Platform over interieur- & exterieurschrijnwerk
Sectornieuws

Automatiseren en robotiseren doe je zo

Plannen tekenen in een softwareprogramma dat meteen ook de machines aanstuurt, sciencefiction is het al lang niet meer.

Foto 2 Vlecad kopiëren

Tekst | Tom Rampelbergh

Beeld | Vlecad / © studio-vision.be

30 maart 2021 Leestijd 5 minuten

Deel dit artikel

En toch zijn er nog bedrijven waar elke stap in het productieproces een apart verhaal lijkt te zijn. Vlecad helpt je dit te optimaliseren.

Het scenario gaat als volgt. De plannen voor een maatkast worden getekend in 2D. Met die plannen gaan we het atelier in om ze voor te leggen aan de chef atelier. Hij of zij gaat op zijn beurt met die plannen naar de desbetreffende arbeiders die de machines bedienen. Een blik in het verleden zeg je? Vandaag zijn er zeker nog bedrijven waar deze werkwijze dagelijkse kost is. Het resultaat zijn ongetwijfeld perfecte maatkasten, het proces om er toe te komen kan, op zijn zachtst gezegd, veel efficiënter. “De basis van een automatisering en robotisering? Een softwarepakket waarin de werkvoorbereiding gebeurt”, benadrukt Vlecad. “En daar kunnen wij bij helpen.”

De werkvoorbereiding in een softwareprogramma is al een deel van het hele automatiseringsverhaal.

Vragen stellen

Vlecad ontwikkelt al sinds 1987 software voor interieurbouwers en weet dus heel duidelijk wat belangrijk is bij de keuze van de software voor de werkvoorbereiding. Eerst en vooral moet je weten welke machines in het atelier staan en of het softwarepakket deze met data kan voeden. Kan het werk dat nu uitgevoerd wordt ook daadwerkelijk worden getekend of uitgewerkt? Ook belangrijk, welke machines worden in de toekomst aangeschaft en is de software daarop voorzien? “Natuurlijk zijn er nog vragen die de keuze van softwarepakket beïnvloeden”, weet Vlecad. “En ook bij de implementatie ervan staan we je bij.”

Het softwarepakket geeft zelf de nodige commando’s aan de machine.

In de werkplaats

Een goede werkvoorbereiding optimaliseert al een (groot) deel van de productie. De software geeft zelf de commando’s door aan de machines. Vermits manuele input niet langer nodig is, dalen ook de foutenlast en de stilstand van de machines. Meteen een zicht- en meetbaar resultaat. Stap twee is een belangrijke in het automatiseringsverhaal. Het is namelijk noodzakelijk de workflow in de werkplaats te meten om zo in te schatten waar het eventueel wat stroever verloopt. Meten is weten is een huizenhoog cliché, maar het laat de automatisatie in de werkplaats wel vlot verlopen. 

Tijdsregistratie met behulp van scanners of een smartphone is één van de mogelijkheden. “Vraag zeker ook aan de leveranciers van zowel machines als software of alles afgestemd is op elkaar en op jouw vragen en noden”, benadrukt Vlecad. “Deel zeker ook je toekomstvisie en of deze compatibel is met de software waarover je praat. Vermijd zo onvoorziene kosten.”

Kort op de bal

“En hoe kan Vlecad mij helpen?”, stelt de softwareontwikkelaar zichzelf de vraag. “Met Korpus en AutoFIT beschikken we over een all-in-one oplossing voor de maatkastenbouwer. Korpus is er voor het parametrisch uittekenen van kasten en kamers, het renderen van de beelden, het aanmaken van de technische plannen en het aansturen van de productie. Met AutoFIT beschik je over een volwaardige optimalisatiesoftware waarmee de (opdeel)zaag gevoed kan worden met de nodige data. Deze beide pakketten worden onder hetzelfde dak ontwikkeld waardoor we kort op de bal kunnen spelen bij de ondersteuning en nieuwe ontwikkelingen bij nieuwe machines. Contacteer ons zeker voor verdere informatie.”    

Nieuwsbrief

Meld u aan om nieuws & updates te ontvangen.

louwers mediagroep
 • GWW-BE

  Grond/Weg/Waterbouw

  Platform over infrastructuur, ruimtelijke inrichting, civiele- en openbare werken

  Naar website
 • IA

  Industrial Automation

  Platform over productie- en procesautomatisering

  Naar website
 • LP

  Lumenpro

  Platform over licht en verlichting

  Naar website
 • MTV

  Metaalvak

  Platform voor de metaalverwerkende industrie

  Naar website
 • Recyclepro

  Recyclepro

  Platform over de gehele recyclingstroom

  Naar website
 • CLW

  Construire la Wallonie

  Plateforme pour le bâtiment, génie civil et infrastructures

  Naar website
 • Greenpro

  Greenpro

  Platform voor de tuin- en groenprofessional

  Naar website
 • KB

  Keukenbouw

  Platform over design en techniek in de keukenbranche

  Naar website
 • Bouwmat

  Bouwmat

  Platform over bouwmaterieel & bouwmachines

  Naar website
 • BAVL

  Bouwen aan Vlaanderen

  Platform voor de bouw

  Naar website
 • ArchiComm-BE

  ArchiComm

  Platform over architectuur, interieur- & landschapsarchitectuur

  Naar website
0%