NLFR

Platform over interieur- & exterieurschrijnwerk
Houtbewerkingsmachines en automatisering in de kijker op opendeur
Tijdens de Innovation Days konden bezoekers machines uitgebreid in werking zien en zich informeren over de specifieke eigenschappen.

Houtbewerkingsmachines en automatisering in de kijker op opendeur

‘We optimize your workflow’. Onder dit motto staat het team van OPTIMAT Group klaar om houtverwerkers te ondersteunen met slimme machines en automatiseringsoplossingen van het merk HOMAG. Op 12 en 13 oktober organiseerde de specialist met succes een nieuwe editie van de opendeur. De vele bezoekers konden in de showroom naast het bestaande gamma ook nieuwe oplossingen ontdekken. Waaronder het verticale CNC-bewerkingscentrum DRILLTEQ V-310 en de CENTATEQ N-210 nesting tafel. Uiteraard werd aandacht besteed aan software en automatisering op weg naar de ‘slimme fabriek’.

OPTIMAT toonde de EDGETEQ S-200: een compacte instapmachine voor het machinaal aanlijmen van kanten in een klein atelier.

OPTIMAT Group uit Heule (Kortrijk) is al jaren exclusief verdeler in de Benelux voor de machines van het Duitse topmerk HOMAG. Het productgamma omvat opdeelzagen, CNC frees- en boorcenters, breedbandschuurmachines, schaaf- en profileermachines, lamineer- en kantenbewerkingsmachines, maar ook oplossingen voor houtskeletbouw, verpakkingstechnieken, automatiseringssystemen en software. Tien jaar geleden lag de focus vooral op de grotere bedrijven, maar vandaag kunnen ook kleinere ateliers van pakweg drie à vier werknemers bij de fabrikant en leverancier hun gading vinden.

“Voor ons is het heel duidelijk. Houtbewerkers moeten producten maken. Wij zijn de specialist die hen moet helpen om daarvoor hun machinepark uit te bouwen, te optimaliseren en te onderhouden. Ons toegewijde team ondersteunt hen met deskundig technisch advies bij de vaak moeilijke keuze van de juiste oplossing, maar staat ook in voor levering, installatie, inbedrijfstelling en onderhoud van de systemen”, geeft salesmanager Peter van Zijp aan. “We werken hard om een langetermijnrelatie met onze klanten uit te bouwen. Naast de kwaliteit van de machine hangt daarbij veel af van de service. We proberen steeds snel te reageren op vragen met een helpdesk voor herstellingen vanop afstand of via monteurs ter plaatse. We blijven de operatoren ook continu bijscholen en zetten in op preventief onderhoud om te allen tijde stilstand te voorkomen.”

De DRILLTEQ V-310: deze entry-level boormachine maakt verregaande automatisering mogelijk.

Innovation Days

Op 12 en 13 oktober organiseerde OPTIMAT zijn jaarlijkse huisbeurs. Uit het aantal registraties bleek algauw dat dit een succesvolle editie zou worden. Uiteindelijk kwamen ruim 300 professionals van meer dan 100 verschillende bedrijven langs. “Tijdens dit evenement konden de bezoekers verschillende machines uitgebreid in werking zien en informatie vragen over de specifieke mogelijkheden van de kantenaanlijmers type EDGETEQ S-200, S-300 en S-500, de SAWTEQ S-300 paneelzaag, de verticale boormachines van het DRILLTEQ-gamma, de CENTATEQ CNC-gestuurde nesting tafels en de CABTEQ S-250 corpuspers”, gaat de salesmanager verder. “Er waren ook demonstraties met onze digitale producten, waaronder de revolutionaire HOMAG ProductionManager en de geavanceerde IVP-oplossingen. Ook onze partners Leuco, Group Engels en R.A.S. droegen hun steentje bij aan deze geslaagde editie.”

Er waren ook demonstraties met de digitale producten, waaronder de revolutionaire HOMAG ProductionManager. (Beeld: Kuhnle&&Knoedler)

Nieuwe entry level boormachine en CNC-nesting tafel in de kijker

Tijdens die Innovation Days werd nog maar eens duidelijk hoe uitgebreid de mogelijkheden bij HOMAG zijn. Zo biedt de fabrikant ook CNC-bewerkingscentra met een kleine footprint, maar maximale functionaliteiten. Daartoe behoort de nieuwe DRILLTEQ V-310 met een opsteloppervlakte van slechts elf vierkante meter en een slim concept, waardoor een verregaande automatisering mogelijk is. Dit modulaire, plug and play-systeem verhoogt de productiviteit op de werkvloer. De gebruiker kan kiezen uit een grote hoeveelheid aan boren. Deze machine is trouwens ook geschikt om deuvels te boren en verlijmen. Door de integratie van ledverlichting worden werkstukpositionering en gereedschapswissels vereenvoudigd en een safescan-feature verbetert de veiligheid voor de operator. 

“CENTATEQ N-210 is de beste nesting tafel op de markt met het diepste vacuümniveau. Deze machine met hoge vectorsnelheid is leverbaar in verschillende afmetingen en kan zeer eenvoudig uitgebreid worden. Ze is uitgerust met geluidsarme Busch-klauwenpompen en een goede afzuiging”, besluit Peter. “Een extra troef is dat al onze machines compatibel zijn en over een bijna identieke bediening beschikken. Als een operator gewoon is om met een bepaald model te werken, zal hij ook snel een ander systeem van HOMAG onder de knie hebben. Dat bevordert de efficiëntie. De operatoren gaan snel aan de slag en wisselen gemakkelijk tussen machines, bijvoorbeeld om eentonigheid te voorkomen of om vlot in te springen bij de afwezigheid van een collega.”  

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details