NLFR

Platform over interieur- & exterieurschrijnwerk
Solid Surface in het interieur – Hygiënische oppervlakken met stijl
Van sprekende unikleuren tot diverse steeneffecten en zelfs translucente oppervlakken. (Beeld: Aristech surfaces, Studio collection by Engels Surfaces.)

Solid Surface in het interieur – Hygiënische oppervlakken met stijl

De voorbije decennia wist het sterke en veelzijdige materiaal zich te ontpoppen van een buitengewoon unicum, voorbehouden voor de meest luxueuze en eigenzinnige projecten, tot een vaste waarde in het aanbod decoratief plaatmateriaal. Het voorbije jaar indachtig, is de verwachting dat het materiaal in de toekomst nog vaker zal worden toegepast.

De meerwaarde van solid surface in een post-coronatijdperk is niet uit de lucht gegrepen. Zo’n zestig jaar geleden werd het materiaal, een mix van aluminiumtrihydraat en acrylhars, namelijk specifiek voor de medische sector ontwikkeld. Nuttige troeven daarbij waren niet alleen het sterke, non-poreuze en anti-bacteriële oppervlak, maar ook de mogelijkheid om het materiaal te thermoformeren en op die manier risicopunten, zoals naden en scherpe hoeken, uit te sluiten.

Een futuristisch design met driedimensionale vormen van Alomar Design, uitgevoerd door Modeco. (Beeld: Corian® via GESIBOIS-abc)[

Vandaag heeft de hele wereld noodgedwongen aandacht voor de verspreiding van ziektekiemen via lucht en oppervlakken. Zowel in publieke gebouwen als residentiële projecten rijst dan ook de vraag naar decoratieve oppervlakken die bovendien hygiënisch zijn, gemakkelijk te desinfecteren en met een hoge chemische resistentie. Een uitdaging waarop solid surface, vanwege zijn inherente materiaaleigenschappen enerzijds en de constante ontwikkelingen op niveau van esthetische en technische aspecten anderzijds, een mogelijk antwoord kan bieden.

Veelzijdige designmogelijkheden

Solid surface ziet zijn toepassing in zowel residentiële keukens en badkamers als hotels, restaurants, winkels en zelfs televisiestudio’s. Wordt het plaatmateriaal in de woning nog veelal als dusdanig toegepast, met eventueel standaard gethermorformeerde toebehoren zoals spoelbakken en wastafels, dan is er in projectbouw meer ruimte voor volledig op maat gemaakte organische vormen. 

In beide gevallen biedt het immer groeiende aanbod aan kleuren en texturen ontwerpers de creatieve veelzijdigheid om voor elke vraag en elke smaak een uniek concept uit te werken. Over de verschillende fabrikanten heen zijn er vandaag honderden designs beschikbaar, van sprekende unikleuren tot diverse steen- en natuursteeneffecten, en in navolging van de interieurtrends worden collecties constant uitgebreid. Een van de meest recente ontwikkelingen is de zoektocht naar translucente en zelfs transparante oplossingen.

De ronde vormen van deze oude watertoren dwingen de architect om creatief om te springen met materialen. (Beeld: Pieter Clicteur, The Art of Living magazine via Cras).

Donkere kleuren

In de basis is solid surface nochtans vooral een wit materiaal. Het is maar onder invloed van de designwereld dat er aan de basissamenstelling kleurpigmenten en texturen werden toegevoegd, waaronder ook steeds meer donkere en zwarte tinten. Daar stootten fabrikanten en gebruikers in het verleden evenwel regelmatig tegen een beperking van het materiaal. Want hoewel solid surface plaatmateriaal in de massa gekleurd is, tekenen krassen zich nog steeds in zekere mate wit af. Hoe donkerder het materiaal, hoe opvallender een kras, dus. Verschillende fabrikanten ontwikkelden en lanceerden de voorbije jaren dan ook een technologie om de kleuring van het materiaal te optimaliseren en dit effect zoveel mogelijk te reduceren.

Bijzonder licht- en kleurspel dankzij translucente solid surface platen. (Beeld: Studio Collection, Avonite by Engels Surfaces)

Vlotte verwerking

Ook met oog op een vlotte verwerking worden in de solid surface wereld nog dagelijks stappen ondernomen. Want ja, solid surface kan in quasi elke vorm gethermoformeerd en volledig naadloos verwerkt worden, en ja, elke beschadiging kan onzichtbaar hersteld en elke kras weggepolierd worden voor een in wezen oneindige levensduur, maar dat alles vergt wel een nauwkeurig en arbeidsintensief werkproces. 

Om een mooie, naadloze verlijming te bewerkstelligen is het bijvoorbeeld van groot belang om vuil- en stofvrij te werken, en om de naden voldoende aan te spannen. Het opschuren van oppervlakken is dan weer een essentiële stap in zowel het naadloos verlijmen als de egale afwerking en het herstellen van oppervlakken. Hoe minder dat nodig is, door te werken met uiterst maatvaste platen bijvoorbeeld of platen met een meer krasvast karakter, hoe efficiënter dus de verwerking.    

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Kunnen we je helpen met zoeken?