NLFR

Platform over interieur- & exterieurschrijnwerk
“Rechttoe rechtaan communiceren, is fijn samenwerken”
Limoco bouwde onder meer een nieuwe blowerfilter.

“Rechttoe rechtaan communiceren, is fijn samenwerken”

Cras, een Belgisch familiebedrijf met hoofdvestiging in Waregem, is al meer dan 140 jaar actief in de houtsector. Naast het importeren en bewerken van ruw, massief hout, is er met ‘Cras Woodshops’ een netwerk van houthandels voor vakmensen en consumenten, verspreid over gans België. In 2021 opende de zeventiende vestiging van Cras Woodshops de deuren in Oostende. Voor een optimale stofafzuiging in hun productie doet Cras een beroep op Limoco.

Technisch Verantwoordelijke Hans Viaene vertelt over de samenwerking met Limoco. “We wilden de stofafzuiging in onze grote productiehal in Waregem optimaliseren, zowel in functie van afvalverzameling als van energiezuinigheid. Samen met Limoco bekeken we de bestaande situatie grondig en stelden op die basis een plan van aanpak in verschillende fasen op.”

Als eerste aspect nam Limoco het leidingnet van de drie bestaande filterinstallaties, die los van elkaar functioneerden, onder de loep. Door minder buizen en kortere afstanden te gebruiken, bespaart Cras vandaag energie. Daarnaast werd een vierde filter toegevoegd, zodat niet langer bijna 150 meter moet overbrugd worden om de machines aan de andere zijde van de hal optimale afzuiging te garanderen. 

Vervolgens lag de focus op energiezuinigheid. Alle vijftien machines hadden een aparte ventilator voor de afzuiging, met slechts één (hoge) frequentie. Door de herziening van het leidingnet en het frequentiegestuurd maken van de ventilatoren, zijn er nu nog maar zes ventilatoren nodig. Ze draaien in functie van de behoefte en van het aantal machines dat in werking is. Dat scheelt enorm in het energieverbruik. Bovendien staan de ventilatoren nu buiten, waardoor er minder geluidshinder is in de hal.

Voor een optimalering van de stofafzuiging in hun productie deed Cras een beroep op Limoco.

Nieuwe elektrische sturing

Tegelijk werden alle filterinstallaties samen voorzien van een nieuwe elektrische sturing. Alles zit nu gegroepeerd op één plaats. Hans Viaene: “Dat is niet alleen overzichtelijker, het is gemakkelijker werken voor onze mensen. Op het grote touchscreen zien we in één oogopslag de toestand van alle filters, dus ook van de installatie die helemaal aan de andere kant van de hal staat. We werken in een tweeploegenstelsel en continuïteit van onze productie is heel belangrijk. De overzichtelijkheid helpt ons om alles goed onder controle te houden. Mocht er zich een probleem met de afzuiging voordoen, dan zullen onze techniekers eerst een interventie doen. Indien nodig, wordt contact opgenomen met Limoco. Zij kunnen inloggen op ons controlepaneel en ons vanop afstand bijstaan. Ook dat is een kostenbesparende oplossing.”

Een laatste optimalisering is doorgevoerd bij de opvang van de houtkrullen. De bestaande betonnen silo’s zijn vervangen door opleggers. De houtkrullen komen daar rechtstreeks in terecht en kunnen zonder extra handeling weggevoerd worden. Dat is beter voor het milieu en ook weer energiebesparend. Het hele project werd in vier fasen uitgevoerd, met een goede en transparante planning. Daardoor kende de productie geen noemenswaardige stilstand.

De bestaande betonnen silo’s voor houtkrullen zijn vervangen door opleggers.

Nieuwe stofafzuiging voor zeventiende vestiging in Oostende

Vorig jaar opende Cras Woodshops zijn zeventiende vestiging in Oostende. Het gaat om een volledige nieuwbouw met een drietal machines voor lokale productie. Ook daar waren dus filterinstallaties nodig. Limoco installeerde een onderdruk sluisfilter met een debiet van 10.000 m³/u, voorzien van brandbeveiliging en recuperatie van de gefilterde warme lucht. Opvang van afgezogen stof en houtkrullen gebeurt in een container.

“Beide projecten zijn heel vlot verlopen. Vooral voor de omvangrijke optimalisering in Waregem was dat niet evident. Maar dankzij de goede communicatie in elke fase van het traject kenden we weinig tot geen problemen bij de opstart. Op elk moment wordt rechttoe rechtaan gecommuniceerd. En als er obstakels zijn, dan lossen we die samen op. Dat is fijn samenwerken in vertrouwen”, vat Hans Viaene het mooi samen.    

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details