NLFR

Platform over interieur- & exterieurschrijnwerk
Fineerhout geeft elk interieur een uniek karakter, maar blijft ook een schaars product
Fineer is een speciaal materiaal: warm, authentiek en uniek. Het wordt geproduceerd door een stam met een mes in laagjes te snijden.

Fineerhout geeft elk interieur een uniek karakter, maar blijft ook een schaars product

Elke boom is uniek en dat veroorzaakt binnen eenzelfde houtsoort toch kleur- en patroonverschillen. Daardoor hebben fineerproducten ook steeds een eigen uitstraling. Decospan is al meer dan 40 jaar Europees marktleider op het gebied van fineerverwerking. Om een oplossing te bieden voor de schaarste van fineer, maar vooral ook voor die projecten waar natuurlijke karakteristieken in het hout een te grote uitdaging vormen, breidt de specialist het aanbod uit met Infinite Wood.

Fineerhout wordt vaak gebruikt voor allerlei interieurtoepassingen. Jarenlange ervaring maakt Decospan tot ideale partner om elk interieur een unieke uitstraling te geven. Architecten en interieurbouwers kunnen steeds terecht in The Veneerhouse in Menen, waar ze door de Wood Consultants begeleid worden. Dat gaat van voorschrijfadvies tot en met de assistentie bij het persoonlijk uitkiezen van een exclusieve fineerstam in het magazijn.

Wil men toch liever een uniform, consistent beeld in alle meubilair en wanden behouden, dan biedt Decospan de Infinite Wood-collectie.

Fineer is een speciaal materiaal: warm, authentiek en uniek. Het wordt geproduceerd door een stam met een mes in laagjes te snijden, optimaal en zonder zaagverlies. Dat versnijden kan op diverse manieren, waardoor telkens een andere tekening ontstaat. Standaard zijn de laagjes 0,6 millimeter dik, maar uiteraard zijn de meest courante houtsoorten ook als dik houtfineer beschikbaar. Decospan biedt fineerhout standaard in 165 verschillende houtsoorten. Keuze genoeg dus. Bovendien produceren ze niet alleen fineervellen en –platen, maar gebruiken dit materiaal ook voor houten vloeren, lambriseringssystemen, akoestische producten, wand- en plafondpanelen, afgekante meubelonderdelen, houten balkjes, en nog veel meer oplossingen. Daarvoor staat onze baseline ‘Wood Solutions’. Aangezien alles inhouse gemaakt wordt, kunnen de verschillende onderdelen perfect op elkaar afgestemd worden.

Decospan biedt fineerhout standaard in 165 verschillende houtsoorten. Bovendien produceren ze niet alleen fineervellen en -platen, maar gebruiken dit materiaal ook voor andere ‘wood solutions’.

Schaars product

De kenmerken van fineerhout leggen echter ook de beperkingen bloot. Fineer is immers geen massaproduct, maar een eerder schaarse materie. Het duurt bijvoorbeeld 100 jaar vooraleer een eikenstam dik genoeg is om op een goede manier tot fineer verwerkt te worden. In de verschillende groeifases – de jonge, de staken- en de boomfase – moet die boom gezond gehouden worden. Dat vraagt veel kennis en tijd, waardoor de jaarlijkse kapcapaciteit slechts 5 tot 8 vierkante meter per hectare bedraagt. Bovendien worden de bossen voor Decospan beheerd door gemachtigde experts en hanteert de firma ook een strenge selectieprocedure, waardoor er maar een fractie van de beschikbare stammen overblijft. Daarvan wordt dan nog enkel het onderste deel van die stammen gebruikt.

Infinite Wood wordt vaak gebruikt in hotels, restaurants en retail.

Infinite Wood

Elk stukje fineerhout heeft ook z’n eigen unieke uitstraling, wat voor veel architecten en interieurbouwers doorslaggevend is om ermee aan de slag te gaan. Maar terwijl de ene architect of bouwheer net van de charme van een look met knopen en wisselende tekeningen houdt, is dit voor anderen een te grote uitdaging. Zeker in grote projecten, zoals de inrichting van meerdere hotels van eenzelfde eigenaar, wil men toch liever een uniform, consistent beeld in alle meubilair en wanden behouden. Om daarop in te spelen, biedt Decospan naast de Natural Wood-collectie nu Infinite Wood. Voor deze collectie werd samengewerkt met de specialisten van ALPI, die stammen van snelgroeiende houtsoorten, zoals populier, verwerken tot gereconstrueerd fineer. Hier wordt de stam versneden in dunne plakken hout, die allemaal precies even dik zijn. Dit hout wordt ontkleurd en opnieuw ingekleurd. Deze collectie bestaat uit 17 zorgvuldig geselecteerde decoren in de groepen Oaks, Nordics en Exotics en is leverbaar in verschillende producttypes met bijhorende kantenbanden. Dat garandeert je als interieurbouwer voor projecten een perfecte continuïteit in het uitzicht van het plaatmateriaal.    

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details