Kredietverzekering, borgstellingen en incassodiensten zijn om verschillende redenen zowel van belang voor ondernemers onderling als voor de bredere economie. De kern van deze diensten is het management van financiële risico’s, essentieel voor het stabiliseren en faciliteren van de binnen- en buitenlandse handel. Atradius speelt hierin een belangrijke rol, wereldwijd. Maar wel steeds vanuit een lokale verankering.
“Hoe je het ook draait of keert, er bestaat altijd een risico dat klanten niet in staat zijn om voor geleverde goederen of diensten te betalen”, zegt Dimitri Pelckmans, Head of Risk Services – BELUX. “Dit kan te wijten zijn aan onder andere insolventie, faillissement of economische problemen. Een kredietverzekering beschermt leveranciers tegen dit risico, waardoor ze hun bedrijf verder kunnen doen groeien met minder kopzorgen over mogelijke financiële verliezen. Door het risico op wanbetaling te verzekeren, stabiliseren bedrijven bovendien hun eigen cashflow. Dit maakt het ook makkelijker voor bedrijven om financiering te krijgen, want een kredietverzekering verbetert de kwaliteit van hun debiteurenportefeuille.”
Country Manager BELUX Frederik Devooght vervolgt: “Met Atradius zijn we in deze markt wereldwijd actief. Met dien verstande dat we in de belangrijkste landen ook lokaal aanwezig zijn. In België opereren we vanuit Namen en Antwerpen, waar we dagelijks 235 collega’s inzetten. Wereldwijd werken we met 3.400 medewerkers, toch hebben we nooit onze kmo-mentaliteit verloren. Ons team is bijzonder stabiel, we houden van aanpakken en weten in alle sectoren wat er precies reilt en zeilt.”
“In grote lijnen verzekeren we onze klanten bij twee scenario’s”, vervolgt Frederik. “Ofwel gaat een klant failliet, ofwel kunnen klanten de rekeningen niet meer betalen. De verzekering bestaat uit twee pijlers: we werken zowel met een preventieve als een curatieve pijler. Preventief checken we elke debiteur van onze klanten. We volgen nadien ook verder op hoe de cijfers evolueren. We maken een analyse van de klantenportefeuille of van eventuele nieuwe klanten waar men mee wil werken. De analyse geeft aan of het al dan niet aan te raden is om met een bepaalde debiteur te werken of te blijven werken. Curatief treden we bij wanbetaling op als incassospecialist. Lukt het niet snel genoeg om de nodige gelden te recupereren, dan komt het aspect ‘verzekering’ op de voorgrond. Er wordt een schade-uitkering uitbetaald die vaak 90 procent bedraagt van het openstaand factuurbedrag. Wij betalen dus in de plaats van de klant waar je diensten of goederen aan geleverd hebt.”
Dimitri: “In de huidige economie zien we een aantal heel specifieke uitdagingen. Een heel duidelijke is het vinden van gekwalificeerd en geschoold personeel. Dat gaat van mensen die de mortel moeten maken tot degenen die verantwoordelijk zijn voor de calculatie van volledige projecten en werfopvolgers. Daar wordt wel het een en ander voor gedaan, momenteel, maar we denken dat hier veel harder moet op ingezet worden. Ook de toegenomen digitalisering komt met zijn specifieke uitdagingen en dit vaak in combinatie met duurzaamheid. Want als je energievriendelijker wil gaan werken en leven, zowel op de werf als bij je thuis, moet je ondersteund worden door technologie. Maar als er niemand is om die technologie te komen installeren, laat staan ordentelijk uit te leggen en te onderhouden, dan krijg je onvermijdelijk enkele praktische knelpunten. Eigenlijk is het simpel, we hebben een grote puzzel en alle stukjes zoals werkgelegenheid en de vraag naar betaalbare woningen liggen op tafel. Helaas passen de puzzelstukjes niet echt goed in elkaar. Het is wachten op die vijf minuten politieke moed om de scherpe kantjes van bepaalde stukjes eraf te halen en te maken dat de volledige puzzel past.”
“Onze diensten zijn over het algemeen meer nodig dan de mensen misschien initieel denken”, vervolgt Dimitri. “Want zelfs al bedraagt het stuk onbetaalde facturen ‘maar’ vijf procent, dan nog moet je heel wat extra omzet draaien om dat verlies helemaal te recupereren. Dat wordt wel eens vergeten of niet correct becijferd.”
“De bouwsector is een zeer belangrijke motor van onze economie. En die motor durft al eens te sputteren. Het aantal faillissementen bereikt volgens Statbel ondertussen recordhoogtes. Daarvan komt zeker een deel uit de bouwsector. Vooral de projectontwikkelaars hebben het momenteel moeilijk. Dat trekt zich vervolgens door naar alle bedrijven die hier later in het traject mee te maken krijgen. Bovendien is dit fenomeen terug te zien in alle lagen, het zijn zeker niet alleen de kleintjes die worden getroffen. We merken gewoon dat na enkele generatiewissels, stijgende grondstofprijzen, automatische loonindexeringen, en uiteraard ook de pandemie, de reserves langzaamaan opgeraken. Pas op, het is niet allemaal kommer en kwel. In dezelfde statistieken stel je ook vast dat er nog steeds heel veel vergunningen worden uitgeschreven, de renovatiemarkt neemt hier wat voorsprong op de nieuwbouw. In vergelijking met onze buurlanden doen we het op dat gebied helemaal niet slecht.”
“Een belangrijke verandering die we opmerken, is dat contracten en offertes tegenwoordig met heel wat clausules worden opgesteld om de uitschrijvers ervan te beschermen tegen allerlei externe factoren. Bedrijven hebben we uiteraard heel wat geleerd uit de stevige inflatieperiode waar we recent door moesten. Als men dat nu nog eens combineert met onze diensten, dan kunnen heel wat ondernemers financieel terug op beide oren slapen”, besluit Dimitri Pelckmans strijdvaardig. “Want dan geraken ze, wat de omstandigheden ook zijn, zeker aan hun centen.”