NLFR

Platform over interieur- & exterieurschrijnwerk
Denk aan de ergonomie en verhoog de productiviteit op de werkvloer
In deze toepassing worden afgewerkte ramen opgenomen met zuigmonden op het glas.

Denk aan de ergonomie en verhoog de productiviteit op de werkvloer

Zelfs de zwaarste lasten worden schijnbaar gewichtloos

Spier- en rugletsels behoren nog steeds tot de meest voorkomende oorzaken voor een langdurige afwezigheid op het werk, ook in de houtverwerkende industrie. Bij de overheid staat dit thema sinds kort hoog op de agenda. Veel bedrijven treffen al langer maatregelen om de ergonomie op de werkvloer te verbeteren. Met de pneumatische manipulatoren van Dalmec biedt Arcadel uit Roeselare een adequate en betaalbare oplossing: ergonomisch, veilig en productief. 

Met behulp van een klem worden houten kasten opgenomen om ze te stapelen op een pallet.

“Het kabinet van Pierre-Yves Dermagne, minister van Economie en Werk, maakt werk van een koninklijk besluit dat het risico op spier- en rugletsels op het werk gelijkstelt met de blootstelling aan kankerverwekkende stoffen of psychosociale risico’s – een primeur in Europa. Het thema ‘ergonomie op de werkvloer’ staat daarom ook steeds hoger op de politieke agenda”, stelt Thierry Reverse, zaakvoerder bij Arcadel. “In Nederland is men al bij wet verplicht om bij lasten boven twintig kilogram hef- en tilhulpen in te zetten. 

Dat wettelijk kader bestaat in België nog niet. Toch zijn bedrijven ook bij ons met ergonomie bezig. Al moeten ze daar steeds een draagvlak voor creëren op de werkvloer, want als het personeel vindt dat het zonder die hulpmiddelen ‘beter en sneller kan’, heeft de investering geen zin.”

De systemen van Dalmec worden ingezet om glaspartijen op te nemen en te positioneren.

Tilhulpen op maat

Bij schrijnwerkers, interieurbouwers en andere houtverwerkende bedrijven is het heffen, manipuleren, draaien en verplaatsen van zware lasten zoals plaatmateriaal, raamkaders, beglazing, kasten en ander meubilair dagelijkse kost. Bij een manuele handling worden rug en armen zwaar belast en is het risico op letsels groot. Pneumatische manipulatoren van Dalmec spelen een essentiële rol om de ergonomie voor de operatoren te verbeteren en tegelijk de efficiëntie en productiviteit te verhogen.

“Ergonomie moet een thema zijn bij de inrichting van elke nieuwe werkpost. Als een van de medewerkers met rugklachten uitvalt, is het eigenlijk al te laat. Het grootste gevaar schuilt in toepassingen waar mensen herhaaldelijk producten moeten heffen, die qua gewicht nog net binnen hun mogelijkheden liggen. In het begin is er dan geen vuiltje aan de lucht, maar op langere termijn weegt werken zonder tilhulp wel door en ontstaan finaal spier- of rugklachten”, gaat Reverse verder. “We worden het liefst al in een vroeg stadium bij een project betrokken. Dat vereenvoudigt het werk en heeft vaak een positieve invloed op het budget. Alle informatie wordt verwerkt in een technisch dossier, dat vervolgens richting Italië gaat. Daar produceert de fabrikant alle manipulatoren en de onderdelen volledig op maat in eigen huis.”

Partnership op lange termijn

Dalmec is intussen al meer dan zeventig jaar een gevestigde waarde op het vlak van pneumatische hefsystemen. Arcadel staat al 35 jaar in voor de verdeling en implementatie van de systemen in België. De range bestaat uit twee grote lijnen. Posivel, Speedyfil, Posifil, Posiplus en Minipartner zijn modellen met dubbele kabel voor lichtere lasten tot maximaal 220 kilogram. Voor de zwaardere elementen zijn de types met starre arm aangewezen: Micropartner, Partner PS, Partner Equo, Maxipartner Equo en Megapartner. Die tilt tot 1.500 kilogram in functie van de bewegingen die hij moet maken en het gewenste werkgebied.

“Het tillen, verplaatsen, kantelen of draaien van lasten vraagt nog altijd een minimale fysieke inspanning, maar men krijgt wel hulp. Sommigen kiezen voor een takel, die in een vaste zwenkarm vooruit en achteruit getrokken wordt. Daarbij gaat de beweging aan het uiteinde van de arm eenvoudiger dan dicht bij de kolom. Onze tilhulpen van Dalmec zijn uitgerust met een knikarm waarmee men alle lineaire bewegingen vlot maakt in het volledige bereik, met andere woorden dicht bij of ver van de kolom. In onze showroom kunnen we geïnteresseerden echt overtuigen. Daar ontdekken ze met behulp van een twaalftal representatieve opstellingen zelf hoe de manipulatoren hun processen kunnen verbeteren”, sluit Thierry Reverse af. “Een project stopt bij ons niet met de installatie. We helpen onze klanten na de inbedrijfstelling en geven de nodige opleidingen om veilig en efficiënt te werken. Tot slot kunnen ze bij ons steeds terecht met alle technische vragen, voor service en onderhoud.”  

/

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details