NLFR

Platform over interieur- & exterieurschrijnwerk
Exoskelet op 18V in de kijker tijdens LIGNA
Je rekent op een actieve ondersteuning voor drie posities bij het bovenhands werken.

Exoskelet op 18V in de kijker tijdens LIGNA

Voor gereedschappenspecialist Festool kon LIGNA niet ontbreken op de beurskalender. Dit jaar lag hun focus op de nieuwste telgen in het 18V-gamma. Het snoerloze gamma groeit exponentieel en volgt zo de vraag van de markt. Zo is er nu ook het eerste exoskelet op batterijen voor nog meer efficiëntie en gebruiksgemak op de werf: ExoActive.

Bovenhandse werkzaamheden zijn vermoeiend en ergonomisch belastend. Bij het schilderen, behangen of monteren op muren en plafonds kan je dus een extra portie kracht en ondersteuning voor je armen gebruiken. Met ExoActive van Festool kan dat voortaan zelfs gemotoriseerd en snoerloos. Dit exoskelet is een nieuwkomer in het populaire 18V-gamma van de gerenommeerde gereedschappenfabrikant. Deze innovatie stond van 15 tot en met 19 mei centraal op de LIGNA-stand van Festool.

“Vorig jaar prikkelden we de nieuwsgierigheid al met een prototype, vanaf dit najaar zal het finale systeem effectief beschikbaar zijn voor de vakman”, zegt Sandy van der Vreken, marketingmanager bij Festool. “We merkten alvast heel wat interesse en enthousiasme bij de bezoekers tijdens LIGNA. Voor bovenhands werken levert het aanzienlijk meer comfort en minder vermoeiing op. Bovendien betekent het ontbreken van een snoer dat je op elk moment maximale bewegingsvrijheid behoudt.” Ook andere nieuwkomers in het 18V-gamma konden niet ontbreken. Zo blijkt onder meer de accu tafelcirkelzaag CSC SYS 50 uit deze collectie een groot succes.

Het ExoActive-exoskelet rekende op veel enthousiasme tijdens LIGNA 2023.

Hoe werkt ExoActive?

Het 18-voltaccupack drijft de processor in het exoskelet aan. De geïntegreerde persluchttank zet het actieve ondersteuningssysteem zo in gang. Om de werkduur van de batterijen te maximaliseren, dient deze persluchttank ook als buffer voor overtollige energie, bijvoorbeeld wanneer je als gebruiker je armen opnieuw omlaag brengt. Het ondersteuningsvermogen wordt via sensoren, die aan de armgewrichten van het exoskelet zijn aangebracht, gestuurd, voor maximaal gebruiksgemak. Het is even gemakkelijk aan te trekken als een rugzak en kan op verschillende lichaamsafmetingen worden ingesteld.

Sandy van der Vreken: “ExoActive is een ontwikkeling van onze zusteronderneming exoIQ. Hun wetenschappelijk onderzoek en intelligente systemen vormden in dit verhaal een sterke tanden met onze technische knowhow van de uitdagingen en noden die vaklui dagelijks ervaren op de werf. Het interdisciplinaire onderzoeksteam van exoIQ koppelde de wetenschappelijke inzichten aan de praktische uitdagingen. Met dit indrukwekkende exoskelet als resultaat.”

Het ondersteuningsvermogen van ExoActive bedraagt 50 Newton per onderarm, met een beperkt toestelgewicht van 7 kilogram. Je rekent op een actieve ondersteuning voor drie posities: vanaf het bekken omhoog, vanaf de borst omhoog of boven het hoofd. Daarbij heb je steeds vijf vermogensstanden, voor de ondersteuning die je op elk moment nodig hebt.

Festool focuste tijdens LIGNA op de nieuwste toepassingen binnen het snoerloze 18V-gamma.

Positieve feedback op de beursvloer

“Het was indrukwekkend om te zien hoeveel mensen interesse hadden in deze oplossingen voor hun dagelijks werk”, besluit Sandy. “Veel vragen naar ondersteuning op andere vlakken zoals bijvoorbeeld voor de rug kwamen vaak terug. Deze feedback geeft ons nog meer inzicht in de behoeften van onze klanten voor toekomstige innovaties. Want dat is nog steeds ons motto: voor professionals, door professionals.”   ■

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details