NLFR

Platform over interieur- & exterieurschrijnwerk
Zevende editie van Belgische technologische houtvakbeurs voorgesteld (Uitbreiding met nieuwe afdeling: de parketsector)
Het persmoment rond de houtvakbeurs Prowood werd druk bijgewoond.

Zevende editie van Belgische technologische houtvakbeurs voorgesteld (Uitbreiding met nieuwe afdeling: de parketsector)

Bovendien wordt voor het eerst ook de parketsector verwelkomd. Het heeft anderhalf jaar geduurd, maar we kunnen opnieuw op een enigszins normale manier naar een beurs. Exposanten en bezoekers hebben er zin in: de teller staat vandaag op meer dan 160 deelnemers en dat cijfer dikt elke dag aan. Ook de bezoekersregistratie is ondertussen met succes gestart.

De organisatoren en de adviesraad achter de zevende editie van Prowood.

Ook nu ontsnappen we niet aan een verwijzing naar de pandemie, maar na een relatief isolement van 18 maanden en ontelbare virtuele ontmoetingen zijn we stilaan klaar om ons leven opnieuw op te nemen en elkaar ook fysiek te ontmoeten. “De mens is niet gemaakt om opgesloten te zitten of solitair te leven. We beseffen met z’n allen hoe belangrijk sociale contacten
zijn,” stelt Olivier Claesens van organisator Claever Associates. “We hebben voor deze editie van Prowood ook lang gevreesd voor gedwongen verplaatsing in de tijd, maar gelukkig kan onze technologische houtvakbeurs gewoon live doorgaan. Hier en daar twijfelen exposanten of beurzen nog een meerwaarde hebben in dit virtuele tijdperk, maar finaal kiezen ze één voor één opnieuw om deel te nemen. Op dit moment tellen we al meer dan 160 deelnemers, samen goed voor 12.500 vierkante meter netto oppervlakte, en er komen er nog elke dag bij. Voor heel wat exposanten is het hun eerste deelname en we zien ook bedrijven terugkeren, die er één of meerdere edities niet bij waren. Bovendien draait de bezoekersregistratie op volle toeren. Van 17 tot 21 oktober zullen de Hallen 1, 2 en 4 van Flanders Expo in Gent vollopen voor het eerste postcorona event in onze sector. Het is weer tijd om gesprekken met echte mensen te voeren.”

Olivier Claesens mocht melden dat al ruim 160 bedrijven hun deelname bevestigden, een aantal dat nog elke dag toeneemt.

Op het juiste moment

De hout- en meubelindustrie heeft het sinds de vorige editie van de beurs al bij al niet slecht gedaan. In 2018 en 2019 konden de bedrijven rekenen op goed gevulde orderboeken en mooie projecten. Zelfs 2020 was goed gestart, maar dan heeft COVID-19 ook deze sector in zijn greep gehouden. Sinds begin 2021 wordt er opnieuw normaal gewerkt. Het is duidelijk dat de wereld niet is blijven stilstaan en dat de economie ook veel sneller dan verwacht terug op kruissnelheid gekomen is.

“Nu krijgen we af te rekenen met een ander soort crisis, want de prijzen van grondstoffen en materialen zijn op korte termijn zo sterk gestegen, dat het bijna onmogelijk is om op langere termijn prijsoffertes te geven. Het blijft bovendien een helse taak om geschikt geschoold personeel te vinden,” stellen Marc Vens en Jeroen Doom als voorzitter en vicevoorzitter van de adviesraad. “Voor de sector komt Prowood dan ook net op het juiste moment. De coronacrisis heeft een aantal ontwikkelingen nog versneld, zoals bijvoorbeeld het Industrial Internet of Things (IIoT), waarbij machines meer en meer geconnecteerd worden voor een vlottere datastroom. De digitalisering zet zich in alle segmenten door en termen als MES (Manufacturing Execution System), PPS (Production Planning System) en AR (Augmented Reality) zijn dagelijkse kost.

Marc Vens en Jeroen Doom, voorzitter en vicevoorzitter van de adviesraad, focusten op de marksituatie en de thema’s op de beurs. Volgens hen komt Prowood net op tijd.

Daarnaast is ook de robot in volle opkomst in de houtsector en beschikken toeleveranciers bijna allemaal over een digitale webshop voor informatie en bestellingen. Naast machines en meubelbeslag zullen ook al deze innovatieve thema’s volop op Prowood aanwezig zijn.”

Parketsector

Naast de actie op de beursvloer staat de houtvakbeurs ook garant voor een rijk gevuld randprogramma. Op zondag bijt Bouwunie de spits af met een lezing en de daaropvolgende dagen verzorgt de Confederatie Bouw events rond verschillende hot topics, telkens gevolgd door een netwerkmoment en een beursbezoek. Meer informatie is alvast te vinden op de website van de beurs. Verder besteedt het FSC aandacht aan de FSC-certificering van bedrijven en zet een speciale Tapio-route thema’s als IIoT en Industrie 4.0 in de kijker.

De beurs verwelkomt voor het eerst de parketsector. Anthony Denoyel benadrukte het belang van een eigen parketbeurs voor de Belgische markt.

Bovendien wordt voor het eerst de parketsector verwelkomd. In het verleden waren er wel exposanten die ook producten voor de parketteur aanboden, maar nu krijgt die sector een eigen zone in Hal 1. “Na het wegvallen van Europarket en Efwex had de Belgische parketsector geen eigen beurs mee. Toch blijft dit een boeiende en bloeiende branche, want de Belg houdt nog steeds van de warme uitstraling van houten vloeren”, geeft Anthony Denoyel van Floorconcepts aan. “Daarom is het belangrijk dat we nu als partner ons wagonnetje aan de solide Prowood-trein kunnen hangen. Je kan terecht op de standen van talrijke bedrijven uit de sector, maar ook in de demonstratiezone van de parketplaatsers en in een afzonderlijke hoek voor restauraties van historische parketvloeren. Voor sommige grote spelers die hun vaste stek uit vorige deelnames aan de beurs blijven behouden, moeten bezoekers wel naar Hal 2 of 4.”    

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details