NLFR

Platform over interieur- & exterieurschrijnwerk
Onbemande werking voor hoger rendement -Volautomatische productielijn voor onzichtbare deursystemen
De klant komt zijn investering in de productieruimte/showroom in Izegem bekijken en na de laatste goedkeuring wordt de lijn door Soenen Hendrik naar de site van de klant getransporteerd en in de productieruimte geïnstalleerd.

Onbemande werking voor hoger rendement -Volautomatische productielijn voor onzichtbare deursystemen

Na een paar jaar werd een eerste lijn voor het automatisch bewerken, zagen en etiketteren van een tiental profielen geïnstalleerd. Recent investeerden ze in een tweede volautomatische productielijn voor twintig profielen. Dankzij de vooruitstrevende technologie van Soenen Hendrik kan het maakbedrijf uit Harelbeke nu veel efficiënter, zelfs gedurende langere tijd onbemand, alle mogelijke profielen bewerken.

Op de invoertafel van de nieuwe lijn kan eender welke operator twintig profielen leggen, die dan volautomatische verwerkt worden, terwijl de medewerker bij de montage ingeschakeld kan worden.

Xinnix ontwerpt, creëert en produceert gepatenteerde deursystemen, die volledig vlak liggen met de wand: geen zichtbare omlijsting, noch scharnieren of andere ongelijkheden te zien. De systemen bestaan uit voorgelakte aluminium frames, die in de muur gemonteerd worden, en worden standaard geleverd met een magnetisch slot, een rubberdichting en onzichtbare 3D-regelbare Xinnix-scharnieren. Het gamma omvat systemen voor gewone draaideuren, brandwerende en akoestische deuren, schuifdeuren in de wand en pivotdeuren.

“We zijn tien jaar geleden gestart met een gewone afkortzaag, waarmee we manueel stukken in een hoek van 45 of 90 graden konden zagen. Later volgde een dubbelkopzaag met werkstation om stukken één voor één te laden en te bewerken”, vertelt zaakvoerder Chris Vermeulen. “Vijf jaar geleden kwamen we voor het eerst in contact met Soenen Hendrik. Ze ontwikkelden een machine waarmee we tien lengtes in één beweging konden bewerken om zo ons productieproces in een eerste fase te automatiseren. Om aan de stijgende vraag tegemoet te komen en de capaciteit te verhogen, besloten we recent de stap te zetten naar een volledige automatisering van de profielbewerking.”

Xinnix ontwerpt, creëert en produceert gepatenteerde deursystemen, die volledig vlak liggen met de wand. (Beeld: Nick Cannaerts)

Volautomatische productielijn

Door de eerdere succesvolle samenwerking met Soenen Hendrik koos Xinnix opnieuw voor deze Belgische machinebouwer uit Izegem, die bekend staat om de geautomatiseerde, hoogtechnologische productielijnen. “We streven er naar om technologisch steeds een stapje voor te zijn. Dat blijkt ook uit de oplossing die we voor Xinnix uitwerkten. Eender welke operator legt tot twintig profielen – van eenvoudige tot de meest complexe – op de invoertafel, waarna hij of zij bijvoorbeeld bij de montage ingeschakeld kan worden. De machine herkent de profielen en voert de job perfect uit. In een eerste module worden de profielen gefreesd en geboord (inclusief vloeiboren en tappen), waarna ze in een tweede module gezaagd en volautomatisch getegenprofileerd worden. Elk stuk is volledig afgewerkt, het nabehandelen is overbodig. De afgewerkte profielen worden volautomatisch uitgesorteerd op de XL-uitvoertafel, terwijl de korte onderdelen via een transportband afgevoerd worden”, licht Technical Sales Engineer Jurgen Dekeyser toe.

“Deze Smart Machine kan onbemand werken en is uitgerust met zelfoptimalisatie en automatische breukdetectie van de gereedschappen. De bewerking van het gereedschap, dat vervangen moet worden, wordt automatisch overgenomen door andere beschikbare gereedschappen, waardoor elke machinestilstand vermeden wordt. De open source software kan met elk pakket aangestuurd worden. Nieuwe profielen of bewerkingen toevoegen is kinderspel.”

De productielijn omvat twee modules, waarbij de profielen eerst alle frees- en boorbewerkingen ondergaan om in een tweede fase gezaagd te worden. Het systeem is uitgerust met zelfoptimalisatie en automatische breukdetectie.

Onbemand produceren om de productiviteit te verhogen

Dankzij deze volautomatische productielijn worden capaciteit en flexibiliteit enorm verhoogd. “We wisten dat het DEM/ALU zaag- en bewerkingscenter van Soenen Hendrik perfect op ons atypisch product afgestemd was. Daarbij laat het universele principe van deze machine de verwerking van eventuele toekomstige evoluties binnen onze profielsystemen toe. Met de Mixed Reality bril kon ik vooraf bekijken, hoe de machine er zou uitzien en in onze productieruimte geïntegreerd zou worden”, stelt Chris Vermeulen. “Aangezien de machine na een normale werkdag onbemand verder kan produceren, winnen we wekelijks bijna twee dagen. Het team van de machinebouwer heeft ons perfect begeleid bij de verdere automatisering van onze processen.”    

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details