NLFR

Platform over interieur- & exterieurschrijnwerk
Engels Group trekt in nieuw distributiecentrum te Malle na 95 jaar Antwerpse Paardenmarkt

Engels Group trekt in nieuw distributiecentrum te Malle na 95 jaar Antwerpse Paardenmarkt

Na 95 jaar verhuisde de Engels Group dit weekend van de Antwerpse Paardenmarkt naar een nieuw logistiek distributiecentrum van 70.000 m² in de industriezone van Malle. Delokalisatie was onvermijdelijk om de groeiambitie van de familiale groep met zijn 3 uiteenlopende business units te kunnen blijven faciliteren en realiseren.    

Door haar vooruitstrevende ingesteldheid verkende de familie Engels steeds nieuwe markten en domeinen en groeide uit tot een overkoepelende groepering van 3 divisies. Chronologisch gaat het om Engels Electro (aankooporganisatie/groothandel), Thermo Comfort (invoerder/verdeler van HVAC, heating-ventilation-airco) en Engels Surfaces (invoerder/verdeler van solid surface of duurzaam oppervlaktemateriaal).

Rijke familiegeschiedenis 

Het familieverhaal van de Engels Group start in 1927 op de Paardenmarkt in Antwerpen-centrum, met de elektriciteitswinkel van grootvader Désiré Engels. Zijn zonen Edmond en Oscar transformeren de zaak in 1957 naar een groothandel en dragen op hun beurt begin jaren ’80 de zaak over aan hun respectievelijke zonen Jan en Marc die het diversificatieproces van de groep hebben geactiveerd en versneld. Sinds 2012 zijn ook Catherine en Thomas, respectievelijke kinderen van Jan en Marc, als 4e generatie actief in het familiebedrijf. 

Uitbreiding door groei 

Om die productdiversificatie en bijkomende units een plaats te kunnen geven, kocht de familie de voorbije decennia steeds nieuwe gebouwen aan rondom het hoofdgebouw op de Paardenmarkt, en dit in de omliggende straten Nieuwe Gang, Stijfselrui, Stijfselstraat en op het Hessenplein. Samen goed voor zo’n 14.000 m².“Maar we beseften ook dat voor de blijvende groei en voor de komende generaties een nieuwe locatie buiten het centrum van Antwerpen allernoodzakelijk was”, zeggen de neven Jan Engels en Marc Engels 

Alles onder 1 dak in Malle 

“We starten nu een nieuw hoofdstuk in de familiesaga. Zonder onze Antwerpse roots te vergeten, gaan we nu in Malle letterlijk en figuurlijk verder bouwen aan onze toekomst, met als missie om steeds de best mogelijke service, ondersteuning en samenwerking te kunnen blijven garanderen aan onze klanten”, luidt het. Alles komt in Malle samen onder één dak: een nieuw logistiek centrum van 70.000 m², waaronder een nieuwe multifunctionele state-of-the-art toonzaal van 2550 m² en waarin ook de kookkamers (workshops en demo’s) en een huisbeurs zullen plaatsvinden. Er is stalling voor de 10 eigen vrachtwagens en een loskade voor inkomende leveringen. Dankzij scanning en screening van de goederen kan de sortering en levering op aangepaste wijze gebeuren tot in de bestelwagens en vrachtwagens. Ook de werknemers komen terecht in een aangename, efficiënte en moderne werkomgeving met ontspannings- en sportfaciliteiten (looppiste, petanqueveld, golfinitiatie, fitnessruimte…). 

Engels Group 2.0

Engels Group is anno 2022 een flinke familiale kmo met 80 medewerkers en een geconsolideerde omzet van 42 miljoen euro in 2021. Het bedrijf is 100% in familiale handen maar de raad van bestuur telt een externe voorzitter, wat helpt voor een objectieve en nuchtere kijk op beleid en strategie.  Ook de juridische omkadering en opvolging wordt door externe consultants begeleid. 

Engels Group zet de komende jaren alvast verder in op performante digitalisering. Zo is er recent een nieuw ERP-systeem ingevoerd en wordt de webshop aan een nieuwe website gekoppeld. “Die digitalisering en de bijbehorende interne efficiëntiewinst levert ons team extra tijd om onze klanten en partners op een persoonlijke manier te benaderen en om de klanten te ontlasten door bijkomende digitale services”.

Typerend voor de Engels Group is de constante screening van de markt op innovatieve en dus rendabele en efficiënte producten, als aanvulling op zijn gamma. Zo o.a. met het E-Power apparaat dat het energieverbruik in gebouwen tot 10% optimaliseert en voor een lagere CO²/NOX-uitstoot zorgt; met flexibele en flinterdunne zonnepanelen die op elk dak en elke muur passen; met een keukenmeubel op maat van compacte leefomgevingen; desinfectie apparatuur… 

Wat met Paardenmarkt? 

Engels Group verkocht begin 2021 haar bestaande gebouwen aan projectontwikkelaar ICN Development uit Hoogstraten. Vanaf 2023 starten de werken voor een nieuwe en dynamische woon- en werkomgeving in de geschakelde gebouwen van het Hessenplein, Paardenmarkt en Stijfselrui. De herontwikkeling omvat meer dan 10.000 m² waarbij ook een deel van de authentieke Engels-gebouwen zal behouden blijven.

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details