NLFR

Platform over interieur- & exterieurschrijnwerk
Duurzaam luchtdicht bouwen: een noodzakelijke stap richting 2050
Bostik houdt het simpel voor de verwerker en heeft van elk Zwaluwproduct één: een flexibele purschuim, een coating, een type tape voor buiten en een voor binnen.

Duurzaam luchtdicht bouwen: een noodzakelijke stap richting 2050

Compleet assortiment garandeert luchtdichtheid, slagregenkering, thermische en geluidsisolatie

Luchtdichtheid is cruciaal voor een goede energie-efficiëntie. Door het bouwen van een luchtdichte constructie voorkom je ongecontroleerde en ongewenste luchtstromen. Zo blijft ’s winters de kostbare opgewarmde lucht binnen, terwijl koude buitenlucht niet onbeheerst binnendringt. Bostik biedt met het Zwaluw®-assortiment voor luchtdicht bouwen alle benodigde producten en kennis om een huis te (ver)bouwen volgens de principes van energiezuinig en passief bouwen. Dat is duurzaam en levert besparingen in de portemonnee op.

Luchtdicht bouwen is erg belangrijk, maar waarom? “Om ongewenste luchtstromen tegen te gaan”, legt Nick Haring uit, Business Developer bij Bostik. “Al is het een misverstand dat luchtdicht bouwen hetzelfde is als niet ventileren. Het gaat erom dat luchtstromen gecontroleerd zijn. Als je het raam dicht hebt, wil je niet dat het daaromheen tocht. Tegenwoordig isoleren we gebouwen goed, dat moet niet door luchtlekken teniet gedaan worden. Het doel is om in de zomer koelere lucht binnen vast te houden en in de winter juist de warme lucht.” De investering in luchtdicht bouwen levert door de betere isolatie ook een voordeel in de portemonnee op. “Als je lucht verliest, krijg je de woning niet meer warm. Dan moet je de warmtepomp harder zetten, is deze niet meer energiezuinig en verbruik je veel meer energie.”

Wanneer er lucht lekt, kan dat nog meer negatieve gevolgen hebben. Overlast van vocht, bijvoorbeeld. “Als het buiten vijftien graden is en binnen twintig, ontstaat er condens”, legt Haring uit. “Door de hogere waarde van isoleren, komt er een grotere dampdiffusieweerstand op de bouwkundige aansluitingen. En dan kan het snel gaan. Een naad van één millimeter over een lengte van één meter genereert in een week tijd al één liter water.”

De investering in luchtdicht bouwen levert door de betere isolatie ook een voordeel in de portemonnee op. (Beeld: Andrey Popov)

Twee methodes

Bostik heeft een uitgekiend portfolio voor luchtdicht bouwen onder de merknaam Zwaluw, opgedeeld in twee verschillende methodes. “Je kan de afdichting aan de binnenkant of aan de buitenkant van de binnenmuur aanbrengen”, verduidelijkt Nick. En die twee opties leveren natuurlijk ook installatiegemak voor de aannemer. “Het systeem is inzetbaar naargelang het bouwkundig detail het toelaat, of de manier van werken van de aannemer zelf.”

Met luchtdicht bouwen is het mogelijk om dampdicht, dampremmend of dampopen te werken. Bostik is geen voorstander van dampdicht werken. Bij een dampdicht systeem blijft namelijk het vocht binnen en kan schimmel ontstaan. Een dampremmend of -open systeem heeft een ademend effect.

Bostik ontwikkelde het concept luchtdicht bouwen rondom vier pijlers. “We willen luchtdichtheid, slagregenkering, thermische en geluidsisolatie garanderen.” Een voorbeeld: het flexibele purschuim Zwaluw Elast-O-Foam dat Bostik aanbiedt, heeft een isolerende werking met een lambda-waarde van 0,034, gelijk aan die van steenwol. Daarnaast realiseert het ook 63 dB op contactgeluid, waardoor je een stillere woning bouwt.

De keuze voor welk product je nodig hebt, is heel duidelijk. “Wij houden het simpel voor de verwerker: we hebben van alles één: een flexibele purschuim, een coating, een type tape voor buiten en een voor binnen. Buitentape is zwart, voor binnen is die wit. Daardoor kunnen we fouten in de bouw makkelijk reduceren”, stelt Nick. “Zo bespaart deze eenvoud dus meteen veel geld.”

Het flexibele purschuim Zwaluw Elast-O-Foam heeft een isolerende werking met een lambda-waarde van 0,034, gelijk aan die van steenwol.

Ook in renovatie

Naar de klimaatdoelstellingen van 2050 toe dienen nieuwbouwwoningen luchtdicht gebouwd te worden, maar ook veel bestaande woningen vereisen een renovatie. “Bij verbouwingen is de beste oplossing van veel factoren afhankelijk. Daarom komen we graag de situatie in de praktijk bekijken en adviseren wat de meest praktische oplossing is”.

Duurzaam

In de visie van Bostik, en met het oog op de klimaatdoelstellingen, speelt duurzaamheid natuurlijk een grote rol. En dat is met de verschillende producten die Bostik aanbiedt om luchtdicht te bouwen natuurlijk niet anders. Ze zijn op twee manieren duurzaam. “De producten helpen een gebouw duurzaam te maken doordat het energiezuiniger wordt”, duidt Nick Haring. “En het is een zuiver product. Al onze producten voldoen aan EMICODE® EC1 Plus en zijn goed geschikt voor BREEAM-projecten. We lichten de mogelijkheden graag persoonlijk verder toe.”     ■

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details