NLFR

Platform over interieur- & exterieurschrijnwerk
Geïntegreerde CAD/CAM-software optimaliseert productieproces bij interieurbouwer
Inbo is een interieurbouwer, gespecialiseerd in totaalprojecten op maat voor particuliere woningen, appartementen, tweede verblijven, kantoren en bedrijfsgebouwen. (Beeld: ©NickCannaerts-HomeSweetHome)

Geïntegreerde CAD/CAM-software optimaliseert productieproces bij interieurbouwer

Tekenaars, werkvoorbereiders en machineoperatoren met een lange staat van dienst staan vaak sceptisch tegenover automatisering van processen. Toch werpt die stap ook bij interieurbouwers zijn vruchten af. Dankzij de software TopSolid’Wood voor het tekenen van 3D-ontwerpen en TopSolid’WoodCam voor het aansturen van CNC-machines worden bij Inbo Interieur in Olen projecten nog efficiënter en sneller gerealiseerd. Het team van TOPSOLID Belgium staat ook bij dit project garant voor een persoonlijke begeleiding, een vlotte implementatie en een continue opvolging.

Inbo startte in 1988 als algemene schrijnwerkerij, maar is uitgegroeid tot een interieurbouwer, gespecialiseerd in totaalprojecten op maat voor particuliere woningen, appartementen, tweede verblijven, kantoren en bedrijfsgebouwen. “We werken in opdracht van interieurarchitecten en bouwpromotoren, maar ook voor particulieren. Dat gaat van eenvoudige kasten en ander meubilair op maat over dressings, badkamers, keukens, ontvangst- en werkruimtes tot de meest complexe projecten voor de inrichting van complete interieurs”, vertelt zaakvoerder Chris Campforts. “Bij Inbo gebeurt alles in eigen beheer: opmeten, ontwerpen, engineeren, produceren en plaatsen. Kwaliteit staat in elke fase centraal. Daarom gebruiken we bewust hoogwaardige materialen en streven naar de fijnst mogelijke afwerking. Een up-to-date machinepark en een team van enthousiaste en ervaren vakmensen in het atelier en op de werven zorgt voor de kers op de taart.”

(Beeld: ©NickCannaerts-HomeSweetHome)

De stap naar automatisering

De plannen om gedeeltelijk te automatiseren, bestaan al langer. Het manueel tekenen van ontwerpen en sturen van machines is immers tijdrovend en vereist een enorme kennis van het personeel. Dankzij een gepaste software kan alles veel vlotter gebeuren, kunnen ervaren krachten op andere plaatsen ingeschakeld worden en wordt een bedrijf plots veel aantrekkelijker voor nieuwe mensen. “Een drietal jaar geleden kwamen we in contact met wat vandaag TOPSOLID Belgium heet. De softwarespecialisten kennen de schrijnwerkerij door en door, waardoor ze ons een maatoplossing op basis van onze behoeften, processen en machines konden voorstellen”, zegt Pieter Van Eester, projectmanager en planner bij Inbo. “Vandaag werken we half geautomatiseerd. De extreem complexe opdrachten worden nog manueel uitgewerkt, maar voor het tekenen van de meeste interieurcomponenten investeerden we met TopSolid’Wood in een geïntegreerde CAD/CAM-software voor interieurbouwers en andere professionals die met hout werken. Onze furniture designers putten uit een ruime en uitbreidbare bibliotheek om de meest uiteenlopende 3D-ontwerpen te tekenen. Deze modellen vormen ook de basis voor de productie, want de combinatie met TopSolid’WoodCam maakt het mogelijk om CNC-machines vanuit de tekening aan te sturen.”

De combinatie met TopSolid’WoodCam maakt het mogelijk om CNC-machines vanuit de tekening aan te sturen.

Een tevreden klant

Dankzij de investering in deze software kunnen ze bij Inbo met eenzelfde capaciteit vandaag veel efficiënter werken en wordt de foutenlast tot een absoluut minimum beperkt. “Midden in de eerste lockdown organiseerden we de eerste opleiding. Eén van de furniture designers van Inbo beet zich onmiddellijk in de werking van de software vast, zodat de overgang nog vlotter liep dan verwacht. Begin juli tekende deze interieurbouwer een eerste project volledig met onze software uit”, zegt Boris De Doncker, business development manager bij TOPSOLID Belgium. “In augustus, slechts vier maanden na de eerste opleiding, werden de eerste stukken geproduceerd. Nu evalueren we samen met de klant de software, zodat we in de werking in de nabije toekomst nog verder kunnen optimaliseren.” Chris Campforts en Pieter Van Eester sluiten af: “Zoals bij veel interieurbouwers is de vraag door covid-19 alleen maar toegenomen. We kozen de perfecte software voor onze toepassing. Bovendien is TOPSOLID Belgium een ideale partner, die op elk moment met ons meedenkt en bereikbaar is voor advies en ondersteuning. Intussen blijft Inbo groeien, plannen we een uitbreiding van het machinepark en zijn we onder meer op zoek naar een bijkomende werkvoorbereider die met de TopSolid software kan werken.”    

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details