NLFR

Platform over interieur- & exterieurschrijnwerk
De natuurlijke schoonheid van fineerhout
Ann-Marie Debaveye, Wood Consultant Decospan

De natuurlijke schoonheid van fineerhout

Met de derde generatie aan het roer van Decospan zit het familiaal karakter vervat in ons DNA. Meer dan 800 werknemers over acht productiesites dragen elke dag onze waarden en passie voor het hout uit. Ons assortiment bestaat onder andere uit gefineerde panelen voor wand, meubilair en plafond, lambriseringssystemen, akoestische producten, gefineerde balken en ook houten vloeren. Als Europese marktleider in het verwerken van fineerhout zien we een aantal evoluties in de markt die ook op onze werking een impact hebben.

Wij merken een duidelijke shift naar meer kant-en-klare oplossingen. Dit is ongetwijfeld een gevolg van de gestegen vraag door de pandemie. Schrijnwerkers en architecten kiezen meer en meer voor afgewerkte producten omwille van het gebruiksgemak. Onze Shinnoki-collectie speelt hier handig op in en hanteert het wysiwyg-principe. Deze lijn bevat fineerplaten die vooraf afgewerkt zijn met een vernislaag en al dan niet ook gebeitst. De schrijnwerker moet de platen enkel nog verzagen en voorzien van een afkanting.

Qua kleuren zien we een evolutie naar donkere, warmere tinten, zoals chocoladebruin, kerngerookte eik of eucalyptus. Deze gerookte kleuren geven een gezellige sfeer aan een ruimte. We verwachten ook een opmars van rood, oranje en terracotta, al zien we dat nu nog maar met mondjesmaat. Bij Decospan werken we met zo’n 165 verschillende houtsoorten en hebben hierdoor een uitgebreid kleurenpallet beschikbaar. Zo kunnen we onze klanten de gewenste kleuren bieden en de natuurlijke schoonheid van het hout behouden.

Ook in onze sector zien we een toename in de vraag naar duurzame, ecologische producten. Een illustratie van het klimaatbewustzijn en ingegeven door een schaarste in verschillende houtsoorten. Als Decospan bieden we hier een antwoord op door met fineer te werken. Een stam verwerken tot fineer impliceert namelijk dat we een maximale toegevoegde waarde uit de stam halen. Tegelijk produceren we lokaal in Europa, zo staan we dicht bij onze klanten en kunnen we hen op een ecologische manier beleveren. Verder lanceren we in Q1 2022 een nieuwe lijn die specifiek inspeelt op duurzaamheid.

Naast heel wat trends, merken we uiteraard ook uitdagingen op. Een van de voornaamste is de beschikbaarheid van materialen. Door de coronacrisis zien we tekorten in heel wat grondstoffen waaronder dragers en fineerhout. Ons team is dan ook continu in de weer om de toevoer van onze materialen te garanderen en onze levertermijnen naar onze klanten te waarborgen. Onze nieuwe lijn zal hier ook handig op inspelen.  

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details