NLFR

Platform over interieur- & exterieurschrijnwerk
Met een blik op de toekomst

Met een blik op de toekomst

De samenwerking faciliteren tussen beroepsgericht en technisch onderwijs en de arbeidsmarkt. Dat is het doel van RTC Oost- en West-Vlaanderen. Via Woodwize sloeg RTC de handen in elkaar met verbindingsexpert Lamello en beslagspecialist LMC. Het resultaat? Een bouwpakket voor een wandmeubel met schuifdeuren, voorzien van de nieuwste verbindings- en beslagtechnieken, met ledverlichting. Op 3 en 10 december konden leerkrachten uit beide provincies kennismaken met het meubel via demonstraties. Binnenkort kunnen hun leerlingen ermee aan de slag. 

Brug tussen werkveld en onderwijs

Het was het sectoraal opleidings- en kenniscentrum Woodwize dat de verschillende partners van dit project bij elkaar bracht. Bart de Waele, Woodwize: “Eén van onze pijlers is de link leggen tussen het onderwijs en de arbeidsmarkt. LMC werkte in het verleden al samen met RTC. Ook Lamello was enthousiast om meer op onderwijs in te zetten. Er zijn heel veel scholen in Vlaanderen en voor leveranciers is het niet altijd evident die allemaal te bereiken. Via RTC kan dat wel.”

In het meubel wordt het P-systeem van Lamello gebruikt.

 

RTC Oost- en West-Vlaanderen sprongen graag op de kar om de nieuwste systemen en technieken tot bij de leerlingen te brengen. Sofie Stoffijn, RTC Oost-Vlaanderen: “Wij focussen ons op leerlingen van de derde graad TSO en BSO, en ook op de hogere jaren van het buitengewoon secundair onderwijs en deeltijds onderwijs. Voor scholen is het niet eenvoudig om de innovaties uit de praktijk aan hun leerlingen te tonen. De middelen zijn er gewoonweg niet. Door dit soort projecten weten leerlingen wat er op de markt is en hoe ze bepaalde zaken moeten monteren. De vorige projecten, een barmeubel bijvoorbeeld, konden op heel wat lovende reacties rekenen van de scholen. Ze demonteren het meubel om het dan opnieuw te laten monteren door de nieuwe leerlingen in de derde graad.”

Ook voor dit nieuwe project is het enthousiasme groot. Negentien Oost-Vlaamse en twaalf West-Vlaamse scholen vaardigden leerkrachten af naar de demonstraties. Sammy Decoene, RTC West-Vlaanderen: “We hopen dat de contacten tussen de scholen en bedrijven ook na dit project blijven voortbestaan. Het is een project over de provinciegrenzen en de verschillende scholen heen. Het zou leuk zijn mocht er een soort community gevormd worden. Op termijn kunnen ook andere provincies bij de projecten betrokken worden, maar we blijven wel regionaal werken. Leerlingen uit onze regio gaan doorgaans ook in de regio op zoek naar een job, dus het is interessant dat ze de lokale bedrijven leren kennen.”

Het meubel heeft schuifdeuren, verlichting en verschillende laden.

 

Een wandmeubel met alle nieuwste snufjes

Op vraag van de scholen creëerden LMC en Lamello een wandmeubel met een bepaalde moeilijkheidsgraad. Het wandmeubel heeft een schuifdeursysteem, ledverlichting, verschillende soorten laden en dat alles met de nodige techniciteit. Het meubel kan desgewenst opgehangen worden. Scholen kunnen er ook voor kiezen om te starten vanuit het ruwbouwmateriaal, om zo de kast vanuit het niets op te bouwen.

Kevin Courtin, Lamello: “We wilden voor dit meubel het volledige gamma van ons P-systeem gebruiken. Dat systeem wordt ingefreesd door onze Zeta-machine. We tonen duidelijk aan dat die ene machine geschikt is voor drie toepassingen: een draai-, een schuif- en een kliksysteem. Het gaat om het Clamex P14-systeem, een demonteerbaar systeem dat werkt via een inbus met kwartdraai, het Divario-systeem, een volledig onzichtbaar schuifsysteem om je corpus bijeen te houden, en de Tenso P14, een kliksysteem.”

De Zeta-machine kan verschillende toepassingen aan.

 

Kris De Prycker, LMC: “Alles valt of staat met de verbinding van het plaatmateriaal. Een verbinding als Divario maakt de hele kast star, wat heel belangrijk is voor een schuifdeurkast van 2 meter. Wij van onze kant willen de leerkrachten en leerlingen vooral bekend maken met schuifdeurbeslag, waar sommigen soms wat schrik voor hebben. Ook niet onbelangrijk: het gaat om een kast die er ietwat anders uitziet. Het is een tweedeurssysteem, voor- en achterliggend, wat betekent dat de ene zijde minder lang is dan de andere. De leerlingen zullen inzien dat met een driedeurssysteem, de zijdes wel even lang waren geweest. De gebruikte lades laten ook de verschillende mogelijkheden zien. De Legra-box van Blum bijvoorbeeld is een vrij recente ladetechniek.”

De scholen die intekenen kunnen in januari/februari het bouwpakket ophalen, samen met een stappenplan en montagevideo. De Zeta-machine kan ook drie weken uitgeleend worden.   

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details