NLFR

Platform over interieur- & exterieurschrijnwerk
Winnaars van de grootste schrijnwerkerswedstrijd van Vlaanderen bekend
Leerlingen uit alle provincies tonen hun vaardigheden in de Vlaamse Houtproef.

Winnaars van de grootste schrijnwerkerswedstrijd van Vlaanderen bekend

Elk jaar gaat Embuild Vlaamse Schrijnwerkers – de vroegere Confederatie Bouw – op zoek naar de vakkundigste houtbewerkers van Vlaanderen. Leerlingen uit alle provincies tonen daarvoor hun vaardigheden in de Vlaamse Houtproef. Op vrijdag 9 juni 2023 kwamen Iben Sesier van Campus Engineering Veurne, Quinten Devriese van BuSO De Ster Tielt en Anco Van Roosbroeck van het VTI Lier als winnaars uit de bus.

De Vlaamse Houtproef is een leerlingenproef waar techniek en vakkennis centraal staan. Het doel: het schrijnwerkersberoep in de spotlight zetten en het belang van praktijklessen onder de aandacht brengen. Hoe doe je dat beter dan trotse jonge schrijnwerkers aan het werk te tonen? 

Dit jaar streden op donderdag 20 april maar liefst 941 leerlingen uit 65 scholen in heel Vlaanderen om de titel. De deelnemers studeren allemaal de richting hout of schrijnwerkerij in de tweede en derde graad van het middelbaar onderwijs (BuSO, BSO of TSO). Met de wedstrijd zijn ze dus niet aan hun proefstuk toe.

Leerlingen uit alle provincies tonen hun vaardigheden in de Vlaamse Houtproef.

Alles uit de kast

De jonge schrijnwerkers kregen één dag de tijd om een stuk te maken dat ze niet eerder in de les zagen: een onregelmatig houten tafeltje uit verschillende houtsoorten. Hiervoor moesten de leerlingen verschillende houtbewerkingstechnieken, zowel manueel als machinaal, toepassen. Drevels, domino’s en zelfs de scheve mussenstaart kwamen eraan te pas. De uitgelezen kans om hun kunnen te tonen.

Op het einde van de werkdag gingen de tafeltjes naar een vakjury van ervaren schrijnwerkers. Zij evalueerden de werkstukken met hun deskundige oog en riepen per provincie een winnaar uit. Daar stopte het niet voor de uitblinkers in het atelier: de winnaars stootten door naar het tweede luik van de wedstrijd. Voor de grote finale werden stukken uit heel Vlaanderen met elkaar vergeleken, waarna voor TSO, BSO en BuSo een winnaar werd uitgeroepen.

En het hout gaat naar …

De bekendmaking van de winnaars vond plaats op vrijdag 9 juni. Om zeven uur ’s avonds was het verzamelen geblazen in de gebouwen van Embuild. Deze negen leerlingen zijn de laureaten van de Vlaamse Houtproef 2023:

TSO

1. Anco Van Roosbroeck – VTI Lier
2. Mathis Bedert – Campus Engineering Veurne
3. Hannes van de Vijver – Richtpunt Campus Eeklo – PTI Eeklo

BSO

1. Iben Sesier – Campus Engineering Veurne
2. Lore Goyvaerts – Atheneum campus Louis Zimmer Lier
3. Thijs van Goch – Mosa-RT Maaseik

BUSO

1. Quinten Devriese – BuSO De Ster Tielt 
2. Koen Kleuskens – BuSO Sint-Jansberg Maaseik
3. Bo Van Der Made – BuSO Kristus-Koning Instituut Brecht.   ■

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details