NLFR

Platform over interieur- & exterieurschrijnwerk
SCM paneelzagen, een wereldwijd succesverhaal
Complementair aan de formaatzagen: de SCM class px 350 i, een compacte zaagmachine waarbij de zaag zich verplaatst doorheen het materiaal.

SCM paneelzagen, een wereldwijd succesverhaal

Doorheen de decennia stuwden gezonde ambitie en groeiende expertise het bedrijf voort. Tijd voor reflectie, een kijk op het uitgebreide gamma en een vooruitblik naar de toekomst.

SCM houtbewerkingsmachines is een divisie van de SCM Group met hoofdkantoor in Rimini, Italië. De geschiedenis gaat terug tot 1935, toen Nicola Gemmani en Lanfranco Aureli samen een staalgieterij begonnen. In 1952 produceerden ze hun eerste houtbewerkingsmachine, ontworpen door Giuseppe Gemmani, een jonge ingenieur en zoon van Nicola. 

Complementair aan de formaatzagen: de SCM class px 350 i, een compacte zaagmachine waarbij de zaag zich verplaatst doorheen het materiaal.

Kort daarna werden de B2, B3 en de beroemdste L’invincibile B4 uitgebracht, die kunnen vlakschaven, vandikteschaven, zagen en gaten steken. In korte tijd omvatte L’invincible een volledig assortiment voor alle markten. SCM werd wereldwijd een toonaangevende producent van klassieke machines. Bijna 70 jaar later is de fabrikant uitgegroeid tot de grootste voor klassieke machines in de houtbewerkingssector en bouwt het jaarlijks meer dan 4.000 paneelzagen. 

De basisuitrusting

De paneelzaag of formaatzaag is een onmisbaar instrument in elk houtbewerkingsatelier voor het opdelen van grote platen in kleinere panelen op maat. Het bestaat in principe uit een stabiel frame, met bepaalde lengte en breedte, voorzien van een motor en een zaagblad. Het zaagblad is kantelbaar, om schuine zaagsnedes te maken, en in hoogte verstelbaar om bij verschillende materiaaldiktes een optimale zaagkwaliteit te bekomen.

De verschillen tussen de SCM Nova, Class en L’invincibile paneelzagen zitten naast de maximale zaagdiameter, zaaghoogte en het motorvermogen ook in de zwaarte van het frame, de scharnierarm, de instellingsmogelijkheden van de haakse geleider en de manuele instelling of elektronische sturing.

Sinds een tweetal jaar heeft elk gamma een model met dubbele schuinstelling van het zaagblad. Een dergelijke machine, met een zaagblad dat in beide richtingen kantelt, bevordert de ergonomie op de werkplek en vermindert het risico op schade bij manipulatie van grote panelen. Deze machines zijn de SCM l’invincibile si x in het topgamma, de SCM class si x in het middensegment en de SCM nova si x in het basisgamma.

Het unieke geleidingssysteem is onderhoudsvrij en garandeert langdurig de rechlijnigheid.

Uniek geleidingssysteem

Het hart van elke paneelzaag of formaatzaag is de zaagwagen. Deze dient niet alleen vlot verplaatsbaar te zijn, maar moet ook perfect rechtdoor lopen om een mooie zaagsnede te garanderen. Een slingerende of hobbelende zaagwagen laat namelijk sporen na in plaatmateriaal en brengt stilstand en onderhoudskosten met zich mee.

SCM heeft daarom voor hun paneelzagen een uniek geleidingssysteem bedacht dat onderhoudsvrij is en langdurig de rechlijningheid garandeert. Het systeem bestaat uit stalen vlakken, die over hun volledige lengte geklemd zitten in het aluminium profiel van de tafel en op de tafelgeleidingen. Deze stalen vlakken worden na hun montage voorzien van een boogvormig profiel door een hoogprecieze slijpmachine. Dit systeem heeft geen speling en is niet gevoelig aan inslijten. Bovendien kan het een belasting aan die tot viermaal hoger is dan bij andere machines en bedraagt de tolerantie slecht 0,05 millimeter over de totale looplengte van de zaagwagen. SCM geeft op elke paneelzaag tien jaar garantie op het geleidingssysteem.

Het zaagblad is kantelbaar, om schuine zaagsnedes te maken.

Compacte nieuwkomer

Een complementaire machine aan de formaatzagen is de SCM class px 350 i, dit is een compacte zaagmachine waarbij de zaag zich verplaatst doorheen het materiaal. Tijdens het zagen wordt het materiaal tegen de tafel gedrukt en is de zaag volledig afgeschermd door een drukbalk, net zoals bij een opdeelzaag. In vergelijking met een paneelzaag heeft deze machine minder ruimte nodig en een paneel met grote afmetingen kan door één bediener gemakkelijker en met maximale beveiliging opgedeeld worden. Deze machine met elektronische sturing Ready voor de positionering van de aanslag en het kantelen van de zaagwagen, kan zowel massief hout als plaatmateriaal verzagen.

Voor het zagen van plaatmateriaal en meubelpanelen is er de voorritsfunctie die het paneel in twee zaagbewegingen perfect opdeelt. De voorritszaagfunctie verplaatst het zaagblad namelijk onder een kleine hoek ten opzichte van de zaagrichting tijdens de eerste passage aan de onderkant van het paneel, waardoor een iets bredere groef dan de dikte van het zaagblad in de onderkant van het paneel ontstaat. In de tweede passage staat het zaagblad in lijn met de zaagrichting en zaagt het van bovenuit het paneel perfect door zonder uitbrokkelingen aan de onderkant. De vele beschikbare accessoires maken het mogelijk om deze machine naar wens samen te stellen en de ideale paneelzaag af te leveren.  

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details