NLFR

Platform over interieur- & exterieurschrijnwerk
Geluidsisolatie en stootvastheid zonder poespas

Geluidsisolatie en stootvastheid zonder poespas

Met de dB gipsplaat van Siniat zijn, snel en economische verantwoord, scheidingswanden te maken met een verhoogde akoestische weerstand.

Er zijn van die plekken in woningen, scholen, hotels en kantoren waar de scheidingswanden het net iets harder te verduren krijgen. Plekken waar niet alleen de stootvastheid op de proef wordt gesteld, maar ook de geluidsbelasting hoger is dan normaal. Standaard gipsplaten schieten in zo’n situatie net te kort, vandaar dat Siniat de dB gipsplaat heeft ontwikkeld. Wat hem onderscheidt is de verhoogde akoestische weerstand in combinatie met de verbeterde stootvastheid.

Davy Vennekens, market manager Benelux bij Etex Building Performance, dat de merken Siniat en Promat verdeelt, en Wilfred Potze, technical development and application engineer bij Etex Building Performance, vertellen graag wat de voordelen zijn van de Siniat dB gipsplaat.

Davy: “Onze dB gipsplaat is geoptimaliseerd voor scheidingswanden met een hogere dan gebruikelijke belasting, zoals we die in onze dagelijkse omgeving veel tegenkomen. Of het nu spelende kinderen zijn, actieve en drukke volwassenen of gewoon een lawaaierige omgeving: met een standaard gipsplaat gaan we het daar niet redden. Of toch niet zonder extra dure ingrepen en dat is nu juist wat we willen voorkomen. Door de geoptimaliseerde Siniat dB gipsplaat toe te passen wordt zonder poespas aan hogere eisen voldaan. Dat zien bouwers wel zitten.”

Opvallende blauwe kleur
De dB gipsplaat van Siniat heeft een blauwe kleur. Is dat al bijzonder in een wereld waar wit en grijs de hoofdrol spelen, de redenen voor die kleur zijn dat zeker. Met het duidelijk zichtbare kleurverschil worden de specifieke kwaliteiten van deze gipsplaat benadrukt voor de verwerker. Met de Siniat dB plaat is namelijk op een eenvoudige en daardoor economisch aantrekkelijke wijze te voldoen aan de eisen, die bij binnenwanden en woningscheidende wanden worden gesteld aan de mate van geluidsisolatie en stootvastheid.
Het verschil in akoestische weerstand van de dB gipsplaat kan ten opzichte van een standaard gipsplaat oplopen tot maar liefs 8 dB bij een vergelijkbare scheidingswandconstructie. Die extra dB’s betekenen voor de bouwer een grote mate van zekerheid dat de wand aan de minimum geluidseisen voldoet. In de praktijk bepaalt namelijk niet alleen de tussengelegen wand de geluidsisolatie, maar ook bijvoorbeeld het plafond en de aansluitende wanden. Deze andere trillingswegen brengen de uiteindelijk geluidsisolatie omlaag. Bij de dB gipsplaat met verhoogde akoestische weerstand is dat risico heel klein. Ontzorgen noemen we dat.

De ideale combinatie
Het wordt wel de ideale combinatie genoemd en het is een soort drie-eenheid: betere stootvastheid, verhoogde akoestische weerstand en nagenoeg te verwerken als een standaard gipsplaat. Want dat is best bijzonder te noemen: bij toepassing van de dB plaat zijn geen speciale duurdere akoestische profielen, bredere wandopbouwen of bijkomende plaatlagen nodig om een optimaal resultaat te bereiken. Uit meetresultaten is gebleken dat met een Siniat dB gipsplaat die is bevestigd op standaard metalen wandprofielen probleemloos de gewenste geluidsisolerende waarden worden behaald. Alsof dat nog niet genoeg is: bij toepassing van de Siniat dB gipsplaat op een dubbel profielensysteem zijn zelfs bijzonder hoge waarden te bereiken. En dat alles zonder aanpassingen te doen aan het bouwsysteem of anders gezegd, zonder speciale metalen profielen toe te passen. De standaard metalen wandprofielen volstaan. Als dat niet economisch verantwoord bouwen is.

dB gipsplaat

De dB gipsplaat van Siniat heeft een blauwe kleur.


Beter dan een standaard gipsplaat
Wilfred legt uit wat het verschil is tussen de twee soorten gipsplaat waarover we het hier hebben: “De Standaard gipsplaat is van het type A volgens norm NEN-EN 520. Onze Siniat dB gipsplaat is echter een type DI volgens NEN-EN 520. De ‘D’ staat daarbij voor de grotere mate van densiteit – zeg maar massa – van de plaat en dat zegt iets over de verhoogde akoestische waarde. De ‘I’ komt van het woord impact en duidt op de verbeterde stootvastheid. Om het verhaal compleet te maken gaat het om een gipsplaat volgens brandreactieklasse A2-s1, d0 volgens NEN-EN 13501-1. Voor wandtoepassing is hij trouwens verkrijgbaar met afgeschuinde kanten (AK).”

De verbeterde akoestische weerstand van een wand met Siniat dB gipsplaten is mede te danken aan de verzwaarde kern, waarin het gipsmateriaal dat voor de geluidsisolerende massa zorgt, is vermengd met vezels, die mede de buigsterkte vergroten.

Voor bijzondere toepassingen
Siniat heeft in relatie tot geluidsisolatie trouwens nog een andere gipsplaat in het programma. Deze LaDura Premium heeft minimaal dezelfde akoestische weerstand als de dB gipsplaat en is eveneens stootvast, maar heeft nog enkele bijkomende voordelen. Davy: “De LaDura Premium is bijvoorbeeld beter bestand tegen vocht, wat hem geschikter maakt voor natte ruimten. Verder heeft hij een verhoogde uittrekwaarde voor hollewandpluggen en een verhoogde brandweerstand. Maar die extra’s komen wel met een hogere prijs en in de meeste projecten zijn ze niet maatgevend.” Wilfred voegt graag nog even toe, dat het bij de brandweerstand van de LaDura Premium gipsplaat gaat om een type DFH1IR volgens NEN-EN 520.

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details