In het atelier was de productie grotendeels geautomatiseerd, maar in het bureel gebeurde reken- en tekenwerk nog veelal met pen en papier. Enkele gerichte investeringen brengen alles vandaag op hetzelfde niveau.
Tekst: Elise Noyez Beeld: Rommelaere Interieur
Sinds 2018 stelt Martijn Rommelaere zich samen met een drietal werknemers ten dienste van de zelfstandige interieurbouwer. Rommelaere Interieur voert namelijk zelf geen projecten uit, maar produceert in het atelier in Oostkamp kasten op maat voor collega-interieurbouwers. “Zij kunnen met een ruwe schets of uitgekiend ontwerp bij ons terecht,” zegt Rommelaere, “Wij zorgen voor de uitwerking en productie.”
Het jonge bedrijf nam zijn intrek in de voormalige schrijnwerkerij van interieurbedrijf Nipaco. “Mijn oom stond dertig jaar in het vak, en had in die tijd onder meer een opdeelzaagmachine, een moderne kantenlijmer en een Biesse Rover C aangekocht. Daarmee kon ik me het eerste jaar perfect inwerken. Het rekenwerk deed mijn oom echter nog veelal zelf, waardoor de optimale efficiëntie van de machines niet werd benut. Vanwege de alsmaar grotere vraag, besloten we daar verandering in te brengen.”
Een eerste investering was een extra CNC-machine, een Biesse Rover A met aanvoerrobot. Een aangepast softwarepakket was de logische volgende stap. “Aangezien de machine nieuwe software had, wilde ik ook ons kastenprogramma vernieuwen. Daarvoor had de CNC-fabrikant zelf een softwarepakket, maar dat was nog nieuw en beperkt. Verschillende collega’s raadden me daarop Korpus aan.”
Al bij een eerste kennismaking met ontwikkelaar Vlecad was Rommelaere onder de indruk. “Er was veel aandacht voor onze manier van werken, van de wijze waarop stukken worden aangebracht tot onze geprefereerde verbindingsmethode. Er werd actief nagedacht over hoe de software in onze productie een meerwaarde kon betekenen en doorheen de verschillende opleidingen werd alles verder aan onze noden en productie aangepast.” Dat Rommelaere met Vlecad een Belgisch bedrijf onder de arm neemt, is bewust. “Niet alleen omwille van de goede opvolging, maar ook voor de software zelf. Als je met buitenlandse programma’s werkt, klopt de Nederlandse terminologie niet altijd. De benamingen die in Korpus gebruikt worden, daarentegen, herken je als stielman meteen. Zo weet je perfect waar je mee bezig bent.”
Sinds september worden alle ontwerpen bij Rommelaere Interieur met Korpus gevisualiseerd en worden beide CNC-machines vanuit het softwarepakket aangestuurd. “Dat blijkt nu al een ware efficiëntieslag”, zegt Rommelaere. “Onze foutenmarge is gedaald en dankzij het etiketteersysteem van Korpus, zeker in combinatie met de aanvoerrobot, is meteen duidelijk over welke stukken het gaat, waar er boringen moeten komen en hoe ze geassembleerd moeten worden. Dat vraagt veel minder inspanning van mijn personeel, dat zich bijgevolg meer kan toeleggen op stukken die meer handwerk vergen.”
Rommelaere zag zijn productie de voorbije maanden trouwens niet alleen efficiënter worden, er werd ook ingegrepen in het productieproces. “Sinds we met Vlecad werken, kalibreren we alle stukken. Daarmee sluiten we minieme fouten bij het plaatsen van de stukken uit en zijn we zeker dat alles voor het boren perfect haaks ligt. Het resultaat bij montage is fenomenaal!”
Hoewel de samenwerking met Vlecad nog pril is, wil Rommelaere de mogelijkheden van het softwarepakket steeds verder benutten. “Daarvoor werden bijvoorbeeld al verschillende extra productiemethodes klaargezet. Op termijn willen we ook een rechtstreekse link maken met onze website. Een professional zou dan online kunnen inloggen, zijn ontwerp bekijken, eventueel bepaalde afmetingen wijzigen en vervolgens meteen een bestelling plaatsen, waarmee dan weer de productie aangestuurd wordt. Voor ons is dat wellicht nog eventjes toekomstmuziek, maar Vlecad is daar al actief mee bezig.”