NLFR

Platform over interieur- & exterieurschrijnwerk
Trappenmaker investeert in geautomatiseerde magazijnoplossing
Een Hänel Lean-Lift® van 2460 millimeter breed, 825 millimeter diep en 4500 millimeter hoog biedt de compacte opslag van alle klein materiaal.

Trappenmaker investeert in geautomatiseerde magazijnoplossing

Om trappen te assembleren en te plaatsen, zijn treden, stootborden en leuningen nodig, maar vooral ook veel klein materiaal. Om efficiënt te werken, is een overzichtelijke opslag van materialen nodig. Zo worden tijdverlies en kosten door onnodige bijbestellingen voorkomen. Bij trappenmaker Verschaeve in Lauwe investeerden ze daarom in een Hänel Lean-Lift, die gekoppeld wordt aan het ERP-systeem Odoo. Zo wordt alle klein materiaal op een centrale locatie verzameld en is er steeds een correct overzicht van de voorraad. DDD Technics leverde en monteerde het plateauliftsysteem.

‘Kwalitatieve houten of metalen trappen op maat, al 63 jaar lang’ – zo wordt Trappen Verschaeve in enkele woorden omschreven. In de toonzaal in Wevelgem en op de website staan verschillende trappen en constructies in hout, staal, inox, glas en zelfs steen. Het kloppende hart van dit familiebedrijf bevindt zich al sinds de oprichting in Lauwe. “De geschiedenis van ons bedrijf gaat terug tot 1960. Dan startte mijn vader Daniël een schrijnwerkersatelier voor de productie van onder meer ramen, deuren, daken en keukens. In de jaren ’70 werden ook elementen geleverd voor de bouw van de populaire geprefabriceerde bungalows. Maar toen architecten en consumenten toch weer voor woningen met gelijkvloers en kamers onder het dak kozen, moesten bouwfirma’s ook opnieuw op zoek naar partners die trappen konden maken. Zo zette mijn vader eerst de stap naar ramen, deuren en trappen, om finaal volledig op de productie en montage van trappen te focussen”, vertelt Jan Verschaeve, die het levenswerk van zijn vader verder uitbouwt. “Intussen is dit bedrijf uitgegroeid tot een stevige kmo met meer dan dertig trouwe medewerkers en een aantal vaste onderaannemers voor de plaatsing. Met zonen Bjorn en Steve als derde generatie is ook de toekomst van het familiebedrijf verzekerd. We streven ernaar om zoveel mogelijk in eigen huis uit te voeren, waardoor we de kwaliteit van onze producten onder controle houden en flexibel kunnen schakelen bij vragen van onze klanten. Naast de schrijnwerkerij beschikken we daarom ook over een eigen metaalafdeling met expertise in staal en inox.” 

Trappen Verschaeve is gespecialiseerd in de productie en plaatsing van trappen op maat. Alles wordt zoveel mogelijk in eigen huis uitgevoerd.

Opslag van klein materiaal

Net als in elk hout- en metaalbewerkingsbedrijf worden ook bij Trappen Verschaeve veel verschillende, vaak kleine materialen gebruikt: schroeven, lijmen, pluggen, afstandsblokjes, schuurgerief, boren, frezen, snijgereedschappen, … en nog veel meer. “Als je maar met enkele personen in productie en montage actief bent, zijn er geen problemen. Iedereen weet alles liggen. Maar zodra het team groter wordt, gaat het overzicht vaak verloren. Het materiaal wordt meegenomen en niet meer zorgvuldig teruggelegd. Uiteindelijk ligt het overal in het atelier en de wagens verspreid. Het duurt dan ook langer voor men iets terugvindt. Bovendien weet niemand wat er aanwezig is, waardoor onnodige bestellingen geplaatst worden. Finaal gaat veel tijd en geld verloren”, vertelt Bjorn. “Daarom zochten we naar een adequate oplossing om al onze kleine onderdelen en reservematerialen compact en overzichtelijk te kunnen opslaan. We hadden bij andere firma’s al wel eens dergelijke magazijnliften gezien en kwamen zo bij DDD Technics en de Hänel Lean-Lift terecht.”

Geautomatiseerd plateauliftsysteem

Chris Cherretté, technisch commercieel afgevaardigde bij DDD Technics, licht verder toe: “Compacte opslag en een uitgekiend stockbeheer waren de belangrijkste eisen in deze toepassing. Daarom stelde ik een Hänel Lean-Lift voor. Dit geautomatiseerd plateauliftsysteem is 2460 millimeter breed, 825 millimeter diep en 4500 millimeter hoog. Het omvat twintig plateaus, elk met een maximaal gewicht van 250 kilogram, die afhankelijk van de materialen ingedeeld zijn. Door dit systeem wordt ook veel magazijnruimte uitgespaard, omdat alles zorgvuldig in een compacte toren in de hoogte gestapeld wordt.”

Bij Trappen Verschaeve zijn ze alvast uiterst tevreden van het systeem en de service. “Het team van DDD Technics staat garant voor een sterke ondersteuning op commercieel en vooral ook technisch vlak. Er wordt snel en constructief op elke technische vraag gereageerd”, sluit Steve af. “Ons magazijn wordt nu gekoppeld aan het ERP-systeem Odoo, waardoor we eigenlijk een soort winkel creëren. Medewerkers kunnen hun materialen als het ware kopen, waarna de juiste lade op korte tijd naar de werkopening gebracht wordt en de positie met leds aangeduid wordt. Tegelijk wordt de stock automatisch aangepast. Er zijn ook enkele lades met beperkte toegang, die enkel door bevoegde personen opgevraagd kunnen worden. Kortom: een efficiënte oplossing om nog productiever te kunnen werken.”   ■

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details