NLFR

Platform over interieur- & exterieurschrijnwerk
Houtbewerkingsmachines en automatisering voor KMO’s
De DRILLTEQ V-310 heeft een slim concept die een verregaande automatisering mogelijk maakt.

Houtbewerkingsmachines en automatisering voor KMO’s

Tien jaar geleden waren HOMAG en OPTIMAT Group vooral bekend voor het leveren van machines aan grotere bedrijven. Dat is ondertussen verleden tijd, want tijdens de vakbeurs LIGNA waren het niet de grootste machines die in het oog sprongen, maar wel de slimme machines en automatiseringsoplossingen die de kleine houtverwerkende bedrijven helpen om efficiënter te werken. Met het ruime assortiment van de Duitse fabrikant en de grotendeels identieke bediening en besturing van de systemen, houden gebruikers hun machinepark up-to-date zonder bij groei alles te moeten veranderen.

Met de EDGETEQ S-200 en S-240 omvat het gamma compacte instapmachines voor het machinaal aanlijmen van kanten in een klein atelier.

Producten maken, dat is de corebusiness van elke houtbewerker, klein of groot. Als ze voor uitbouw, optimalisatie en onderhoud van het machinepark op de ondersteuning van een specialist kunnen rekenen, valt hen al een grote last van de schouders. OPTIMAT Group, al jaren exclusief verdeler in de Benelux voor de machines van het Duitse topmerk HOMAG, is zo’n partner. “Het productgamma omvat opdeelzagen, CNC-frees- en boorcenters, breedbandschuurmachines, schaaf- en profileermachines, lamineer- en kantenbewerkingsmachines, maar ook oplossingen voor houtskeletbouw, verpakkingstechnieken, automatiseringssystemen en software”, stelt salesmanager bij OPTIMAT Group Peter van Zijp. “Tien jaar geleden waren we vooral bekend voor het leveren van machines aan grotere bedrijven. Vandaag leggen we die focus samen met HOMAG ook op kleinere ateliers met pakweg drie à vier mensen op de werkvloer. Ook voor die doelgroep bieden we machines en automatiseringssystemen om hun capaciteit en kwaliteit verder te optimaliseren. We geven deskundig technisch advies bij de keuze voor de meest geschikte oplossing. Staat de machine klaar, dan garanderen wij de levering, installatie, inbedrijfstelling en het onderhoud.”

HOMAG biedt ook CNC-bewerkingscentra met een kleine footprint en met maximale functionaliteiten, zoals de allrounder DRILLTEQ V-200. (Beeld: HOMAG Group AG)

Entry-level modellen

Met de EDGETEQ S-200 en S-240 omvat HOMAGs gamma compacte instapmachines voor het machinaal aanlijmen van kanten in een klein atelier. Ze hebben een aanvoersnelheid van respectievelijk acht en elf meter per minuut. Door het voor- en radiusfrezen kan men werkstukken volledig verwerken en alle systemen zijn uitgerust met een nauwkeurige lijmunit, ook voor de verwerking van purgranulaat. De eerste automatiseringen van de aggregaten geven een perfect resultaat en een eenvoudige bediening. HOMAG biedt ook CNC-bewerkingscentra met een kleine footprint, maar met maximale functionaliteiten. Daartoe behoren de allrounder DRILLTEQ V-200 en de V-310 met z’n slimme concept die een verregaande automatisering mogelijk maakt. Het zijn één voor één modulaire, plug-and-playsystemen die de productiviteit op de werkvloer verhogen. Als het bedrijf groeit, het aantal medewerkers en als ook de gevraagde capaciteit toeneemt, groeien die systemen mee. Zo hoeft met niet onmiddellijk het hele machinepark te vernieuwen. De machinebouwer blijft deze entry-level systemen verder ontwikkelen, zodat er steeds meer functionaliteiten standaard geïntegreerd zijn.

“Al onze machines zijn compatibel met elkaar en beschikken over een (bijna) identieke bediening. Als een operator gewoon is om met een bepaald model te werken, zal hij ook snel een ander systeem van HOMAG onder de knie hebben. Dat bevordert de efficiëntie. De operatoren kunnen snel aan de slag en gemakkelijk tussen machines wisselen, bijvoorbeeld om eentonigheid te voorkomen of om in te springen bij de afwezigheid van een collega”, gaat Peter van Zijp verder. “Bovendien beschikt HOMAG over een eigen software voor de besturing van CNC-machines, waardoor het programmeren sinds jaar en dag gelijk bleef. Uiteraard zijn er gaandeweg optimalisaties gebeurd, maar de basis is steeds gebleven. Dat betekent dat men de programma’s van een ouder model probleemloos op een nieuwe machine gebruikt. We stellen het vast: wie een HOMAG op de werkvloer heeft, komt bij een volgende investering opnieuw bij ons.” 

Door de eigen software is programmeren van CNC-machines sinds jaar en dag gelijk gebleven. De programma’s voor een ouder model kunnen ook bij een nieuwe machine gebruikt worden.

Langetermijnrelatie met klanten 

OPTIMAT Group werkt hard aan een langetermijnrelatie met zijn klanten. Naast de kwaliteit van de machine hangt daarbij veel af van de service. Het team van de verdeler reageert snel op vragen van klanten met een helpdesk voor herstellingen vanop afstand of via monteurs ter plaatse. Ze blijven de operatoren continu bijscholen en zetten in op preventief onderhoud om op elk moment stilstand te voorkomen.   

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details