NLFR

Platform over interieur- & exterieurschrijnwerk
De trends voor 2023 – Kleur in het interieur
Paint & Paper Library: tint uit de nieuwe kleurenfamilie Sprig met self-priming finish.

De trends voor 2023 – Kleur in het interieur

De gustibus et coloribus non disputandum est. Over kleuren en smaken valt inderdaad niet te twisten. Niettemin schotelen de diverse verflabels ons ook voor 2023 weer een aantal trendkleuren voor, tinten die aansluiten bij de huidige tijdsgeest. Hiermee willen ze niet alleen de consument maar ook de professional op vlak van interieurinrichting en kleurgebruik inspireren. De nieuwe trendkeuren toegelicht.

Wild Wonder, de Sikkens trendkleur 2023 voorgesteld door AkzoNobel.

Evolutie, geen revolutie. Als we even terugblikken op 2022 dan waren het vooral de groene, blauwe en zandtinten die het goed deden. Ook volgend jaar blijven deze kleuren prominent aanwezig. Groen domineert, aangevuld met kalmerend blauw en een palet aan aardse kleuren. De natuur inspireert. Daarnaast noteren we ook een opbeurend vleugje geel, terracotta en tinten die zich ergens situeren tussen rood en oranje. Aan inspiratie dus geen gebrek. 

Hopper Head, de architectonische antracietkleur van Farrow & Ball.

Warme natuurtint

Dat de natuur invloed heeft op ons welzijn is algemeen geweten. Vanuit dit opzicht pakt AkzoNobel, het moederbedrijf van Sikkens, Trimetal en Levis, uit met Wild Wonder als kleur van het jaar 2023. Het is een korenkleurige natuurtint met warme gloed. “De natuur bepaalt mee hoe we ons voelen en de voorbije jaren ook de trends”, klinkt het. “Het belang van duurzaamheid en ecologie, biophilic design, organische vormen, natuurlijke kleuren en materialen neemt alleen maar toe.” Ter aanvulling stelt AkzoNobel vier aanvullende kleurpaletten voor die Wild Wonder telkens op een andere manier tot zijn recht brengen: Lush met rustgevende bostinten, weidekleuren onder de noemer Buzz, Raw met aardse oogsttinten en tot slot de Flow-kleuren voor een gevoel van frisheid en evenwicht. 

‘Entangled Green van Boss Paints & Colora.’

Van groen tot blauw en terug

PPG, moederbedrijf van Sigma Coatings en Histor, ziet in 2023 vooral heil in Vining Ivy, een best gedurfde blauwgroene tint. Donna Taylor, kleurexpert bij PPG: “Kiezen voor een diepe, intense kleur vindt niet iedereen makkelijk. Vaak is men bang dat het een ruimte klein maakt of dat het enorm overheerst. Een kleur op zich zal dit niet veroorzaken, je moet vooral goed kijken naar het gebruik van de kleur. Wil je meer kleur in een interieur of bedrijfsruimte, dan is een wand schilderen niet de enige optie. Doe eens iets met je deuren of ramen. Een wandkast kan ook een blikvanger worden. Op die manier kan kleur ook in kleine ruimtes veel doen, zonder de balans te verstoren.” Aanvullend worden met Serenity, Origin en Duality ook hier drie inspiratiepaletten gepresenteerd: van neutraal tot aards en van warm tot uitbundig. Door het 60-30-10-principe toe te passen – hoofdkleur, nuancekeur en accentkleur – ontstaat een mooi evenwicht tussen muren, vloer of meubels en accessoires. Boss Paint en Colora presenteren op hun beurt Entangled Green als trendkleur 2023. Het is een subtiel vergrijsd muntgroen dat het evenwicht vindt tussen natuur en rust enerzijds en technologie en innovatie anderzijds.

Volgens Little Greene is groen de kleur voor het interieur.

Britse charme

Aanvullend kijken we ook naar de collecties en kleuren van enkele Britse huizen. Verf- en behangspecialist Farrow & Ball heeft recent elf nieuwe verftinten toegevoegd, de eerste update van het tijdloze palet met 132 kleuren sinds 2018. De nieuwe kleuren zijn geïnspireerd door momenten van vreugde, comfort en verkwikking. Ze variëren van gebruiksvriendelijke lichte kleurnuances tot dramatische en sfeervolle diepe tinten, waaronder het meer gewaagde Bamboozle rood en diepe Hopper Head antraciet. Graham & Brown doet wel mee aan de kleur van het jaar en stelt Alizarin voor, een diep en stemmig, maar verfrissend warm kastanjebruin. 

Deze tint is donker genoeg om kleur en diepte in een ruimte te brengen, maar tegelijkertijd is het ook opbeurend en inspirerend, als creatief alternatief voor grijs en beige. 

Pure & Original Bronze uit de Elements Collection. (Beeld: Judith Doppenberg-Huizedop)

Samengestelde collecties

Veel van deze Britse huizen hebben naast verf ook behang. Zo ook Little Greene dat met Forest een samengestelde collectie presenteert waarbij groen de toon zet. Dit ecologische label erkent mee het toenemend verlangen om onszelf met de natuur te omringen. Tot slot is er Paint & Paper Library, een Londens huis dat in september een nieuwe kleurenkaart presenteerde. Naast de upgrade van het kleurenpalet zijn er ook drie nieuwe families van zachte, gegradueerde Architectural Colours aan het assortiment toegevoegd. Binnen een kleurenfamilie bieden vijf tinten diverse sterktes van hetzelfde pigment, waarmee een harmonieus en goed afgestemd kleurenschema kan worden gevormd. De drie nieuwe kleurenfamilies omvatten het eerder neutrale Cashmere, het natuurlijke en zachte Sprig met discrete, groene ondertonen en de kleurenfamilie Powder met delicate tinten voorzien van warme, roze ondertonen. Bovendien heeft Paint & Paper Library de afwerkingen uit de Architects’-serie geherformuleerd met self-priming en multi-surface hechtingsformules. Geen aparte primer meer nodig. Deze slijtagebestendige en duurzame finishes kunnen rechtstreeks worden toegepast op verscheidene oppervlakken, zoals pleister- en stucwerk, houtwerk, metaal, glas, keramische tegels en uPVC, zowel binnen als buiten.

Vining Ivy, trendkleur voorgesteld door PPG van Sigma en Histor.

Met effecten

Ook hot: verf met originele effecten. Zo is er de Elements Collection van Pure & Original: sprankelende metallic varianten op de huidige kleurencollectie. Deze collectie omvat twee alternatieven met als basis de Classico Krijtverf en Traditional Paint High Gloss. De eerste combineert de ultramatte uitstraling van krijtverf met een parelmoereffect terwijl de tweede het hoogglanseffect extra laat schitteren. Verkrijgbaar in nagenoeg alle bestaande kleuren en in zeven speciaal ontwikkelde kleuren: Gold, Brass, Bronze, Rose Gold, Copper, Silver en Gunmetal.  

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details