NLFR

Platform over interieur- & exterieurschrijnwerk
Werken aan circulaire houtbouw in Living Lab
Het hergebruik van grondstoffen en afval staat voorop.

Werken aan circulaire houtbouw in Living Lab

WOOD.BE is het kenniscentrum voor de hout- en meubelindustrie. Al jarenlang voeren ze onderzoek naar en ontwikkelen ze technieken voor het circulair gebruik van hout in de bouwsector. Met een nieuw Living Lab in het bedrijventerrein Platform Grensland in Menen zetten ze die ambitie verder. In de eerste fase van het onderzoeksproject gaan ze actief aan de slag met enkele houtverwerkende bedrijven op het terrein. Met de bedoeling om later op te schalen.

Begin dit jaar lanceerde VLAIO een oproep voor projectvoorstellen om het circulair denken in Vlaanderen te versnellen, door diverse Living Labs op te richten. Die konden binnen twee categorieën kaderen: maakindustie of bouw. WOOD.BE diende een voorstel in voor het circulaire verhaal in de maakindustrie. Kurt De Proft, Research and Innovation Manager bij WOOD.BE legt uit: “Het concept sprak ons meteen aan, omdat het zo hands-on is en je heel concrete zaken kan uitproberen. Een Living Lab geeft ons drie jaar lang ruimte voor een intensief traject in de praktijk. We focussen op Platform Grensland in Menen en niet enkel wij zagen potentieel. Vier lokale bedrijven engageerden zich mee in dit verhaal. In verschillende segmenten bovendien: meubelbouw, keukens, fineertoepassingen en gevels. Dat maakt het extra interessant.”

Levensduur verlengen

De komende maanden en jaren gaan WOOD.BE en hun partners in het werkveld samen aan de slag. Ze zullen de antwoorden zoeken op vragen als ‘Wat kunnen we doen om deze houtverwerkende bedrijven meer circulair te laten werken?’ en ‘Hoe vertalen we onze bevindingen naar andere houtverwerkers?’ In een latere fase bekijkt WOOD.BE de implementatie van hun conclusies naar alle bedrijven op het terrein– en hoe ze die kunnen kopiëren naar andere bedrijventerreinen. Van enkele concrete cases naar maximale impact.

Waarom hout zo een interessante bouwsteen is op weg naar een circulaire economie? Simpel: het hout capteert CO2 en dat is natuurlijk een grote troef. “Met een belangrijke kanttekening”, benadrukt Kurt. “Als hout rot of het verbrand wordt, komt deze CO2 terug vrij. Op basis van dat gegeven is het doel dan ook heel concreet: we moeten de levensduur van onze houtproducten tenminste verlengen tot de groeitijd van een nieuwe boom, die deze CO2 dan opnieuw capteert en opslaat. Pas dan krijgen we  een systeem in evenwicht.”

De 9R-strategieën als basis

Net zoals vele circulaire denkoefeningen vertrekt ook het Living Lab vanuit de 9R-strategieën. Die ordenen de levenscyclus van een gebruikt materiaal van het meest circulaire (hergebruik voor dezelfde functie) tot de minst circulaire (energieopwekking) toepassing. “Globaal genomen worden die negen fases in drie clusters onderverdeeld”, legt Kurt uit. “Naast hergebruik kunnen we ons wenden tot het verlengen van de levensduur in andere vormen of ten slotte tot recyclage. 

Concreet bekijken de onderzoekspartners dus nieuwe mogelijkheden om langer in de hoogste cluster te blijven hangen. Het hergebruik van grondstoffen en afval staat voorop. En dat hoeft zeker niet altijd binnen dezelfde sector te zijn. “Het wordt ongetwijfeld interessant wanneer we bepaalde bevindingen opentrekken naar omliggende bedrijven in een andere business. De afvalstoffen van de ene sector kunnen misschien wel nieuwe grondstoffen zijn voor een andere sector. We kijken er alvast naar uit om aan de slag te gaan”, zegt Kurt overtuigd.  

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details