NLFR

Platform over interieur- & exterieurschrijnwerk
De meerwaarde van Natuursteen
Stijn Renier, Voorzitter BNSA

De meerwaarde van Natuursteen

Natuursteen wordt steeds beter visueel geïmiteerd. Keramische producten en de zogenaamde geagglomereerde stenen mogen dan wel de looks van natuursteen benaderen – evenaren doen ze het nog steeds niet –, qua duurzaamheid staat het echte natuurproduct nog steeds met vlag en wimpel bovenaan. Het is en blijft dus een slimme keuze. Omwille van de uitzonderlijke uitstraling, de lange levensduur en de ruime toepassingsmogelijkheden.

Elke natuursteen heeft namelijk zijn eigen kenmerken en daarmee ook zijn specifieke troeven. Een keukenblad kiezen dat geen gebruikssporen vertoont? Dan is gepolijst graniet de ideale optie. Mag het blad wel wat patina krijgen door de tijd? Dan zijn er carrara of blauwe hardsteen. Op vlak van onderhoud en gebruik moet natuursteen absoluut niet onderdoen voor imitaties. Tenminste: als je het juiste type gebruikt en het op een correcte manier verwerkt. En daar knelt het schoentje vaak.

Architecten en plaatsers hebben onterecht soms schrik van natuursteen als materiaal. Ze kennen het uitgebreide aanbod te weinig of voeren een ontwerp niet correct uit. Met BNSA, de nieuwe federatie voor de natuursteensector in de Benelux, zetten we sterk in op opleidingstrajecten en projectmatig advies. Zo hopen we gemiste kansen te voorkomen en vooral op lange termijn bouwpartners nog meer warm te maken voor de charme en de duurzaamheid van natuursteen.

We moedigen onze leden bovendien aan om ‘neen’ te durven zeggen. Dat klinkt tegenstrijdig, maar is belangrijk. Als wensen van een klant onverenigbaar zijn binnen het natuursteengamma moeten we dat durven zeggen. Anders krijgen we ontevreden klanten en komt natuursteen onterecht in een negatief daglicht. Terwijl het materiaal een belangrijke rol kan vervullen in het circulaire bouwverhaal. Ze overleven een gebouw, stijgen in waarde en kunnen eenvoudig hergebruikt worden. De komende jaren willen we trouwens het circulaire karakter van natuurstuursteen nog versterken. Samen met tegelplaatsers bekijken we hoe natuursteen mooi geïnstalleerd kan worden en later uitgebroken, opgefrist en opnieuw gebruikt kan worden. Klaar om project na project mee karakter te geven.  

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details