Plateforme pour l'industrie de la construction intérieure & menuiserie
Software

Softwarematig het hele proces doorlopen: van ontwerp tot uitvoering

kopie-van-shutterstock_279289238_0001

10 juillet 2019 Temp de lecture 5 minutes

Partager cet article

In deze editie kan je lezen dat de retailer vooral op zoek is naar totaalconcepten als het om het ontwerpen van de inrichting gaat. Er wordt van de interieurontwerper nogal wat gevraagd, hij krijgt immers te maken met vloer, wand, verlichting en meubilair. Steeds vaker werkt men om die reden al in de ontwerpfase met 3D-ontwerpsoftware.

Met de gangbare softwarepakketten van vandaag kunnen op basis van de eerste lijntekeningen de ontwerpen gefinetuned worden, om uiteindelijk tot een zogenaamd ‘rendeerbaar polygoonmodel’ te komen. Het eindresultaat van het ontwerp wordt aan de klant getoond in vol ornaat, waarbij zaken als glansgraad, lichtinval en textuur volledig meegesimuleerd worden.

Op bezoek in de nog niet bestaande omgeving
Met de koppeling van de juiste plug-ins aan het 3D-pakket, of de conversie naar een ander softwarepakket, zijn virtuele bezoeken mogelijk aan de nog niet bestaande inrichting. Dat kan uiteraard via een beeldscherm, in 2D, maar ook met een virtual reality-bril of augmented reality-app. De kijker ervaart met een virtual reality-bril een complete onderdompeling in de omgeving en kan virtueel door de nieuwe ruimte lopen. Wie kiest voor augmented reality, kan in de casco ruimte waar de inrichting moet komen door het oog van de camera op een tablet de nieuwe inrichting geprojecteerd in de actuele ruimte bekijken. Nog een stap verder gaat de inzet van mixed reality, zoals bijvoorbeeld Hololens verzorgt. Met de Hololens-bril op ervaart men binnen een casco omgeving de nieuwe inrichting in 3D, waar men ook kijkt.

Transponeerbare data voor efficiëntie achterin de keten
Door interieurontwerpen qua maatvoering en materiaalkeuze digitaal beschikbaar te hebben, kan de volledig geautomatiseerde interieurbouwer aan de slag met de data. De recepturen die volgen uit het digitale ontwerp worden overgebracht naar de productieomgeving, waar zij vertaald worden naar (onder andere) meters plaatmateriaal, freespatronen, en boorgatpatronen. Het systeem kan zelfs rekening houden met hergebruik van zaagafval van eerdere orders, zodat er zo duurzaam mogelijk gewerkt wordt.

3D-ontwerpsoftware

Een 3D laserscanner waarmee een puntenwolk van een ruimte gemaakt kan worden.

 

Feilloze methode van gegevensinvoer
Relatief nieuw in het werken met 3D-software is het op locatie maken van een scan van een in te richten ruimte. In plaats van handmatig de ruimte in kaart te brengen, wordt een 3D-laserscanner naar binnen gebracht, die 360˚ om zich heen meet op duizenden referentiepunten. Het ontstane 3D-raster heet een puntenwolk en deze kan overgedragen worden naar het 3D-pakket. Deze zet op basis van de gemeten punten het lijnenwerk van de ruimte uit, exacter dan met de hand gemeten of ingevoerd had kunnen worden. Daarmee wordt de basis gelegd om verder te werken. Snel, efficiënt en compleet: er wordt geen hoekje van de ruimte over het hoofd gezien.

Binnen de wereld van interieurontwerpen is software dus een waardevolle en zeer belangrijke schakel geworden, niet alleen voor wand, vloer en plafond, maar ook voor het ontwerpen van meubels in het interieur. Als je alle factoren bij elkaar optelt, dan levert dit een 3D-model op waarbij niets aan het toeval is overgelaten. 

Newsletter

S'inscrire pour recevoir les dernières actualités

Contact
0%

    Envoie-nous un message

    Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

    Details