NLFR

Platform over interieur- & exterieurschrijnwerk
Metalen gevelbekleding

Metalen gevelbekleding

Custommade metalen gevelbekleding wint terrein en, meer specifiek nog, de geperste golfvormen groeien in populariteit. Volgens Maarten Zaat, directeur van Metal Cladding Systems, is hier een logische verklaring voor. “Tegen geringe meerkosten krijgt een gebouw een heel unieke en eigentijdse uitstraling. De architect kan zelfs een eigen patroon geven aan een profiel.” Mooie voorbeelden daarvan zijn de nieuwe hoofdvestiging van Groenhart Group in Purmerend en het TD-gebouw in Eindhoven.

Met de profielsystemen van Hans Laukien kan je tegen geringe meerkosten op het totale bouwbudget een eigen gezicht geven aan een gebouw.

Metal Cladding Systems is werkzaam als importeur in de Benelux voor een drietal producenten op het gebied van metalen gevelbekleding en één producent van GFRC-gevelbekleding. “Zo vertegenwoordigen we onder meer MN Metall GmbH uit Neustadt en Hans Laukien GmbH uit Kiel”, zegt Maarten Zaat. “MN Metall heeft een uitgebreid programma in metalen (maatwerk) profielbekleding, terwijl Hans Laukien naast de gewalste profielbekleding ook fors investeert in het leveren van maatwerk profielbekleding. Die uitbreiding is het gevolg van de toegenomen vraag naar geperste profielvormen in metalen gevelbekleding. Met name de populariteit van geperste golfvormen neemt toe.”

Een voorbeeld van een project dat is uitgevoerd met een dubbele geperste golf is de transformatie van het TD-gebouw in Eindhoven.

Maatwerk beplating

Voor het ontwerp van de nieuwe hoofdvestiging van Groenhart Group werden door de gemeente Purmerend bepaalde esthetische eisen opgelegd. “De nieuwbouw is gelegen op een zichtlocatie,” zegt Chanan Hornstra van HRH Architecten. “Dat bracht de nodige welstandseisen met zich mee en bovendien was vastgelegd dat het gebouw zich als één volume moest manifesteren. Een uitdaging voor ons als architectenbureau om de verschillende functies – in dit geval kantoren, distributiecentrum, magazijn, werkplaats, enzovoort – niet zichtbaar tot uiting te laten komen aan de buitenzijde. We hebben vervolgens flink gestudeerd op de mogelijkheden in geveloplossingen met een hoge (en betaalbare) esthetische waarde en stuitten op een metalen gevelbekleding van een sporthal midden in het land. Die leidde ons naar MCS. Het bleek om een maatwerk beplating te gaan van Hans Laukien.”

Eigen vormgeving

“Maatwerk wordt al snel geassocieerd met prijzig”, erkent Zaat. “Toch bewijzen wij met onder meer de profielsystemen van Hans Laukien dat je tegen geringe meerkosten op het totale bouwbudget een eigen gezicht kan geven aan een gebouw. Het verschil in achterconstructie tussen standaard gewalste profielen of maatwerk profielen is verwaarloosbaar. Louter de buitenplaat verschilt. Daarmee krijg je wel een gebouw met een ‘smoel’. Ook is het mogelijk een eigen vormgeving aan een profiel te geven. Zo kun je het patroon met één type profilering variëren door te spelen met hart op hart afstanden. Als alternatief is het mogelijk om meerdere golfvormen met verschillende profielvormen te kiezen voor nog meer variatie. De nieuwe vestiging van Groenhart Groep is uitgevoerd met een beplating in een enkele golf van het type Hans Laukien W40/70 die in drie verschillende patronen is geperst en gerandomiseerd zijn toegepast. We krijgen erg veel respons op dit project. Een prachtig ontwerp en perfect gedetailleerd door de architect.”

Huzarenstukje

We waren als architectenbureau nog niet heel erg ervaren in het ontwerpen van stalen gevelbekledingen, zegt Hornstra. “We hadden dus echt wel support nodig. MCS heeft ons daar zeer kundig in geassisteerd. Ze hebben alle kennis in huis en weten als geen ander wat er nodig is om het ontwerp ook als zodanig gerealiseerd te krijgen. De onregelmatige golf van de profielbekleding zorgt voor een mooi spel van schaduwwerking en een ‘spannende’ uitstraling, wat maakt dat het gebouw bovendien minder massief oogt. Elk gevelonderdeel is behalve esthetisch ook functioneel. Leuk detail is bijvoorbeeld de toepassing van een geperforeerde versie van dezelfde profielplaat ter plaatse van de gevel die grenst aan het buitenterras. Het resultaat is werkelijk schitterend. Je kijkt bij bepaalde hoeken diffuus door de gevel heen en vanuit het terras is er contact met de buitenwereld. Een huzarenstukje.”

Een voorbeeld van een project dat is uitgevoerd met een dubbele geperste golf is de transformatie van het TD-gebouw in Eindhoven. “De gevel bestaat uit verschillende vakken in verschillende breedtes. Om de vakindeling qua breedte tot op de millimeter perfect te kunnen detailleren, is gekozen voor een variabel patroon met twee verschillende golfvormen”, legt Zaat uit. “Het gaat om de Laukien W 15/40 en de W 40/70 met twee golven van 40 en 15 millimeter hoog die in negen verschillende uitvoeringen zijn geperst en in kleur geanodiseerd. Ook dit eindresultaat mag er absoluut zijn.”  

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details