NLFR

Platform over interieur- & exterieurschrijnwerk
De Pen | Dirk Glas

De Pen | Dirk Glas

Nood aan meer expertise in de houtsector

Als verkoper, manager of inkoper in de houtsector is een diepgaande kennis van hout uiteraard een enorme meerwaarde. Wij stellen echter vast dat net die kennis in vele bedrijven is weggeëbd. Op een bepaald moment verlieten heel wat ervaren mensen de arbeidsmarkt, zonder dat zij de kans hadden om hun kennis door te geven aan de nieuwe generatie. Dat leidde tot een verarming van kennis in de sector, die nu moet opgekrikt worden.

Voor productiemedewerkers zijn er heel wat mogelijkheden om bij te scholen. Denk maar aan de vele opleidingen om met CNC-machines aan de slag te gaan. Wat de algemene kennis van hout betreft, zijn er veel minder opties. Wij als Timber Training Center organiseren al 17 jaar opleidingen voor mensen in de houtsector: recent afgestudeerden, maar ook ervaren mensen die zich willen vervolmaken of op zoek zijn naar een nieuwe uitdaging. We mikken vooral op bedrijfsleiders, inkopers, verkopers en starters in de houtsector, maar merken dat ook meer en meer productiemedewerkers interesse tonen.

De meeste opleidingen centraliseren we in ‘Het Houtbad’, een training die bestaat uit zes modules. ‘Het Houtbad’ wordt georganiseerd in samenwerking met Hogeschool Gent. De klemtoon ligt enerzijds op de algemene kennis van hout: houtsoorten, houtanatomie, sorteerregels … Anderzijds belichten we ook de plaat- en technische materialen. Binnenkort komt er ook een nieuwe cursus over parket, en een cursus over akoestiek en brandvertraging.

Gedurende vele jaren werd er door Belgische houtbedrijven niet echt ingezet op opleidingen. In Nederland, waar de houtbedrijven vaak groter zijn, was dat wel het geval. Het is nu aan ons om een inhaalbeweging te maken. Het spreekt voor zich dat een gedegen kennis van hout je in alle aspecten van je job kan helpen. Je hebt immers een streepje voor op concurrenten. Zo zal je bijvoorbeeld meer alternatieven kunnen voorstellen aan de klant, wat je expertise alleen maar onderstreept.

Een diepgaande kennis van hout komt dus ook de werkgever ten goede. Daarom maken wij de link tussen de houtopleidingen en rekrutering via ‘Hout & Jobs’. Wat daar opvalt, is dat naast een gebrekkige houtkennis, ook de talenkennis van de nieuwe generatie doorgaans onvoldoende is. Dat beperkt hen in de mogelijkheden om over het hele land en internationaal te werken. Ook daar moet dan aan gewerkt worden.

Kortom: investeren in je personeel, ervoor zorgen dat zij met expertise aan de slag gaan, is essentieel. Zo getuigen ook de deelnemers aan onze opleidingen. Regelmatig zien we dezelfde mensen terugkeren, met nog enkele extra collega’s erbij. Zij ondervinden dagelijks hoe de opleidingen hen helpen om hun job op een hoger niveau uit te oefenen. Mis de trein dus niet.

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details