NLFR

Platform over interieur- & exterieurschrijnwerk
De modulaire toekomst van aluminium schrijnwerk
Op het Nieuw Zuid in Antwerpen werd de bouwtijd aanzienlijk versneld door maximale prefab, inclusief aluminium schrijnwerk.

De modulaire toekomst van aluminium schrijnwerk

Circulair bouwen zit in de lift. De hele sector is in evolutie en dat geldt ook voor aluminium schrijnwerk. Als beroepsfederatie wil het FAC, Federatie Aluminium Constructeurs, informeren en inspireren. Rita Sprangers, afgevaardigd bestuurder bij KA Construct en opleidingsverantwoordelijke bij FAC, schetst de tendensen voor duurzaam bouwen met aluminium en de uitdagingen van de toekomst.

De nieuwe bouwfilosofie heeft ook voor aluminiumconstructeurs heel wat in gang gezet. Zo vinden nieuwe uitvoeringswijzen steeds meer toepassingen in de sector. Modulair en prefab bouwen is daar een van de duidelijkste evoluties in. “Vooral wanneer een projectontwikkelaar een korte bouwtijd vraagt, kan een globale prefab benadering de ideale oplossing zijn”, legt Rita Sprangers uit. “Dan gaan volledig voorgemonteerde elementen naar de werf. In de praktijk betekent dit dat het alu schrijnwerk uitgevoerd wordt bij de aannemer die prefab betonelementen fabriceert. Het is een erg efficiënte manier van werken, maar vraagt wel om de nodige technische en vooral organisatorische expertise. De lean planning wint sterk aan belang, want als één schakel het in de voormontage laat afweten of de timing loopt in het honderd, kan je dat moeilijker rechttrekken dan wanneer iets misgaat tijdens de klassieke uitvoering op de werf.”

Het modulair bouwen is meer dan toekomstmuziek, de beweging is al volop ingezet. Voor de uitvoering van de torengebouwen op Nieuw Zuid in Antwerpen koos de uitvoerende architect Bureau Bouwtechniek voor deze aanpak. Hoe dat eruit zag, ontdek je op de website van NAV. Surf naar elearning.nav.be en klik door op ‘Virtuele projectbezoeken’. Je vindt de video over Nieuw Zuid bovenaan de pagina.

Het alu schrijnwerk wordt al uitgevoerd bij productie van het prefab beton.

Verschillende facetten van duurzaamheid

Op het eerste zicht lijkt deze uitvoeringswijze van bouwprojecten vooral een kosten- en tijdbesparende impact te hebben. Toch schrijven de aluminiumconstructeurs er ook een duurzaam verhaal mee. Sprangers: “Zowel mankracht als toestellen worden gerichter ingezet wat in een aanzienlijke besparing resulteert. Dat is inderdaad het meest evidente voordeel. Door het schrijnwerk al tijdens de voormontage te integreren in de prefab elementen, sparen we natuurlijk ook transport uit naar de werf. Met een rechtstreekse positieve impact op het duurzame karakter van het gebouw. We gaan trouwens nog verder in het circulaire en duurzame bouwen. We denken momenteel actief na over aluminium schrijnwerk als een dienst en niet langer enkel als een product. Hoe kunnen we het schrijnwerk kwalitatief en up-to-date houden voor de volledige levensduur van een gebouw? We zullen bij de productontwikkeling in de toekomst nog meer inzetten op vervangbare en herstelbare oplossingen, zodat ze steeds blijven voldoen aan de laatste normen op vlak van isolatie, akoestiek en zo meer.”

In de snel veranderende alu wereld wil FAC als beroepsfederatie een gids zijn voor zijn leden. “Destijds hebben we de organisatie voornamelijk opgericht om de leemte aan kennisdeling en opleiding te vullen”, legt Rita Sprangers, een van de stichtende leden, uit. “Het FAC Kwaliteitsboek is een concreet resultaat van deze ambitie. Het is een soort bijbel geworden voor de aluminiumconstructeur. Onze normering en voorschriften worden ondertussen opgenomen in lastenboeken en onze opleiding Geveltechnieken is een echte referentie in de sector. In die cursus van drie modules belichten we de nieuwste trends en technieken. Modulair en circulair bouwen zal enkel belangrijker worden. Wij volgen het alvast op de voet.”  

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Kunnen we je helpen met zoeken?