NLFR

Platform over interieur- & exterieurschrijnwerk
Samen de vicieuze cirkel doorbreken
Kevin Van Cortenberg

Samen de vicieuze cirkel doorbreken

Een bedrijf leiden is absoluut niet evident. Misschien was het dat nooit, maar de uitdagingen van vandaag zijn niet de minste. Hoe streef je groei na met zo veel tegenwind? De schaarste op de arbeidsmarkt, financiële, economische en geopolitieke crisissen, de vele vraagstukken op het vlak van duurzaamheid en ecologie. We moeten samen de problemen aanpakken aan de basis om niet in rondjes te blijven draaien.

Sinds kort ben ik managing director bij Van Belle, verdeler van houtbewerkingsmachines. Hiervoor deed ik twintig jaar ervaring op in de snijgereedschappen. Ik ben dus van de verbruiksgoederen naar de investeringsmarkt gegaan en toch valt het me op dat we voor dezelfde uitdagingen staan. Mijn ambitie om onze dienstverlening nog te verbeteren, heeft mijn ogen geopend. Om er nog sneller en beter te zijn voor onze klanten, moeten we verder en efficiënter digitaliseren. Maar zowel bij onze klanten als bij de medewerkers zijn er op dit moment niet voldoende geschikte werkkrachten die met die vernieuwing kunnen omgaan. 

Enerzijds zijn er onvoldoende geschoolde schrijnwerkers die met de machines moeten werken, anderzijds hebben we niet genoeg mechaniekers die de machines kunnen onderhouden. Dat tekort begint al bij de opleidingen. De sector evolueert zo snel dat scholen niet kunnen volgen. De wil is er, maar de middelen niet. Ja, dit is zeker een roep naar het beleid om de problemen aan de basis aan te pakken: doe iets aan het lerarentekort, voorzie voldoende financiering, streef naar innovatie. Door onze jongeren te leren omgaan met het actuele machinepark en met de huidige toepassingen in de sector zetten we een grote stap vooruit. 

Daarom pleit ik voor een veel intensievere samenwerking tussen het werkveld en de scholen. Stageplaatsen, werkplaatsleren, gastcolleges, bedrijfsbezoeken en individuele opleidingstrajecten voor leerlingen uit de derde graad secundair onderwijs zijn een ontzettend waardevolle leerschool. Dat is het begin. Ook wij als bedrijven moeten ons steentje bijdragen als we de vicieuze cirkel willen doorbreken. 

Die accurate opleiding geldt trouwens niet alleen voor studenten en jongeren. Ook op de werkvloer valt het belang van levenslang leren niet te miskennen: over nieuwe machines, processen en producten, over duurzaamheid en ecologie. Er valt zoveel te leren. Vertrouwen en verantwoordelijkheid laten je medewerkers groeien in hun job. Hoe digitaal en automatisch alle processen ooit mogen verlopen, er zullen altijd mensen nodig zijn om ze te besturen of te onderhouden. Investeren in het menselijk kapitaal is investeren in de groei van je bedrijf. 

Kevin Van Cortenberg
Managing director bij Van Belle

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details