NLFR

Platform over interieur- & exterieurschrijnwerk
Snellere productie en tevreden klanten door geoptimaliseerde schuurmachine
Hugo Braekers: “Met de nieuwe machine garanderen we de hoogste kwaliteit.”

Snellere productie en tevreden klanten door geoptimaliseerde schuurmachine

Rekenen op Duits-Zwitserse kwaliteit

Toen de oude houtschuurmachines na 30 jaar aan vervanging toe waren, namen ze de firma Van Belle in de arm. Nu werken ze al een half jaar met een full option schuurmachine van Kündig. Productiemanager Hugo Braekers: “We werken nog sneller, preciezer en zo goed als stofvrij.”

Tekst en beeld: Joke Hofmans

Meer dan 30 jaar lang maakte het familiebedrijf Aninco de mooiste staande klokken ter wereld. Toen de vraag kelderde, waren ze genoodzaakt van sector te veranderen. Ze namen een andere firma over en begonnen met de productie van doodskisten. Aninco produceert gemiddeld 160 houten kisten per dag en bij de start van de coronacrisis waren er dat zelfs 400.

Aninco produceert gemiddeld 160 houten kisten per dag.

Houtmaatwerk à la minute

Hugo Braekers werkt al 41 jaar als productiemanager bij Aninco. Hij benadrukt hoe belangrijk het is om kort op de bal te spelen. “Als wij ’s ochtends een bestelling binnenkrijgen, dan staat die ’s avonds op de vrachtwagen. We gaan van ruwe planken tot een mooie kist in één dag. In onze sector vallen er geen compromissen te sluiten over de leveringstermijn. Uiteraard hebben wij een voorraad. Maar er zijn zo veel opties in formaten, hout en afwerking dat wij vooral maatwerk afleveren.”

“Onze schuurmachines waren bijna 30 jaar oud. We zijn er altijd tevreden over geweest en hebben nog nooit een stilstand gehad. Maar omdat de technologie natuurlijk al een heel stuk verder staat en we met steeds groter plaatmateriaal werken, keken we uit naar een nieuwe schuurmachine. Daarvoor staken we ons licht op bij Van Belle, een bedrijf waar we intussen ook al tientallen jaren mee samenwerken.”

Hugo Braekers van Aninco en Rudy De Saeger van Van Belle voor de nieuwe Kündig.

De Rolls-Royce onder de houtbewerkingsmachines

Van Belle is een verdeler van houtbewerkingsmachines. Vierzijdige schaaf- en profileermachines, breedbandschuurmachines en kanten- en diagonaalschuurders. En werktuigslijpmachines, bandzagen en brekers. Kortom: alles wat met massieve houtbewerking te maken heeft. Anders dan andere bedrijven hebben ze maar vier merken in hun portfolio: de allerbeste. Rudy De Saeger: “De nieuwe schuurmachine van Aninco is een Kündig, een Duits-Zwitsers merk: honderd procent betrouwbaar en makkelijk om mee te werken. Wij kennen onze merken als onze broekzak. Dus als een klant naar ons komt, dan weten we precies met welke machine ze het grootste voordeel doen. We leveren en monteren, stellen de machines af en starten mee op. Als het nodig is, halen we er de fabrikant zelf bij.”

Kündig is de Rolls-Royce onder de houtbewerkingsmachines.

Snel, gebruiksvriendelijk en kostenbesparend

Hugo Braekers: “We hebben al onze oude machines weggedaan en die vervangen door die ene Kündig met alles erop en eraan. We zijn nu bijna een halfjaar verder en zijn heel tevreden. Nog nooit hebben we een deadline gemist. Ten eerste is die machine gebruiksvriendelijk. De Apple onder de schuurmachines, zeg maar. Door de intuïtieve knoppen kan iedereen ermee werken. Ten tweede besparen we er kosten mee. Want door de nieuwe technieken gebruiken we nu nog maar een derde van de schuurbanden. En ten derde werken we sneller: de planken passeren maar één keer door de machine en die zijn tiptop opgeschuurd. Vroeger gingen die er drie keer door: eerst om te kalibreren, dan twee keer om fijn te schuren.”

Het hout hoeft maar een keer door de schaafmachine – een grote tijdswinst.

Betere luchtkwaliteit

Als we het atelier van Aninco binnenstappen om de nieuwe Kündig aan het werk te zien, valt ons iets op: hoewel we hier in een houtbewerkingsbedrijf zitten, is er van vuil of stof geen sprake. Hugo Braekers: “Goede opmerking. De stofafzuiging werkt prima. Bij onze oude machines moesten wij aan het einde van de dag alles schoonmaken. Dat is niet meer nodig. Dat bespaart ons niet alleen tijd. De lucht is ook gezonder om in te werken.”    

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details