NLFR

Platform over interieur- & exterieurschrijnwerk
Innovation Day 2024

Innovation Day 2024

Op donderdag 23/05/2024 nodigt WOOD.BE u graag uit voor een nieuwe editie van de WOOD.BE Innovation Day, de uitgelezen kans om te netwerken met andere bedrijven uit de waardeketen van de hout- en meubelindustrie. Dit event staat in het teken van het thema “Design 4 Circularity” en is een initiatief in het kader van het Industrie Partnerschap met de steun van VLAIO.

Design 4 Circularity

Wist u dat 80% van de milieu-impact van een product wordt bepaald tijdens het ontwerpproces? Om de transitie naar een circulaire economie te maken is het dus essentieel om de principes van “Design 4 Circularity” toe te passen. Deze principes zijn niet alleen relevant voor uw producten, maar ook voor uw bedrijfsvoering in brede zin. Dankzij “Design 4 Circularity” wordt circulair productontwerp immers ondersteund door slimme businessmodellen en doordachte processen. Zo maximaliseert u de toegevoegde waarde van uw product, terwijl u afval en energieconsumptie minimaliseert.

Wat mag u verwachten?

🌿Hoe kan u impact maken met “Design 4 Circularity”?
🔨Hoe gebruikt u circulaire vuistregels om producten te ontwerpen?
🤔Hoe maakt u vandaag de juiste ontwerpkeuzes voor de toekomst?
💡Hoe kan u met een circulair businessmodel meer toegevoegde waarde geven aan uw producten
⚖️Welke impact zal de Europese “Ecodesign for Sustainable Products Regulation” hebben op uw bedrijf en product?

Een vertegenwoordiger van de Europese Commissie komt toelichting geven bij de “Ecodesign for Sustainable Products Regulation”. Per productgroep voorziet deze in onder meer ecodesign richtlijnen en productpaspoorten. Meubelen en matrassen staan hierbij hoog op de agenda. Voor bouwproducten zullen de ecodesign richtlijnen geïntegreerd worden in de bouwproductenverordening.

Laat u inspireren door deskundige sprekers en inspirerende praktijkgetuigenissen om vervolgens zelf aan de slag te gaan met de verworven inzichten. Samen bouwen we aan een duurzame en circulaire toekomst voor onze sector.

Mis deze editie van Innovation Day dus zeker niet en ontdek het potentieel van “Design 4 Circularity” voor uw eigen bedrijf.

PROGRAMMA

13u30 Ontvangst

14u00 Verwelkoming
Chris De Roock, General Manager WOOD.BE

14u10 Design 4 Circularity by WOOD.BE
Klaas Holsters, Innovation Expert WOOD.BE
Klaas neemt u mee doorheen een aantal onderzoeksprojecten van WOOD.BE waarbij “Design 4 Circularity” centraal staat. Voor diverse productgroepen stelt het team van WOOD.BE richtlijnen voor circulair ontwerp op. Dankzij deze vuistregels kunnen bedrijven sneller en gemakkelijker aan de slag met “Design 4 Circularity”.

14u40 Ecodesign for Sustainable Products Regulation
Dr. Kathrin Kutlescha, Policy Officer DG Environment unit “Sustainable Products”
Kathrin Kutlescha works at the European Commission as a Policy Officer in DG Environment supporting the implementation of the Ecodesign for Sustainable Products regulation (ESPR). Kathrin has more than 10 years of experience working in the consulting, energy and chemicals industry in various roles ranging from product safety, technology strategy, EU affairs/policy to sustainability advisory.

15u10 Duurzaamheid integreren in het ontwerpproces
Pieter Lesage, oprichter Studio Dott
Pieter Lesage is een designer die net op een andere manier denkt. Hij zal ons gidsen door een ontwerpproces waarbij logisch redeneren en systemisch ontwerp de maatstaf zijn. Denken in scenario’s maakt het makkelijker om de vuistregels van “Design 4 Circularity” te implementeren en correcte keuzes te maken.

15u40 Circulariteit in dienstenbedrijf Transmoove: do’s & don’ts vanuit de dagelijkse economische realiteit
Anne Lenaerts, mede-eigenaar, verantwoordelijk voor Marketing, Milieu, Mensen en Management, Transmoove/Nnof

Anne Lenaerts is mede-eigenaar van Transmoove, een dienstenbedrijf met 100 medewerkers dat oplossingen biedt gaande van kantoorontwerp en verhuizingen tot meubeltransformaties en logistieke oplossingen. Dochterbedrijf Nnof (Nearly New Office Furniture) ontwerpt en begeleidt duurzame kantoorinrichtingen en maakt circulaire kantoormeubelen.

16u10 Pauze

16u40 Biophilic Design
Dirk Wynants, oprichter Extremis
De voorbije dertig jaar stampte Dirk Wynants met designmeubelmerk Extremis een wereldspeler uit de West-Vlaamse grond. Hij ontwikkelde een holistische visie die telkens opnieuw nauw wordt afgetoetst aan de veranderende maatschappelijke context. Die onophoudelijke zoektocht naar relevantie is wat Dirk drijft. In deze presentatie gaat hij in op “Biophilic Design” dat reeds sinds het prille begin deel uitmaakt van het Extremis DNA en terug te vinden is in al zijn ontwerpen. “Biophilic Design” herintroduceert

natuurlijke elementen in de maatschappij en zorgt voor meer verbinding tussen mens, natuur en andere organismes.

17u10 Keynote introductie

17u20 KEYNOTE PRESENTATIE: Integraal ontwerpen voor de circulaire economie
Dr. Ir. Marcel den Hollander, circular design consultant & researcher / RUAS Professor Circular Design & Manufacturing
Dr. ir. Marcel den Hollander studeerde Industrieel Ontwerpen aan de Technische Universiteit Delft. Vanaf het begin van zijn loopbaan heeft Marcel geprobeerd om duurzaamheid en later ook circulariteit tot integraal onderdeel van de ontwerppraktijk te maken. Dit heeft hem uiteindelijk vanuit de ontwerppraktijk naar het veld van ontwerponderzoek gebracht. Hij is co- auteur van het boek “Products That Last”, dat de basis vormt voor het CIRCO-programma van de Nederlandse overheid voor het promoten van circulair productontwerp bij bedrijven in Nederland en inmiddels ook ver daarbuiten.

18u20 Netwerkreceptie & walking dinner

21u00 Einde

Wil u ook de principes van “Design 4 Circularity” verkennen en toepassen in uw bedrijf? Schrijf dan zo snel mogelijk in via onderstaande link. De eerste 50 ingeschreven deelnemers ontvangen bovendien een gratis exemplaar van het boek “Products That Last”. Aanbod beperkt tot 1 boek per bedrijf.

PRAKTISCH

WaarZwartWit – Ottergemsesteenweg Zuid 802, 9000 Gent. ZwartWit beschikt over ruime parkeergelegenheid en is ook gemakkelijk te bereiken met het openbaar vervoer
Voor wieVoor alle professionals uit de waardeketen van de hout- en meubelindustrie
DeelnameDankzij onze sponsors kunnen wij de kosten voor deelname beperken tot 75€/persoon (excl. BTW), te betalen na ontvangst factuur
No ShowIndien u zich inschrijft en u door omstandigheden toch niet kan deelnemen, gelieve ons dan uiterlijk op maandag 20/5/2024 te verwittigen. Zo niet zijn wij genoodzaakt om de fee van 75€/persoon (excl. BTW) alsnog aan te rekenen
InschrijvenU kan zich inschrijven via deze link: https://bit.ly/3xzbB2y

Met de medewerking van:

#industriepartnerschap #sterkondernemen

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details