NLFR

Platform over interieur- & exterieurschrijnwerk
Robotcel op maat van je productie

Robotcel op maat van je productie

Met de robotcel heeft Vens & Thiers van de Optimat Group een nieuwe troef voor het atelier van de interieurbouwer. De robot laat het automatisch laden en ontladen van bijvoorbeeld zaag- of boormachines toe. “De opstelling en bediening worden helemaal aangepast naar de wensen en noden van de klant zodat het voordeel voor zijn productieketen maximaal is.”

In de showroom van Vens & Thiers staat de nagelnieuwe Optimat robotcel. Het is een van de nieuwste aanvullingen in het gamma voor het automatiseren van machineparken. De robot kan gekoppeld worden aan een boormachine, zaagmachine of zelfs een kantenlijmer, als een geautomatiseerde bediener.

Allerlei opstellingen mogelijk

De robotcel die als voorbeeld geïnstalleerd is in de showroom van Vens & Thiers zelf, belaadt en ontlaadt een boormachine. Het unieke in het concept is het laden en ontladen dat verticaal gebeurt in speciaal ontwikkelde sorteerkarren. Onderdelen worden al dan niet vooraf gesorteerd in karren en in de cel geplaatst. Alle onderdelen worden door middel van sensoren veilig uit de karren genomen en aansluitend naar de nultafel gebracht. Op de nultafel wordt het onderdeel uitgericht en opgemeten. De barcodescanner, geïntegreerd in de neus van de robot, scant het overeenkomstige bewerkingsprogramma.  Vervolgens richt de robot de onderdelen uit in de machine. Na programma-einde neemt de robot de onderdelen en plaatst die in een ledige sorteerkar.

manloze-boorstraat-mt-hoizontale-stapels-klantproject-kaster-k-kopieren

In de productie van Kaster Keukens configureerde Vens & Thiers een manloze boorstraat met horizontale stapels.

 

“Voornamelijk omdat hier in stuktal één wordt gewerkt en het horizontaal stapelen van zeer uiteenlopende werkstukformaten niet altijd even praktisch is, hebben we hier gekozen voor het verticaal stapelen in sorteerkarren. In dit scenario zal een werknemer na de voorgaande machine, het kantenlijmen, de onderdelen in verticale karren sorteren. Een werknemer in de volgende stap in het productieproces haalt parallel de volle sorteerkarren met geboorde onderdelen op om aansluitend in de montageafdeling die gesorteerd toe te leveren”, legt Mattias Bossuyt van Vens & Thiers uit. Er staan vier sorteerkarren in de robotcel. Eén daarvan is leeg, voor de geboorde onderdelen. De andere drie zijn vol. Het doorschuifsysteem dat zo ontstaat, schept de autonomie.

Vens & Thiers staat in de sector gekend voor zijn oplossingen op maat. Dat is met de robotisering niet anders. De opstelling en bediening van de robot wordt telkens aangepast aan de productieketen en werkomgeving van de klant. “In het voorbeeld bij ons werken we met een vaste positie van de robot en met sorteerkarrren”, licht Mattias toe. “Het is even goed mogelijk om met paletten (horizontale stapel) te werken voor de productie van grotere seriën. Dan zetten we de robot bijvoorbeeld op een rail, zodat er meer dan twee paletten binnen bereik zijn voor het stapelen van de bewerkte stukken.”

naamloos-1-kopieren

Een opdeelzaag klaar voor manloze productie

 

Voor serie of stukwerk

Bij het opstellen en programmeren van de robot zijn er uiteraard enkele belangrijke factoren. Een daarvan is de omvang van de volumes gelijke stukken. Waar in het ene atelier grote aantallen gelijke onderdelen nodig zijn, werkt de andere interieurbouwer vaker met unieke stukken. Mattias Bossuyt: “In het laatste geval voorzien we een barcodesysteem. Elk stuk krijgt een unieke code. In de neus van de robot zit een scanner die het programma voor elke plaat gaat scannen. Indien het meer seriewerk is, bieden stuklijsten een praktischer alternatief.”

Eens de volumes, de manier van stapelen en de te koppelen machine in kaart zijn gebracht, wordt de robotcel modulair opgebouwd. Op maat van de klant dus. “Dat is sinds dag één de missie van Vens & Thiers”, vult Klaas Lecluyse aan. “Daar is Optima eigenlijk een goed voorbeeld van. De eerste robotopstelling werkten we uit op vraag van een klant. De sector is sterk veranderd. Vroeger kochten mensen gewoon een machine en als het een snelle machine was, waren ze tevreden. Nu is alles errond veel belangrijker geworden, zoals ergonomie en efficiëntie. Wij bekijken het totaalplaatje, inclusief opleiding. Een robotcel lijkt misschien ingewikkeld, maar we zetten een gebruiksvriendelijk HMI (Human Machine Interface, nvdr.) op om de robot te bedienen en brengen de basics bij op een verstaanbare manier.”   

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details