NLFR

Platform over interieur- & exterieurschrijnwerk
LIGNA bevestigt zijn positie als toonaangevende vakbeurs
80.000 bezoekers uit 160 landen lieten zich door LIGNA 2023 inspireren over slimme machines en duurzame productieprocessen.

LIGNA bevestigt zijn positie als toonaangevende vakbeurs

Tijdens de vijfdaagse van 15 tot 19 mei stond LIGNA 2023, de internationale toonaangevende vakbeurs voor houtbewerking en houtverwerking, bol van innovatie, inspiratie en netwerken. Maar liefst 1.300 bedrijven uit 50 verschillende landen presenteerden hun oplossingen voor de houtindustrie, de meubelindustrie en de houtverwerkende nijverheid.

De focus van LIGNA 2023 lag op twee megatrends: duurzaamheid en digitalisering. De respons uit Duitsland en de rest van de wereld was evenzeer gigantisch. 80.000 bezoekers uit 160 landen maakten van de gelegenheid gebruik om zich te informeren over slimme machines en hulpbronnenbesparende productieprocessen. Daarmee loste deze editie de hoge verwachtingen in aanloop naar de beurs ruimschoots in. Exposanten en bezoekers waren logischerwijs verheugd om elkaar, na een onderbreking van vier jaar, eindelijk weer persoonlijk te ontmoeten en met eigen ogen de geconcentreerde innovatiekracht van de houtbewerkings- en houtverwerkende industrie te aanschouwen. 

LIGNA 2023 bood de bezoekers een breed ondersteunend programma met conferenties, presentaties, speciale displays en prijsuitreikingen.

“LIGNA 2023 overtrof de hoge verwachtingen van zowel onze exposerende bedrijven als onze bezoekers. Dat toont aan dat de machines, apparatuur en oplossingen die hier worden gepresenteerd, de weg vrijmaken voor een duurzame en gedigitaliseerde hout-, meubel- en constructie-industrie”, blikt Dr. Jochen Köckler, voorzitter van de raad van bestuur van de bedrijvengroep Deutsche Messe, tevreden terug. “Maar liefst 60 procent van de bezoekers kwam uit het buitenland. LIGNA heeft zijn positie als ’s werelds toonaangevende houtbewerkingsbeurs dus verder versterkt.”

Efficiënt en automatisch produceren

“LIGNA 2023 was niet alleen een platform voor het presenteren van nieuwe technologieën, maar ook een locatie voor kennisoverdracht en om te netwerken”, zegt Dr. Bernhard Dirr, Managing Director van VDMA Woodworking Machinery. 

“De beurs toonde aan dat de houtverwerkende industrie haar klanten de nodige technologieën biedt voor een concurrentiële en tegelijkertijd duurzame productie. Gezien de onzekere situatie waarmee deze sector momenteel wordt geconfronteerd, spreekt het succes van LIGNA 2023 boekdelen. Het is niet alleen een drijfveer voor de industrie in goede tijden, maar levert vooral oplossingen voor de uitdagingen die op ons afkomen.”

De machines, apparatuur en oplossingen die werden gepresenteerd maken de weg vrij voor een duurzame en gedigitaliseerde hout-, meubel- en constructie-industrie.

Als gevolg hiervan waren vooral slimme, geconnecteerde machines, en systemen en processen die kosten en productie efficiënter maken populair bij de gemeenschap. Er was ook een sterke vraag naar automatiserings- en procesoptimalisatieoplossingen om de impact van het tekort aan geschoolde arbeidskrachten op te vangen.

Een brede kijk op de rol van hout

“Bezoekers konden de transformatie van de industrie live meemaken in onze tentoonstellingshallen”, vervolgt Köckler. “Het hele assortiment van de waardeketen was tijdens LIGNA 2023 te zien, van houtbewerkingsmachines en -apparatuur tot gereedschappen en werkprocessen, industriële robots en zelfs exoskeletten ter ondersteuning van experts uit de vakhandel en de bosbouw. De tentoongestelde machines beperken zich vaak niet meer uitsluitend tot het bewerken van hout, maar zijn ook inzetbaar voor glas, kunststoffen en composietmaterialen. Bijvoorbeeld meubels of zelfs constructie-elementen worden gemaakt van een grote verscheidenheid aan materialen. Het is dan ook logisch dat LIGNA-exposanten hun productportfolio uitbreiden en hun klanten een breed scala aan opties bieden.

Een belangrijk thema op het event was de rol van hout als hernieuwbare hulpbron en in het totale decarbonisatieproces. In het kielzog hiervan wordt houtbouw steeds belangrijker en ontstaan er nieuwe marktkansen voor de machinebouw. Exposanten op LIGNA 2023 presenteerden oplossingen die alle processtappen in de houtbouw aanzienlijk optimaliseren. Dit bespaart niet alleen kosten, maar het gebruik van deze waardevolle grondstof kan ook zo hulpbronnenvriendelijk mogelijk worden ontworpen. Ook de vloerensector en de meubelindustrie wenden zich steeds meer tot hout als hun voorkeursgrondstof, aangezien duurzaamheid voor de eindconsument steeds belangrijker wordt. Zo helpen innovatieve lijmen op basis van natuurlijke en hernieuwbare grondstoffen ook om de CO2-uitstoot te verminderen.

Digitalisering en automatisering van de houtindustrie vormt een mogelijke oplossing voor het tekort aan geschoolde arbeidskrachten.

Meer dan beursstanden

LIGNA 2023 bood de bezoekers een breed ondersteunend programma met conferenties, presentaties, speciale displays en prijsuitreikingen. Op de LIGNA.Stage in hal 12 presenteerden ongeveer 90 sprekers de laatste marktontwikkelingen en trends. Het tekort aan geschoolde werknemers en wervingsproblemen werden ook aangepakt in een speciaal gebied dat netwerken tussen geschoolde werknemers en potentiële toekomstige werkgevers promootte.

Köckler besluit: “LIGNA 2023 heeft opnieuw aangetoond dat het een onmisbaar platform is voor de houtverwerkende industrie. De beurs bevorderde niet alleen de uitwisseling van kennis en ervaring, maar zette ook de koers uit naar toekomstbestendige en duurzame houtbewerking en -verwerking.”

De volgende LIGNA loopt van 26 tot 30 mei 2025.   ■

Exposanten aan het woord

Positieve feedback van bezoekers is uiteraard heel belangrijk voor de organisatie van LIGNA. Even benieuwd waren ze naar de ervaring van de vele exposanten. Ook daar klonk heel wat tevredenheid en honger naar meer.

HOMAG GmbH
“Het was verrassend hoeveel mensen er kwamen, want na vier jaar weet niemand wat er echt gaat gebeuren. Maar we zijn zeer tevreden met het resultaat en ik denk dat de meeste klanten erg enthousiast zijn om ons personeel persoonlijk te ontmoeten, met onze experts te praten en onze lopende installaties en nieuwe machines te ervaren.”

Achim Homeier, Senior Director Global Marketing & Product Management, HOMAG GmbH

SCM Group
“De bezoekers hadden veel interesse in onze innovaties, vooral in de nieuwe geautomatiseerde en geconnecteerde oplossingen. Ook houtbouw is een interessegebied van veel klanten en partners. We hebben veel leads verzameld tijdens LIGNA 2023. Daar zijn we dus erg tevreden over. En het allerbelangrijkste, we hebben de kans gehad om veel nieuwe klanten te ontmoeten. LIGNA blijft een zeer belangrijk gebeuren voor ons.”

Pietro Gheller, directeur Sales & Market Operations Woodworking Division, SCM Group

Dieffenbacher
“We zijn allemaal blij om hier na zo’n lange tijd weer te zijn. LIGNA 2023 was een geweldige gelegenheid om samen met onze klanten onze 150e verjaardag te vieren. We konden ook ons nieuwe op artificiële intelligentie gebaseerde digitaliseringsplatform presenteren. Het helpt onze klanten om hun productie beter te laten draaien, materiaal te besparen, emissies te verminderen en zo hun ecologische voetafdruk te verkleinen.”

Dirk Eisenmann, marketingmanager Dieffenbacher

Biesse Group
“We hebben niet alleen goede reacties gekregen op onze producten, maar ook op ons bedrijf en de evolutie van de afgelopen jaren. We zijn hier met een nieuwe visuele identiteit en stellen onszelf voor als een multimaterialenbedrijf dat onder één merk oplossingen biedt voor natuurlijk hout, maar ook voor glas, steen en geavanceerde materialen.”

Raphaël Prati, Directeur Marketing & Communicatie Biesse Group

Robert Bürkle GmbH
“We kregen veel aandacht bij LIGNA. Een bijzonder interessegebied voor onze klanten was automatisering. Door het tekort aan geschoolde arbeidskrachten is het moeilijk om werknemers te vinden. Automatisering kan in dit geval helpen. Wij zijn de ideale partner om de hoge eisen aan productie-output met geautomatiseerde oplossingen rond het afwerkingsproces te beantwoorden.”

Matthias Picker, Vice President Division Houtbewerking, Robert Bürkle GmbH

Esterer WD GmbH
“Ons hoogtepunt van LIGNA 2023 was de digitalisering van de zagerijen. De meeste daarvan draaien nog op papier. We hebben alles in elektronische vorm.”

Urs Affolter, algemeen directeur, Esterer WD GmbH

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details