NLFR

Platform over interieur- & exterieurschrijnwerk
Open source frezen blijft zich ontwikkelen als reactie op feedback van klanten
De FAB heeft een werkoppervlak dat geschikt is voor grootformaatprojecten en meubels.

Open source frezen blijft zich ontwikkelen als reactie op feedback van klanten

Mekanika, een jong bedrijf uit Anderlecht, biedt hoogwaardige digitale freesgereedschappen die zowel open source, oneindig herstelbaar, volledig modulair als intuïtief zijn. Dat alles tegen een zeer betaalbaar investeringsbudget. De oorspronkelijke ambitie blijft het basisprincipe van creatieve ontwikkeling: lokale productie toegankelijker maken.

Mekanika wil productiemiddelen toegankelijker maken, maar ook gemakkelijk aanpasbaar aan de behoeften en specifieke kenmerken van gebruikers. De opensourceplannen zijn er zowel voor professionals als hobbyisten. Het bedrijf ontwerpt en pre-assembleert digitale freesmachines die gewaardeerd worden om hun gebruiksgemak, de kwaliteit van hun werk en hun aanpasbaarheid. Roldan Descamps, CEO van het bedrijf, legt uit: “De gebruikers van onze digitale freesmachines zijn zowel professionals als doe-het-zelvers die werken met uiteenlopende materialen. Het gaat om meubelmakers, schrijnwerkers, monteurs, keukenontwerpers, orthopedische inlegzolenmakers, decorontwerpers, … Onze machines zijn ook ideaal voor prototyping.”

Door digitaal frezen te integreren in de houtwerkplaats vertienvoudigt de productiecapaciteit.

De voordelen van open source en kitlevering

Het idee om krachtige, betaalbare digitale snijmachines te ontwerpen en te produceren is ontstaan uit een eenvoudige observatie. Geconfronteerd met de noodzaak om eigen machines te bouwen om hun klanten te helpen bij de ontwikkeling van producten als onderdeel van hun ontwerpbureau-activiteiten, bouwden de oprichters van Mekanika hun eerste machines op basis van online beschikbare informatie. “Al snel realiseerden ze zich dat een machine bijna altijd kon worden gebouwd met dezelfde basiselementen, net als een Lego-assemblage,” vertelt Roldan. 

Zo ontstond het idee om een modulair machinebouwpakket te ontwikkelen. De uiteindelijke montage ervan gebeurt door de klant-gebruiker en is gebaseerd op gratis montagegidsen, handleidingen en montagetekeningen die beschikbaar zijn op de website. “Onze machines kunnen op maat worden gemaakt, zijn eenvoudig te repareren en zijn zo ontworpen dat ze binnen een paar dagen gebruiksklaar zijn. Er zijn geen geavanceerde technische vaardigheden voor nodig. De machines zijn duurzaam, gebruiksvriendelijk en van hoge kwaliteit. Onze ontwerpmethodologie is er een van volledige niet-verspilling.” Alle onderdelen zijn en blijven na verloop van tijd beschikbaar, met de garantie van vrijwel oneindige repareerbaarheid. Uiteindelijk heeft de klant die de machine monteert er de volledige controle over. De opensourcestructuur van het product versterkt de banden tussen de gebruikersgemeenschap in een filosofie van uitwisselen waar iedereen van profiteert.

Divers aanbod voortdurend in ontwikkeling

Een recente toevoeging aan het assortiment van Mekanika is de veelzijdige FAB CNC-panelenfreesmachine. Die kan een grote verscheidenheid aan materialen aan. De machine heeft snijsnelheden tot 10.000 millimeter per minuut, verwerkt volledige panelen door het werkoppervlak van 1.800 op 2.700 millimeter en is uitgerust met een 2,2 kW luchtgekoelde spindel en een intuïtieve interface. De andere paradepaardjes zijn de EVO-serie, gericht op liefhebbers en professionals die een nieuwe technologie willen ontdekken of een prototype- of freesactiviteit willen opstarten, en de PRO-serie: veel robuustere machines voor precies en nauwkeurig frezen. “Het is heel eenvoudig om te beginnen met een EVO-model. Upgraden naar de PRO-versie doe je met behulp van een upgradekit. Je hoeft dus geen nieuwe machine aan te kopen”, aldus Roldan. 

Een van de laatste innovaties van Mekanika: een aanraakscherm op de knikarm en een mobiel bedieningspaneel.

Toekomstige verbeteringen

Mekanika luistert naar zijn klanten. Die basishouding leidt tot inzichten op de noden in het werkveld. “Omdat we weten dat het verwijderen van een paneel soms een tijdrovend proces is, gingen we een samenwerking aan met RAPTOR, een fabrikant van pneumatische spijkermachines. Het gebruik van composiet spijkers in plaats van metalen bevestigingsmiddelen bespaart veel tijd en is tegelijkertijd vriendelijk voor de frees. Eenmaal op hun plaats worden de spijkers netjes afgebroken aan de zijkant. Geen resten op de machine en de frees kan er makkelijk overheen.

Er wordt nog gewerkt aan de creatie van een zuigtafel die een relatief duur klemsysteem overbodig maakt. Verdere ontwikkelingen worden ook verwacht op het gebied van accessoires, zoals krachtigere spindels, een automatische gereedschapswisselaar en de toevoeging van een laserkop voor graveren en personalisatie. Ook wordt de bediening van de machine nog eenvoudiger door de mogelijkheid om alle snijparameters toe te voegen aan de CAM-software. Wordt vervolgd.     ■

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details