NLFR

Platform over interieur- & exterieurschrijnwerk
Klassieker in een modern jasje
Opale 2.0, de look-and-feel van vroeger gecombineerd met de modernste ledtechnologie.

Klassieker in een modern jasje

Het klikt tussen ontwerper Fabiaan Van Severen en verlichtingsfabrikant ZUMI zo goed dat we binnenkort mogen genieten van Opale 2.0.

Tony Decavele, oprichter van ZUMI, en Fabiaan Van Severen ontmoetten elkaar in 2005 ter gelegenheid van STIJL, een tentoonstelling/veiling waaraan tal van designers deelnamen en waarvan de opbrengsten integraal aan een goed doel werden geschonken. “Zoals het meestal gaat, ken je elkaar wel maar loop je elkaars voordeur niet plat”, aldus Van Severen. “Maar toen ik op zoek ging naar verlichting en uitkwam bij ZUMI klikte het zo goed dat het gesprek al snel ging over een gezamenlijk idee, een moderne versie creëren van mijn staande lamp Opale.”

Opale zorgt voor voldoende licht om in de zetel een boekje te kunnen lezen.

Lezen is mogelijk

“Ik heb geen uitgebreide verlichtingscollectie bij elkaar getekend”, weet Van Severen. “Ik ben eerder een pragmatisch ontwerper die wil begrijpen hoe alles werkt en eventuele problemen bij de productie op voorhand wil oplossen. Lukt het me niet, dan komt het ontwerp er niet. Aangezien ik geen specialist ben op vlak van elektriciteit en verlichtingstechnologie is het bij de Opale en enkele andere toestellen gebleven. De reacties op mijn staande lamp Opale waren steeds positief. De mensen houden wel van dat zwarte metalen frame en het speciale glas. Maar vooral het leuke licht spreekt hen aan. Ik hoor vaak dat het de eerste is die mensen aansteken en de laatste om uit te doen. Ik wilde ook dat de Opale voor voldoende licht zorgde om er een boekje bij te kunnen lezen, zonder dat het te fel zou zijn. Onopvallend aanwezig zeg maar.”

Technologische upgrade

Aan het uiterlijk van Opale wordt niet getornd. De look-and-feel van Opale 2.0, de versie samen met ZUMI, zal dus identiek zijn. “Wij zorgen voor de moderne verlichtingstechnologie”, bevestigt Decavele. “Ledverlichting komt in de plaats van de gloeilamp, de mogelijkheid om draadloos te dimmen via bijvoorbeeld een smartphone komt in de plaats van de analoge dimmer. Bovendien zal het mogelijk zijn de Opale 2.0 in een domoticasysteem te integreren. Uiteraard houden we, samen met Fabiaan, het spel van het licht nauwgezet in de gaten. Het is immers onze bedoeling dat de mensen vandaag even enthousiast reageren op deze moderne versie als ze deden nu 30 jaar geleden bij de introductie van het origineel. Ik ben altijd fan geweest van Opale, dat gevoel wil ik met Opale 2.0 aan de nieuwe generatie geven.”

Fabiaan Van Severen.

Een Opale 2.0 familie

Een gesprek met Van Severen en Decavele, dat is een gesprek met gelijkgestemde zielen. “We spreken hier over een designklassieker waar wij een moderne versie van mogen maken”, aldus Decavele. “Het is dan ook evident dat we het originele ontwerp met het grootste respect behandelen. Tegelijk is het een absolute must de modernste verlichtingstechnologie te gebruiken. ZUMI heeft de knowhow en bovendien ook de contacten om Opale 2.0 zowel in de particuliere als in de projectmarkt aan te bieden. We zien zeer veel mogelijkheden daarin en denken ondertussen, uiteraard in overleg met Fabiaan, aan uitbreidingen van de Opale 2.0 collectie. De staande lamp is beschikbaar sinds 1 juni.”    

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details