NLFR

Platform over interieur- & exterieurschrijnwerk
Een nieuwigheid die innovatie, veiligheid en gezondheid combineert is het exoskelet Exoactive.

Experience Days zetten innovatieve tools in de kijker

Vakmanschap gestimuleerd door de nieuwste machines

In juli was het verzamelen geblazen in Wendlingen voor de Festool Experience Days 2023. Dit tweedaagse event bracht pers en influencers samen rond de waarden en nieuwigheden van de gereedschappenfabrikant, gekoppeld aan een rondleiding in de recente productiesite in Weilheim. 

Bij Festool denk je niet meteen aan een familiebedrijf. Toch staat vandaag de derde generatie aan het roer van deze wereldspeler op het vlak van professioneel handgereedschap, en wacht de vierde generatie in de coulissen. Bij een bezoek aan Festool voel je al snel die familiale aanpak tussen de mensen die er werken en de hartelijke manier waarop met ‘Festool fans’ wordt omgegaan. Een hechte band, die extra werd aangehaald tijdens de Experience Days. Daar werd volop ingezet op waarden als innovatie, duurzaamheid en premium. Die vind je niet alleen bij Festool terug, maar ook bij de andere merken van de TTS Group zoals exoIQ, SawStop, Shaper en Tanos. “We bieden geen totaalaanbod, wel hoogkwalitatieve machines voor selecte doelgroepen zoals houtbewerkers, schrijnwerkers, interieurbouwers en schilders. De klant is onze focus: hoe gebruiken zij onze gereedschappen en hoe kunnen we hen helpen met innovatieve en duurzame toepassingen”, zegt CEO Sascha Menges. “We zijn actief in meer dan veertig landen wereldwijd, maar onze roots is en blijft Duits. Met machines die bedacht en ontwikkeld zijn in Europa en 75 procent vervaardigd in Duitsland.”

Planex M, de allrounder in de PLANEX-serie van Festool.

Denken in systemen

De Experience Days waren er niet enkel om bij te praten met de trouwe Festool-gebruikers. Er werden heel wat innovaties voorgesteld, zoals het accu-assortiment dat nog verder wordt uitgebreid. Daarin trekt Festool als fabrikant de kaart van de vernieuwing net zoals ze dat met bekabeld gereedschap deden. De batterij is namelijk niet alleen een energiebron, maar ook een communicatiemiddel. Dat brengt ons bij de volgende innovatie: digitalisering. “Als het mogelijk en relevant is”, licht Sascha Menges toe. “Het moet de moeite waard zijn om voor digitale functies te kiezen.

Daarnaast willen we het koopgedrag van onze gebruikers digitaliseren. Zo is de online shop al in Duitsland actief en zetten we verder in op digitale toepassingen en apps om toestellen eenvoudiger te registeren en herstellingen makkelijker aan te vragen.”

Alle Festool-machines werken in een systeem. Een van die systemen die toegelicht werd was de langnekschuurmachine-serie Planex. Na het instapmodel Planex Easy en de high-end Planex 2, brengt Festool nu een tussenmodel op de markt. Planex M is goedkoper dan Planex 2, maar behoudt de vacuümfunctie zodat er stofvrij gewerkt kan worden. In tegenstelling tot Planex 2 heeft Planex M een vaste lengte van 1,40 meter. Na grondige studie bleek dit de ideale afstand om ergonomisch te werken. Zelfs over het schuurpapier werd nagedacht, met een specifiek ontwikkeld papier dat rekening houdt met de afzuiging en zuigkracht van de machine. Je machine is namelijk maar zo sterk als de zwakste schakel. Zo biedt Festool vandaag het meest volledige aanbod aan langnekschuurmachines.

Tijdens de Festool Experience Days werd de gloednieuwe productiesite in Weilheim verkend.

Uitgebreid snoerloos assortiment

Festool staat natuurlijk gekend om zijn premium boor- en zaaggereedschap. Daarin wordt het draadloze assortiment verder uitgebreid. Onder meer met de accu-klopboormachine Quadrive TPC 18/4, die boren en verzinken in een machine combineert. Zo werk je voortaan efficiënter en sneller met twee in plaats van met drie machines. Daarnaast worden de machines op 18-volt-batterijen aangevuld met twee compacte schroefmachines op 12 volt: CXS 12 en TXS 12. Het zijn lichte allrounders die vlot in de hand liggen. Deze zijn ook beschikbaar in 18-volt-editie, in C- en T-uitvoering. Alle accessoires van de 18-volt-machines zijn compatibel met die van 12 volt.

Wat de zagen betreft komt de accu-tafelcirkelzaag CSC SYS 50 erbij, met dezelfde prestaties en zaagprecisie als machines met snoer. Met de nieuwe accu-reciprozaag RSC 18 verzaag je composietmaterialen. De gasgeefschakelaar garandeert een soepele start en perfecte controle, net zoals de antitrillingsaandrijving. Met de accu-plintenzaag SYMC 70 gaat plinten afzagen twee keer zo snel. Net zoals werken met de accu-invalcirkelzaag TSC 55 K. Deze heeft een langere accuduur gekregen, bevordert de mobiliteit en is net zo krachtig als machines met snoer. Tot slot is er de afkort-trekzaag met accu KSC 60 met een verstek- en helingshoek voor flexibel gebruik op de werf en in het atelier. Het slimme dubbel-accusysteem verhoogt het gebruiksgemak en garandeert autonomie de hele dag door.

CEO Sascha Menges verwelkomt de aanwezigen tijdens de Festool Experience Days.

Mens en machine

Zo’n 61 procent van alle Festool-producten wordt in de nieuwe productiesite in Weilheim gemaakt. Hier werken 400 mensen vijf dagen per week in drie ploegen aan de montage van alle Festool-apparaten. Goed voor 150 machines per dag of 750 per week. Aan elk eiland wordt één product gemaakt. Per eiland verloopt tussen de 10 en 20 procent van het werk geautomatiseerd. Ook de logistiek binnenin het gebouw verloopt zo goed als volledig computergestuurd. De medewerker geeft aan welke onderdelen bijna opgebruikt zijn. De computer stuurt een signaal naar het volautomatisch magazijn met materiaal voor drie productiedagen dat vervolgens opgehaald wordt door een zelfrijdende heftruck die als een voorzichtige robot naar het eiland rijdt. Alles volgens het just-in-timeprincipe. 

Exoskelet ten voordele van ergonomie

Hoe kan een product beter en veiliger gemaakt worden? R&D vertrekt bij Festool steeds vanuit de vragen van klanten die technische doelen worden. Dat is een proces van trial en error. Elke deelfunctie wordt geanalyseerd met prototypes en testmodellen. Bij die ontwikkeling spelen ook health & safety een rol. Zo zijn er de gekende functies KickbackStop en SawStop. 

Een nieuwigheid die innovatie, veiligheid en gezondheid combineert is het exoskelet Exoactive. Met een antropomorf design dat nauw aan het lichaam aansluit, biedt die regionale ondersteuning voor taken die voorhands of bovenhands worden uitgevoerd. Zo belast je de schouders en nek minder. Via een 18-volt-accu en perslucht wordt de kracht naar je armen gestuurd, met drie werk- en vijf krachtniveaus. “Dit garandeert 30 procent minder belasting en kan tot 5 kilogram per arm ondersteunen”, zegt innovatie- en productiemanager van Exoactive Dominic Ender. “Het exoskelet wordt aan je lichaam aangepast. Het weegt 7,5 kilogram en gaat een halve werkdag mee. Tijdens de middag laad je op en na je pauze werk je verder.”

Met Origin heb je een CNC-machine op mensenmaat.

Shaper: CNC op mensenmaat

Afsluiten doen we met Shaper, ontwikkeld en ontworpen in San Francisco in 2012, maar gemaakt bij Festool in Weilheim. De systainer die je er op kan aansluiten wordt vervaardigd door Tanos. Zo werken drie bedrijven binnen de TTS Group samen. Kort samengevat: Shaper biedt met Origin een compacte CNC-machine, die digitale precisie en vakmanschap in een toestel samenbrengt. Je kan ontwerpen en componenten laden van bekende producenten en beslagmerken zoals onder meer Blum, Lamello en Simonswerk, of zelf iets tekenen dat je via Trace eenvoudig oplaadt in de databank. Het Workstation laat je toe om horizontaal of verticaal te werken. Plate is dan weer het universele werkgedeelte waarop je elementen samenbrengt. Origin corrigeert je automatisch wanneer je dreigt van je snijlijn af te wijken. Gebruiksgemak en precisie in één toestel. Zo ondersteunen ze houtbewerkers en interieurbouwers wereldwijd met eenvoudige hands-on software en eenduidig gebruik.   ■

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details