Het bewerken van natuursteen vraagt om vakmanschap. Zelfs wanneer dit machinaal gebeurt. Om de perfecte afwerking van hoogwaardige projecten te realiseren, kiest Lanssens Natuursteen voor het technologische summum. “Machines moeten ons de capaciteit en de mogelijkheden geven om de wensen van klanten waar te maken”, vat manager Alain Van Betsbrugge het samen. De laatste aanwinst van CMS Brembana maakt gecombineerd zagen en waterstraalsnijden mogelijk.
Lanssens Natuursteen uit Brugge heeft een rijke traditie in het bewerken van natuursteen tot pareltjes van esthetiek. Manager Alain Van Betsbrugge: “We staan sterk in architecturale projecten. Het werk dat we afleveren zal zelden een puur utilitair karakter hebben, maar altijd om schoonheid draaien. Afwerking is cruciaal en dat vraagt om de juiste mensen en om de juiste machines.”
De huidige trends hebben het juk van de strakke lijnen afgeschud en verzachten ze met ronde vormen. Een schouwspel voor het oog, maar een uitdaging om dit tot in de puntjes af te werken. Tot voor kort was dit een intensief, tijdrovend manueel karwei bij Lanssens. Daarom werd uitgekeken naar een machine om het werk over te nemen. Om dergelijke delicate toepassingen te realiseren met een minimale naad, komt men al snel uit bij een combimachine van zagen en waterstraalsnijden. “De zaag kan dan de rechte sneden maken, van zodra er een ronde vorm nodig is, neemt de waterstraalsnijkop het over. De operator hoeft dan niet opnieuw te positioneren.”
Gecombineerd zagen en waterstraalsnijden vraagt een flinke investering. “Voor ons een noodzakelijke om de kwaliteit en de capaciteit te verhogen. Die drang om te innoveren in materialen, vormen en machines maakt deel uit van ons DNA”, vertelt Van Betsbrugge. Dat wil niet zeggen dat Lanssens Natuursteen over een nacht ijs ging. Een grondige marktstudie leidde tot de keuze voor CMS Brembana. “Het vijfassig zagen is intussen goed ingeburgerd. Met de toevoeging van een camera en een manipulatiesysteem kan de machine autonoom aan de slag om de juiste stukken uit de steen te halen”, weet Van Betsbrugge. “Waterjet is een heel andere snijtechnologie. Voor wat wij ermee willen realiseren, moet ze diezelfde precisie aankunnen. En dat vraagt om een rigide opbouw die niet elke machinefabrikant kon leveren. CMS Brembana wel.” Voor de samenwerking met GMT was Van Betsbrugge niet aan zijn proefstuk toe. “De service, de bereikbaarheid en in alle openheid over projecten kunnen spreken, maakt van hen een goede partner.”
Een bezoek aan de fabriek van CMS Brembana gaf uiteindelijk de doorslag voor deze investering. Van Betsbrugge: “Wat in het oog sprong naast de solide constructie was de nieuwe JD5ax waterjetkop. Die beweegt mee met de Z-as van de brugzaag, maar heeft nog een eigen Z-as, zodat hij zich over 360 graden vrij kan bewegen. Een vereiste om de precisie te halen die we wensen bij het uitsnijden van cirkels. Zonder zou de slijtage dubbel zo groot zijn, nu kan alles in één vloeiende beweging.”
Lanssens Natuursteen tekent met die nieuwe waterjetkop overigens voor een Benelux primeur. Daarnaast kon de in eigen huis ontwikkelde “groene” Greenjet pomp bekoren. “Dankzij de korte drukopbouw, hoeft de pomp enkel aan te slaan wanneer het waterstraalsnijden begint. Hierdoor sparen we tot 70 procent aan energie uit.” Een derde element was de veiligheid. De unieke kanteltafel komt tot op vloerhoogte, zodat de risico’s voor de operator minimaal zijn.
De machine draait sinds augustus in het atelier in Brugge. “Ze is op die korte tijd al een verlengde van onze eigen creativiteit geworden”, vertelt Van Betsbrugge trots. “Ze geeft ons alle mogelijkheden om ver te gaan in het realiseren van de wensen van de klant, in welk materiaal dan ook. We hebben eigenlijk nu al capaciteit tekort op de machine.”
Dat heeft er deels mee te maken dat de operatoren graag voor deze nieuwkomer opteren door haar snelheid en nauwkeurigheid. “En dat is het tweede cruciale element in ons succesverhaal: de juiste mensen aan boord hebben. Er is goesting voor nodig om de machine tot in de puntjes te willen leren kennen om er alles uit te halen. En dat typeert onze ploeg. Druk, snelheid, hoogte, pulsen zetten, … Je stelt zoveel in dat we nog volop het productieproces aan het optimaliseren zijn in functie van de materialen en het product”, besluit Van Betsbrugge. “Van zodra we die kennis opgebouwd hebben, staat hier een gouden machine met een gouden operator.”