NLFR

Platform over interieur- & exterieurschrijnwerk
Wat zijn de duurzame voordelen van led verlichting?

Wat zijn de duurzame voordelen van led verlichting?

Dat we onze woningen zo duurzaam en energiezuinig mogelijk moeten maken is tegenwoordig bij iedereen wel bekend. Hiervoor zijn verschillende oplossingen. Maar de meest gemakkelijkste oplossing is het vervangen van alle oude verlichting voor nieuwe duurzame verlichting. Wanneer je alle verlichting in je woning vervangt, kun je op jaarbasis al een behoorlijke energiebesparing teweeg brengen. Je bent dan niet alleen veel zuiniger met energie, je kunt ook enorm op de energiekosten besparen. Als we het over duurzame verlichting hebben, dan hebben we het uiteraard over led verlichting. Led verlichting heeft talloze duurzame voordelen. 

Hoe duurzaam is led verlichting eigenlijk?

Wanneer je led lampen vergelijkt met de klassieke gloeilampen, zal blijken dat led verlichting vele malen duurzamer is. Dit komt vooral door de wijze van gebruik van energie. Een gloeilamp wordt altijd warm. Ruim 90% van de energie gaat op aan warmte en maar 10% wordt gebruikt voor verlichting. Dit is bij een led lamp juist andersom. Vrijwel alle energie wordt aangewend voor verlichting en hierdoor wordt een led lamp nooit warm. Een gemiddelde gloeilamp verbruikt ongeveer 60 watt, terwijl een vergelijkbare led lamp maar 5 watt verbruikt. Op jaarbasis bespaar je met een led lamp dan ongeveer 25 kWh. Als je dan ook nog eens alle gloeilampen in je huis vervangt door led lampen, dan levert dit niet alleen een flinke energiebesparing op, maar bespaar je ook in je portemonnee.

De levensduur van led verlichting

Naast energiebesparing is led verlichting ook op een andere wijze duurzaam. Dit zit hem in de levensduur van een led lamp. De techniek van led lampen is heel anders dan gloeilampen. Led verlichting heeft geen bewegende delen, waardoor een lange levensduur gegarandeerd is. Een gloeilamp heeft een gemiddelde levensduur van 1.000 uur en een spaarlamp tussen de 10.000 en 15.000 uur. Een led lamp daarentegen heeft een levensduur van maar liefst 50.000 uren. Een led lamp in een staande of hangende lamp, led spot of ledstrip, vervangen hoef je zelden meer te doen.

De lichtkleur

De grootste klacht van de eerste generatie led verlichting was dat het licht koel was. Het was inderdaad zo dat de eerste led lampen een ongezellige sfeer brachten door hun witte tot blauwe uitstraling. Dit probleem is volledig verdwenen. De huidige generatie led lampen is verkrijgbaar in kleuren als warm wit of extra warm wit, waardoor je nu vanuit led spot gelijkwaardig warm licht krijgt als bij een gloeilamp. Ook de lichtsterkte is flink verbeterd. Led verlichting was altijd vrij felle verlichting. Door middel van het Kelvin meetsysteem kun je ook voor een zachtere lichtsterkte kiezen of je led lampen laten dimmen.

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details