NLFR

Platform over interieur- & exterieurschrijnwerk
Terugblik op succesvolle internationale vakbeurs Polyclose
Bezoekers namen kennis van primeurs die onthuld werden op mooi afgewerkte stands.

Terugblik op succesvolle internationale vakbeurs Polyclose

Van 17 tot en met 19 januari stond Flanders Expo in Gent in het teken van innovatie tijdens een indrukwekkende 21e editie van Polyclose, de Europese netwerk- en vakbeurs voor raam-, deur-, zonwering-, gevel- en toegangstechniek. Met ruim 200 exposanten en – ondanks de aangekondigde sneeuwval – maar liefst 12.108 bezoekers was het opnieuw een bedrijvige bijeenkomst waar de nieuwste trends en oplossingen voor de uitdagingen in bouwsector werden gepresenteerd. Het merendeel van de bezoekers kwam uiteraard uit België, al was 23 procent van de aanwezige professionals afkomstig uit Nederland.

De aanwezigheid van hoogwaardige exposanten uit verschillende landen illustreert de internationalisering van de sector.

Verrassend veel innovaties op de drukbezochte Polyclose 2024. Bezoekers namen kennis van primeurs die onthuld werden op mooi afgewerkte stands, en er waren tal van live-demonstraties voor installateurs. Heel wat vertrouwde exposanten waren van de partij, maar ook enkele nieuwkomers presenteerden zich voor het eerst aan de markt. Drie thema’s stonden centraal op de beursvloer: wooncomfort, circulariteit en klimaatbeheersing.

Polyclose draagt graag zijn steentje bij door de spelers in de wereld van raam-, gevel-, deur- zonwering- en toegangstechniek bijeen te brengen.

Innovatie en duurzaamheid

Gevelisolatie speelde een belangrijke rol op de beurs. Slanke en strakke raamprofielen blijven erg populair en producenten doen er alles aan om die te laten voldoen aan de uitdagingen op het vlak van isolatie, ventilatie en montage. Binnen de deurenindustrie blijft – naast isolatie, tochtwering en design – ook inbraakveiligheid een speerpunt. 

Producenten van gevelelementen maken steeds vaker gebruik van folies om ze de gewenste uitstraling of eigenschappen te geven. Behalve esthetische en duurzame folies, toonden verschillende exposanten ook zonwerende, geluidswerende en zelfs inbraakwerende folies.

Zonwering is de afgelopen decennia sterk opgekomen binnen de gevelindustrie en dus ook op Polyclose. Op de beurs viel een divers aanbod zonweringsystemen te ontdekken, veelal met automatische besturing via natuurlijke energiebronnen zoals zonne-energie. Daarnaast zijn ook groengevels steeds meer
in trek.

Ook producenten en leveranciers van de raam-, deur- en gevelmarkt waren vertegenwoordigd. Maar ook softwareoplossingen die de fabrikanten ondersteunen waren weer op de beurs aanwezig, net zoals machinefabrikanten.

Met 12.108 bezoekers was Polyclose opnieuw een bedrijvige bijeenkomst.

Internationalisering

Polyclose heeft zijn positie als internationaal platform opnieuw bevestigd. De beurs is dan ook op maat gesneden voor de sector van ramen, deuren, gevels, zonwering en toegangstechniek. De aanwezigheid van hoogwaardige exposanten en professionals uit verschillende landen illustreert de internationalisering van de sector. Dat bevestigt ook beursoprichter Guy Martens: “Natuurlijk zijn we bijzonder tevreden en dankbaar dat opnieuw zoveel Europese exposanten en bezoekers de weg gevonden hebben naar Polyclose. Maar bovenal zijn we trots op de kwaliteit van de contacten die hier gelegd worden. Ongetwijfeld heeft de beurs weer heel wat zakelijke opportuniteiten voor de aanwezigen opgeleverd, waar zij de komende twee jaar de vruchten van kunnen plukken.”

Drie thema’s stonden centraal op de beursvloer: wooncomfort, circulariteit en klimaatbeheersing.

Toekomstvisie

De getoonde innovaties en duurzame oplossingen wijzen op een sector die zich blijft ontwikkelen. In het licht van het succes van voorbije editie, kijkt de beursorganisatie graag vooruit naar de volgende. “Het evenement heeft opnieuw bewezen dat het een belangrijke ontmoetingsplek is voor professionals die betrokken zijn bij de ontwikkeling en vooruitgang van de industrie”, aldus Guy Martens. “Bovendien blijft de sector voor heel wat uitdagingen staan op het vlak van verduurzaming en wordt bouwen alsmaar complexer. Dat vraagt om meer samenwerking tussen de verschillende partijen en disciplines. Polyclose draagt graag zijn steentje bij door de spelers in de wereld van raam-, gevel-, deur- zonwering- en toegangstechniek bijeen te brengen in 2026.”

Noteer alvast de 22e editie van Polyclose in je agenda op woensdag 14, donderdag 15 en vrijdag 16 januari 2026 in Flanders Expo in Gent, met een nocturne op donderdag. Geïnteresseerde standhouders kunnen zich nu al aanmelden.   

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details