NLFR

Platform over interieur- & exterieurschrijnwerk
Duurzaamheid in de keukenbranche

Duurzaamheid in de keukenbranche

Duurzaamheid is tegenwoordig enorm belangrijk, ook in de keukenbranche zien we deze ontwikkeling steeds vaker terugkomen. Leveranciers leggen de nadruk op onder andere milieuvriendelijke materialen en het CO2-neutraal produceren van keukens, maar er zijn meer mogelijkheden. In dit artikel lees je alles over de verschillende mogelijkheden van verduurzaming in de keukenbranche.

Duurzame apparatuur

De basis van iedere keuken is de apparatuur. De kwaliteit van keukenapparatuur verschil echter enorm. Waar de apparatuur van de ene leverancier een leven lang mee gaat, zal je bij de andere leverancier na 15 jaar al voor vervangende apparatuur moeten kijken. Bij het selecteren van de apparatuur is het dus verstandig om naar de garantie en levensduur van de apparaten te kijken. Maar ook het verbruik is een belangrijk aspect bij het maken van een keuze. Neem bijvoorbeeld een oven. Een goedkope oven zal bij de aanschaf honderden euro’s voordeliger zijn, maar veel meer stroom verbruiken. De stroomkosten zullen in vergelijking met een laagverbruikend alternatief hoger uitvallen. Na verloop van tijd kan een oven dat veel minder stroom verbruikt maar in de aanschaf hoger is dus toch goedkoper zijn. Het is dus ook belangrijk om naar het energielabel te kijken. Een A+++ label is het zuinigst. Maar er zijn meer opties voor duurzame apparatuur in de keuken. Zo bestaan er ook waterbesparende kranen. Deze kranen verbruiken vele malen minder water en dat merk je niet in het gebruik, maar wel op de waterrekening. Je krijgt nog steeds een even harde straal uit de kraan. Als je nagaat dat een gemiddeld huishouden duizenden liters per jaar gebruikt, zal dat na enkele jaren een flinke besparing opleveren.

Geen gas

Om aan de klimaatafspraken te voldoen heeft de Nederlandse overheid besloten om in 2050 van het gas af te stappen. Dit besluit moet helpen om de CO2 uitstoot van de Nederlandse economie te verminderen. Er zal in de toekomst dus niet meer op gas gekookt worden maar elektrisch. Een belangrijke ontwikkeling die grote invloed heeft op de keukenbranche. Het heeft straks geen zin meer om keukens met gasfornuis te plaatsen en de vraag naar keukens met elektrische kookplaten zal enorm toenemen.

Milieuvriendelijke materialen

Keukens met daarin milieuvriendelijke materialen zijn in opkomst. Zo worden er tegenwoordig al keukens gemaakt van bamboe. Een boomsoort dat zeer snel weer terug groeit, terwijl de meeste andere houtsoorten daar tientallen jaren over doen. Resthout dat over is van productie voor andere producten wordt gebruikt voor kleine elementen zoals tussenstukjes en handvaten. Tot slot wordt ook gerecycled glas verwerkt in keukenbladen. De bladen lijken erg op granieten bladen en hebben dus wel de looks, maar niet de ecologische afdruk van graniet.

Keukens renoveren

Een splinternieuwe keuken is niet altijd nodig. Vaak kan een keuken doormiddel van een aantal kleine renovatie aanpassingen er weer als nieuw uitzien. Hiermee bespaar je niet alleen duizenden euro’s, ook het milieu wordt een stuk minder belast. Door bijvoorbeeld een houtenkeukenblad te schuren en opnieuw te lakken zal de keuken direct een andere uitstraling krijgen. Keukenkastjes kunnen opnieuw worden geverfd en ook de handvaten vervangen door modernere varianten kunnen bijdragen aan een nieuwe look. De opties voor een keukenrenovatie zijn eindeloos. In de meeste gevallen kan een keuken zelfs binnen één maand gerenoveerd worden!

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details