. Daarom gaan ze op zoek naar oplossingen die hen toelaten om met een gelijk aantal werknemers een hogere productiecapaciteit te halen en de foutenmarge gevoelig te reduceren. Automatisering is de sleutel, robotisering biedt een veelbelovend perspectief. Afhankelijk van de toepassing kan OPTIMAT Group klanten verschillende systemen voorstellen: robots van HOMAG voor de meer eenvoudige installaties en eigen ontwikkelingen voor de meest complexe uitdagingen.

De combinatie van een verticaal CNC-bewerkingscentrum uit de DRILLTEQ-serie met de FEEDBOT resulteert in een productielijn die uren onbemand kan draaien.

De tijd dat automatiseren alleen materie was voor grote bedrijven ligt achter ons. Ook middelgrote verwerkers en zelfs kleine ateliers met slechts een handvol medewerkers hebben baat bij een gedeeltelijk of volledig geautomatiseerd productieproces. Daarom bieden het Duitse topmerk HOMAG en OPTIMAT Group, naast machines, bewerkingscentra en software, ook geavanceerde automatiseringssystemen aan. 

“Denk maar aan de automatische platenmagazijnen en het portaal vacuüm beladingssysteem uit de STORETEQ-serie, de LOOPTEQ-retoursystemen, het SORTEQ-orderverzamelcentrum en de verschillende andere verzamelsystemen voor afgewerkte bestellingen”, vertelt salesmanager Peter van Zijp. “De laatste tijd investeert HOMAG ook fors in de ontwikkeling van robotsystemen. Met de SORTBOT R-300 en PAQBOT I-300 kunnen klanten respectievelijk een sorteercel en een verpakkingshulp in hun productieproces integreren. Met name de FEEDBOT, een robot voor het beladen en ontladen van een of meerdere CNC-bewerkingscentra, springt erboven uit.”

Het volledige concept wordt uitgewerkt op basis van de behoeften van de klant en de beschikbare ruimte in de productieomgeving.

Een partner voor machines en robots

De combinatie van de verticale CNC-bewerkingscentra DRILLTEQ V-310 en V-500 met de eenvoudig te programmeren FEEDBOT D-310 of D-300 resulteert in een productielijn die niet alleen overdag, maar ook ’s avonds en ’s nachts onbemand kan draaien. 

“Deze robot neemt geen pauzes en kan dus continu functioneren zonder in te leveren op kwaliteit. Zo kunnen bedrijven aanzienlijke tijd besparen en tegelijkertijd hun personeel vrijwaren. Voor de repetitieve taken wordt deze robot ingeschakeld, terwijl operatoren elders in het productieproces efficiënter ingezet worden”, legt Peter van Zijp uit. “Het proces is eigenlijk heel eenvoudig. De robot neemt het te bewerken stuk van de pallet en laadt het op de machine. Zodra de bewerking eindigt, neemt de robot het afgewerkte onderdeel er gewoon terug af en legt het op een ingestelde locatie. Uiteraard kunnen ook iets complexere handelingen geprogrammeerd worden. Zowel de machine als de robot worden via de HOMAG powerControl met de intuïtieve powerTouch2-bediening aangestuurd. De geïntegreerde woodFlex-software visualiseert de robotcel in realtime.” 

Robotintegraties in eigen beheer

Hoewel OPTIMAT Group standaard robots levert, zijn deze niet altijd geschikt voor zeer complexe installaties. Voor zo’n uitdagingen ontwerpt en realiseert de firma complete robotintegraties op maat, volledig in eigen beheer. 

“De laatste jaren evolueren we steeds meer van een pure machineleverancier naar een technologiepartner met toegevoegde waarde. Klanten komen bij ons met hun specifieke vragen en wij bekijken hoe we daarop een gepast antwoord kunnen geven, ook op het vlak van automatisering”, sluit Peter van Zijp af. “We werken daarbij het volledige concept uit op basis van de behoeften van de klant en de beschikbare ruimte in de productieomgeving. Zo leverden we bijvoorbeeld een robotoplossing met twee robots, die respectievelijk twee CNC-machines en een sorteercel beladen. Dit project resulteerde in een indrukwekkende capaciteit van 700 stuks in slechts een shift, een ROI om trots op te zijn. Onze betrokkenheid stopt niet na de implementatie van deze automatiseringsoplossingen. Onze technici staan ook garant voor een uitstekende service en ondersteuning.”   

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details