NLFR

Platform over interieur- & exterieurschrijnwerk
Flanders Expo ontvangt specialisten in  raam-, deur-, zonwering-, gevel- en toegangstechniek
De markt van raam-, deur-, zonwering-, gevel- en toegangstechniek maakt zich op voor een héél bijzondere jubileumeditie van Polyclose.

Flanders Expo ontvangt specialisten in raam-, deur-, zonwering-, gevel- en toegangstechniek

Van 31 augustus tot en met 2 september staat Flanders Expo in Gent in het teken van innovatie en ambitie in de wereld van raam-, deur-, zonwering-, gevel- en toegangstechniek. De markt maakt zich op voor een wel heel bijzondere editie van Polyclose. Niet alleen omdat dit de twintigste editie is, maar ook omdat de Europese vakbeurs uitzonderlijk niet in januari maar net na de zomervakantie plaatsvindt. Bovendien gaat het niet om een digitaal event, maar kunnen we eindelijk weer fysiek innovaties ontdekken en netwerken. Bezoekers mogen zich verwachten aan talrijke nieuwigheden, verrassende innovaties en nieuwe praktische toepassingen. De toegang is gratis mits online voorregistratie. De beurs is uitsluitend voor professionals.

Midden januari 2020 trok ik als journalist een laatste keer naar Flanders Expo vooraleer COVID-19 ons leven compleet zou veranderen. Ik was er niet alleen, want ook voor de negentiende editie van Polyclose was er opnieuw massale belangstelling van de professionals uit de branche. Meer dan 14.000 professionele bezoekers vonden toen de weg naar Gent en maakten er kennis met de innovatieve oplossingen van 250 exposanten met een focus op raam-, deur- en gevelsystemen in aluminium en kunststof, automatisering, biometrische systemen, bouwbeslag, coatings, dichtingen, gereedschappen, glas en toebehoren, machines, poorten en hekken, rolluiken, hang- en sluitwerk, toegangscontrole, ventilatiesystemen, vliegenramen, zonwering, software en nog veel meer. Zo’n kwart van die bezoekers kwam uit Nederland. Daarom is Polyclose niet alleen interessant om producten voor de Belgische markt te lanceren, maar ook voor de volledige Benelux en zelfs daarbuiten. 

Het thema ‘outdoor living’ blijft hot. Daardoor zijn ook terrasoverkappingen nog steeds helemaal in trek.

Iedereen opnieuw op de afspraak

“Polyclose is een niet te missen afspraak om op de hoogte te blijven van ontwikkelingen en innovaties, en om nieuwe contacten te leggen. Aannemers, schrijnwerkers, zonvakkers, architecten en bouwheren worden geïnformeerd over de nieuwste systemen. Innovaties en toepassingen worden gepresenteerd en er zijn verschillende live demonstraties voor installateurs”, stelt beursorganisator Guy Martens. 

“Momenteel hebben al meer dan 220 bedrijven uit België, Nederland en andere landen hun deelname bevestigd en wekelijks komen er nog exposanten bij. We merken dat digitale events de fysieke evenementen niet vervangen. Voor beurzen in het algemeen, en zeker technische vakbeurzen zoals Polyclose, is het een meerwaarde dat bezoekers de producten kunnen zien en voelen. Bovendien zijn persoonlijk contact en menselijk vertrouwen in deze sector nog altijd zeer belangrijk.”

‘Design meets technology’

Ook voor deze editie zijn er weer meer dan voldoende redenen om Polyclose met stip in de agenda te zetten. “We merken een positieve schwung in de markt. Zowel in nieuwe gebouwen als in de meeste renovatieprojecten zijn nieuwe ramen en deuren nodig. Door de klimaatverandering en de stijgende temperatuur in een groot deel van het jaar, zeker in de zomer, ligt de klemtoon vandaag minder op het energiezuinig verwarmen van gebouwen dan wel op het koelen. Zonwering in welke vorm dan ook speelt daarbij een belangrijke rol. En aangezien we nog meer dan voor de pandemie zoveel mogelijk tijd buiten willen doorbrengen, blijven terrasoverkappingen meer dan ooit in trek”, gaat Martens verder. 

“We zijn zeer tevreden dat heel wat trouwe exposanten ook nu weer present tekenen (ca. 80 procent). Daarnaast mogen we verschillende nieuwkomers uit diverse sectoren verwelkomen. Opmerkelijk is de groei van exposanten uit de IT- en softwaresector. Zij presenteren digitale tools, die exposanten en bezoekers moeten toelaten om hun bedrijfs- en productieprocessen te automatiseren en digitaliseren.”

Ook machinebouwers kunnen hun systemen en productielijnen opnieuw live aan de bezoekers demonstreren.

Trends vertaald naar de beursvloer

Net als tijdens de vorige edities van deze vakbeurs bepalen ook nu weer enkele trends de verschillende klemtonen op de beursvloer. Zo zijn duurzaamheid en circulariteit niet meer weg te denken in de bouwsector. Verder zet de trend naar ultraslanke profielen en grote glasoppervlakken zich verder, wat uitdagingen op het vlak van montage, isolatie, lucht- en waterdichtheid, en zonwering met zich mee brengt. 

Zoals reeds door de beursorganisator aangehaald, blijft ook het thema ‘outdoor living’ hot. In die optiek wordt steeds vaker gekozen voor terrasoverkappingen als uitbreiding van de woning. Op het vlak van toegangstechniek zien we, naast veiligheid, steeds meer aandacht voor flexibiliteit. 

“Ook in onze sectoren schakelt de digitalisering een versnelling hoger. Software is onmisbaar geworden. Met de nieuwste softwarepakketten zijn fabrikanten in staat om ramen, deuren en vliesgevels voor elke type en afmeting te ontwerpen, te calculeren en te produceren.”

Guy Martens sluit af: “Machinebouwers, tot slot, hebben hun producten de voorbije twee jaar praktisch alleen maar door middel van een 3D-presentatie kunnen tonen. Op Polyclose zullen machines weer live te bekijken zijn. Automatische, hoogtechnologische productielijnen voor kozijnen en oplossingen voor de bewerking van profielen voor terrasoverkappingen, balustrades, vliesgevels en nog veel meer worden gedemonstreerd.”

Praktisch

De jubileumeditie van Polyclose gaat door in hallen 1, 4 en 6 van Flanders Expo Gent op woensdag 31 augustus, donderdag 1 en vrijdag 2 september.

De beurs opent elke dag de deuren om 9.30 uur en sluit om 18.30 uur. Op donderdag is er opnieuw de traditionele nocturne tot 20 uur. Professionals kunnen er gratis naartoe, maar moeten wel vooraf registeren op www.polyclose.be. Dat kan met code PP92252261.    

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details