NLFR

Platform over interieur- & exterieurschrijnwerk
Verschillende eisen voor schuiframen – Raamsysteemkeuze cruciaal voor prestigieus hoogbouwproject
Aan de Singel in Antwerpen verrijst een nieuwe eyecatcher, die bestaat uit twee woontorens.

Verschillende eisen voor schuiframen – Raamsysteemkeuze cruciaal voor prestigieus hoogbouwproject

POLO Architects tekende in opdracht van conceptontwikkelaar CORES Development het project uit. De uitvoering is in handen van Vanhout. De akoestiek en de hoge wind- en waterlasten waren doorslaggevend voor de keuze van de raamsystemen. De architecten schreven de ramen van de Star75-serie en de Ultraglide-schuiframen van Aliplast voor.

In de penthouses werden Ultraglide-schuiframen van Aliplast geïntegreerd. Die zijn uitgerust met aangepaste beglazing en beslag en standaard afgewerkt met seaside-kwaliteit voor gebruik in agressieve milieus.

Op de braakliggende site op de hoek van de Desguinlei en de Karel Oomsstraat ontstaat met het project Louise Marie een nieuwe stadsontwikkeling met 207 wooneenheden, verdeeld over twee woontorens met veertien verdiepingen. De gebouwen – Louise en Marie – worden gedragen door monumentale sokkels en zijn verbonden door een spectaculair glazen scherm. Ze omvatten één- en tweekamerappartementen met ruime terrassen, driekamerappartementen, comfortwooneenheden voor medioren en high-end penthouses. De ligging en de hoogte van de gebouwen brengen de nodige uitdagingen met zich mee, zeker ook voor de raamsystemen.

Wind- en waterlasten bepalen keuze schuifraamsystemen 

De locatie aan de Singel stelt hoge eisen op vlak van akoestiek. Bovendien moeten de ramen voldoen aan hoge wind- en waterlasten door de hoogte van ruim 65 meter. Voor de appartementen kozen de architecten de ramen van de Star75-serie en in de penthouses worden Ultraglide-schuiframen geïntegreerd, beiden van Aliplast. “Bij de penthouses moesten we rekening houden met schrijnwerkhoogte van drie meter en meer. De schuifraamsystemen van de Ultraglide-serie hebben een diepere sectie van raamprofiel, waardoor ze perfect voldoen aan de strenge eisen”, licht Els Uvyn, projectmanager bij Aliplast, toe. “Samen met de beslagfabrikant bepaalden we het correcte type beslag voor de grote vleugels, die uitgeven op de terrassen. Dat beslag moet namelijk goed afsluiten om te weerstaan aan de wind- en waterlasten. Verder hebben we verschillende glastypes getest om zo tot een optimaal rendement te komen. De profielen worden in onze eigen lakkerij standaard met seaside-kwaliteit afgewerkt, waardoor ze geschikt zijn voor agressieve milieus en we de bewoners van de wooneenheden een kleurgarantie van 25 jaar kunnen geven.”

Voor de appartementen kozen de architecten de ramen van de Star75-serie van Aliplast.

Eisen hoger, bouwkosten niet

De hoogte van de gebouwen en de daarbij gevraagde weerstand tegen windlasten vraagt ook een correcte doorrekening van de stijfheid van de profielen en glasdiktes. Dat geldt zeker voor de hoogste verdiepingen. Een groot schuifraam op het gelijkvloers en een schuifsysteem op de bovenste verdieping van een woontoren hebben dan ook een andere samenstelling voor wat betreft de glasdikte en eventuele verstevigingen of profieldiepte en de wanddikte. De profielen vragen een hogere lx en waterdichtheid. Het glas zal ook in dikte toenemen. Dat maakt een schuifraam voor een penthouse uiteraard duurder.

“Aangezien dit alles invloed heeft op het budget en de haalbaarheid van een project voor architect en ontwikkelaar, willen we hen graag in een zo vroeg mogelijk stadium bijstaan om de bouwkosten op dat deel mee te beheren”, stelt Uvyn. “De gebouwschil moet aan steeds meer eisen voldoen, zowel op thermisch als akoestisch vlak, zoals ook bij dit project omdat de Ring rond Antwerpen dieper ingebed ligt dan het bouwperceel en er een belangrijke geluidsprojectie naar de gevels toe zit. De akoestische normen zijn streng, maar dat commitment naar de toekomstige koper moet er zeker zijn. Door in een vroege fase mee te denken, houden we de kosten onder controle. Het stelt ons als bouwpartner voor grote uitdagingen, maar het maakt een project ook interessant.”    

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details