De kantenbandsector is continu in beweging. Van zodra er een nieuwe collectie plaatmateriaal beschikbaar is, moet het aanbod kantenbanden immers volgen. Bovendien staat ook de technologie niet stil. Innovatieve machines, lijmen en lijmtechnieken deden de voorbije jaren hun intrede. Interieurbouwers van vandaag hebben dus alles in handen om het perfecte resultaat af te leveren.
Een kantenband die qua kleur ook maar een beetje afwijkt van de kleur van het plaatmateriaal, is tegenwoordig “not done”. Ook wanneer het plaatmateriaal betreft met een structuur of decor, willen meer en meer mensen een kantenband die daar perfect bij aansluit. Erwin Jacobs, zaakvoerder Kavec: “De eindklant wordt kritischer. Ze kiezen voor maatwerk en alles moet dan ook honderd procent passen. Het plaatmateriaal benadert steeds meer de realiteit. Een houtimitatie is bijvoorbeeld nog amper te onderscheiden van echt hout. En dan moeten de interieurbouwers en kantenbandproducenten natuurlijk volgen.”
Alain van der Kuylen, Belux Manager Ostermann: “Om te kunnen concurreren met de buitenlandse productie, moet de Belgische keukenbouwer zich onderscheiden door kwaliteit of aanbod, of door in te spelen op de specifieke wensen van de klant. Dat betekent dus meer variëteiten in kleuren, structuren, breedtes, … die even snel moeten geleverd worden als de standaardproducten. Dat is voor ons als verdeler zeker iets waar we moeten op inspelen.”
Ook de service mag daarbij niet uit het oog worden verloren. Edwin Zaaijer, REHAU: “Het is belangrijk om in dialoog te blijven treden met de klant. Zo kan je van elkaar leren en inspelen op de wensen van de klant, zeker in een sector waar het aanbod bijna dagelijks uitbreidt. Het digitale is daarbij van tel, maar ook het persoonlijk contact valt niet te onderschatten. De interieurbouwer moet weten dat ze bij jou terecht kunnen, niet enkel voor verkoop, maar ook en vooral voor deskundig advies.”
Individualiteit en maatwerk zijn dé sleutelwoorden in de interieurbouw. De eindklant wil een uniek meubel, helemaal aangepast aan zijn wensen en van topkwaliteit. Een kantenband met een zichtbare lijmvoeg, is dan ook steeds vaker uit den boze.
Bruno Vermote, bestuurder Robaco: “In eerste instantie kon de lijmvoeg minder zichtbaar gemaakt worden door lijm in verschillende kleuren te maken. Enkele jaren geleden werd dan een kantenband geproduceerd met aan de achterzijde een flinterdunne functielaag, die kan geactiveerd worden door drie technieken: laser, hot air en NIR. Zo heb je geen smeltlijm meer nodig. Die nulvoegkantenbanden waren toen eerder voor de grotere interieurbouwers, door de benodigde machines. Dat is veranderd met de warmeluchtmachines. Nu is de nulvoeg voor iedereen een bereikbaar resultaat.”
Wat de lijmen betreft, zien we een duidelijke verschuiving van thermoplastische hot melts naar polyurethaan- of PUR-lijmen. David Costermans, technisch commercieel adviseur bij Jowat: “Na het uitharden, bekomen we een hoogwaardige en watervaste lijmverbinding met een uitstekende temperatuurbestendigheid. Omwille van het continu verder ontwikkelen van onze PUR-lijmen en het optimaliseren van de verpakkingen, krijgen we een gebruiksvriendelijker proces dat zowel voor de industrie als de interieurbouwer toegankelijk is.”
Het mag duidelijk zijn: de kantenband is doorgegroeid van een detail tot een essentieel onderdeel in de interieurbouw, waar steeds hogere eisen aan worden gesteld. Zowel kantenband- als lijmproducenten, en de verdelers, stellen dan ook alles in het werk om de interieurbouwer hierbij ten volle te ondersteunen.