Ten tijde van deze corona crisis zijn veel mensen weer aan het klussen geslagen in huis. Van een hele kamer ombouwen tot het simpel ophangen van een schilderij. Vaak moet er hoe dan ook wel een keer geboord worden. Nu lijkt het boren van een gat makkelijk, maar niets is minder waar. In de praktijk kan dit soms veel moeilijker zijn, en dat heeft alles te maken met welke boormachine je gebruikt.
De klopboormachine is een heel allround boormachine, omdat je deze kan gebruiken voor het boren in veel verschillende soorten materialen. Denk daarbij aan hout en gips, maar ook aan metaal en steen. Let bij het aankopen van een klopboormachine goed op de maximale diameter, want deze kan per machine verschillen. Daarnaast heb je klopboormachines die op netstroom werken, maar ook met een accu. De meeste klopboormachines hebben twee versnellingen, zodat je de stand kunt aanpassen op de klus. Meestal kun je met een versnelling heel makkelijk schroeven, en met de andere versnelling snel gaten boren in zacht materiaal. Een klopboormachine is overigens niet geschikt om in hard beton te boren, omdat deze daar niet genoeg kracht voor heeft.
Een klopboormachine en boorhamer lijken veel op elkaar, maar er is toch een duidelijk verschil. Zo kun je met een boorhamer wel door hard materiaal, zoals beton, heen boren. Dat komt doordat een boorhamer heel veel kracht kan leveren door de pulserende werking. Daardoor kun je de boorhamer overigens wel maar op één stand gebruiken. Om te voorkomen dat het gat te diep wordt, kun je gebruik maken van een dieptestop. Naast een boorhamer, is ook een diamantboormachine geschikt voor het boren van een gat in hard beton.
De kolomboormachine is een heel andere boormachine dan de klopboormachine of de boorhamer. Een groot verschil is bijvoorbeeld dat een kolomboormachine vaststaat op een onderstel of werkbank en je deze dus niet kunt verplaatsen. Je zet de kolomboormachine vast met een voetstuk, en het materiaal waar je een gat in wilt boren leg je tussen de boormachine en het voetstuk in. Vervolgens kun je in het materiaal een gat boren door de kolomboormachine naar beneden te halen. Een groot voordeel is dat het gat, door op deze manier te boren, altijd recht is. Nadeel is dus wel dat je de machine niet kunt verplaatsen, en dat je er daarom geen gaten mee in de muur kunt boren.
Veel boormachines zijn tegenwoordig ook te verkrijgen op accu. Een groot voordeel van een boormachine op accu, is dat je veel meer bewegingsvrijheid hebt. Bij zo’n boormachine zit je namelijk niet met een snoer. Dat maakt het gebruik van een boormachine op accu heel makkelijk. De accu’s kunnen vaak snel worden opgeladen, bij de meeste accuboormachines al tussen de 60 en 90 minuten, wat betekent dat je ook snel weer aan de slag kunt wanneer de accu leeg is. Het enige nadeel is wel dat een accu niet heel veel vermogen kan leveren, wat betekent dat je met een accuboormachine alleen maar licht boorwerk kunt verrichten.