Platform over interieur- & exterieurschrijnwerk

NL | FR

Sectornieuws

Vol vertrouwen bouwen aan de leefruimtes van morgen

Naamloos-4 kopiëren
Plooi- en inschuifdeuren zitten nooit in de weg.

29 april 2021 Leestijd 6 minuten

Deel dit artikel

Leef-, woon- en werkruimtes worden bijgevolg almaar compacter, terwijl de eisen inzake comfort net hoger komen te liggen. Een boeiende uitdaging voor interieurarchitect, meubelmaker en interieurbouwer, die met intelligente en ergonomische oplossingen over de boeg moet komen.

In tal van Europese steden zien we dat de beschikbare ruimte afneemt en de prijs per vierkante meter stijgt. Tegelijk eisen we steeds meer comfort en, in het bijzonder het afgelopen jaar, voldoende flexibiliteit. Er is dan ook een toenemende vraag om kleine kamers om te bouwen tot multifunctionele ruimtes waarin zowel een opklapbed als een home office en inloopkast geïntegreerd zitten en waar elke beschikbare kubieke decimeter als praktische opbergruimte benut wordt.

Multifunctionele systemen zijn maar succesvol wanneer ze eenvoudig en comfortabel zijn in bediening. (Beeld: Roland Breitschuh)

Ergonomie en functionaliteit

De uitdaging voor interieurbouwers en meubelmakers is niet zomaar het voorzien van voldoende multifunctionaliteit. Ze moeten een veilig en comfortabel gebruik verzekeren. Het juiste beslag vormt de sleutel tot succes.

“Comfort is een gevoel dat je ervaart zonder het te zien”, stelt Philip Maljers, managing director van specialist in functionele beslagoplossingen LMC Benelux. “Het beslag eist in dat opzicht een hoofdrol op in de beleving en technologische innovatie zorgt voor almaar meer ergonomie en gebruiksgemak. Denk aan de vederlichte loop van laden en schuifdeuren of een oplossing die ervoor zorgt dat de plint van het keukenblok ook als lade of opstapje kan dienstdoen.”

Een uittrekbare tafel creëert extra ruimte in de keuken.

De veeleisende consument is volgens Maljers toegewijd op zoek naar dergelijke oplossingen, en high-end fabrikanten blijven ze bijgevolg doorontwikkelen. “Onze productmanagers gaan doelbewust op zoek naar de nieuwste exponenten van hun expertise. Voor de zestiende editie van onze LMC-catalogus hebben ze zo weer 1.500 productcodes toegevoegd. Met aandacht voor de nieuwste trends inzake kleur en design, maar bovenal voor oplossingen die intelligentie, multifunctionaliteit en ergonomie weten te combineren.”

Compacte woningen vragen om multifunctionele ruimtes

Van verbindingsbeslag tot verlichting

De catalogus is opgebouwd in acht families, gebaseerd op de logica van productieproces en montage. “De vakman zaagt en freest eerst zijn panelen, dus vangen wij aan met verbindingsbeslag. In de tweede familie vind je draaibeslag, inclusief scharnieren en klapdeurbeslag. Wie daarna lades of schuifdeuren monteert – een must in tal van compacte concepten – vindt in de derde familie alle mogelijke geleiders. Meubelsloten volgen in familie vier en daarna zijn de inmiddels onmisbare kastsystemen en lade-inrichtingen aan de beurt. In familie zeven is er tot slot nog keuze uit 2.000 referenties voor grepen, en de nieuwste innovaties inzake meubelverlichting zijn opgelijst in familie acht. Omdat steeds meer toepassingen een combinatie van producten vereisen, bieden wij verder zoveel mogelijk setreferenties aan. Alle losse componenten voor BLUM-laden bestel je bijvoorbeeld onder één enkele artikelcode.”

Voor wie zijn bestellingen via LMCstore.com plaatst – zo’n tachtig procent van de klanten, aldus Maljers – is de catalogus bovendien interactief opgevat. “Met de e-codes tover je snel de verschillende productgroepen op het scherm. Onze Customer Care Agents zijn overigens niet alleen via mail of telefoon bereikbaar, maar ook in real time via de chatbox.”

Zwart blijft een trendkleur, ook in beslag.

Tussen techniek en esthetiek

Hoe hoger de (esthetische) eisen, hoe meer ze echter de grenzen van het technisch haalbare naderen. “Wat op de tekentafel evident lijkt, is dat in de praktijk niet altijd”, weet Maljers. “Het vergt veel kennis en kunde om het ontwerp en de gewenste functionaliteit en ergonomie in een kwalitatief duurzaam meubel met hoog gebruikscomfort te vertalen. Daarom zijn onze accountmanagers steeds stand-by om de vakman te begeleiden en voorzien we opleidingen om de expertise van onze klanten permanent bij te schaven. Zoals wij hier zeggen: ‘we hebben het goed voor mekaar’.”  

Nieuwsbrief

Meld u aan om nieuws & updates te ontvangen.

louwers mediagroep
 • GWW-BE

  Grond/Weg/Waterbouw

  Platform over infrastructuur, ruimtelijke inrichting, civiele- en openbare werken

  Naar website
 • IA

  Industrial Automation

  Platform over productie- en procesautomatisering

  Naar website
 • LP

  Lumenpro

  Platform over licht en verlichting

  Naar website
 • MTV

  Metaalvak

  Platform voor de metaalverwerkende industrie

  Naar website
 • Recyclepro

  Recyclepro

  Platform over de gehele recyclingstroom

  Naar website
 • CLW

  Construire la Wallonie

  Plateforme pour le bâtiment, génie civil et infrastructures

  Naar website
 • Greenpro

  Greenpro

  Platform voor de tuin- en groenprofessional

  Naar website
 • KB

  Keukenbouw

  Platform over design en techniek in de keukenbranche

  Naar website
 • Bouwmat

  Bouwmat

  Platform over bouwmaterieel & bouwmachines

  Naar website
 • BAVL

  Bouwen aan Vlaanderen

  Platform voor de bouw

  Naar website
 • ArchiComm-BE

  ArchiComm

  Platform over architectuur, interieur- & landschapsarchitectuur

  Naar website
0%

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details