NLFR

Platform over interieur- & exterieurschrijnwerk
Wat is de impact voor jouw project? Grondstoffen worden duurder, levertermijnen langer 
Onder meer de beschikbaarheid van hout komt in het gedrang.

Wat is de impact voor jouw project? Grondstoffen worden duurder, levertermijnen langer 

Je kan het niet meer negeren. Van koper tot hout, van computerchips tot katoen, van aluminium tot ijzer en van granulaatkorrels tot papierpulp: de prijzen van ontelbaar veel grondstoffen zijn immens de hoogte in geschoten. Bovendien worden de levertermijnen langer.  

De prijsstijging manifesteert zich in verschillende sectoren. Jammer genoeg deelt ook de bouwsector in de klappen. Sinds eind vorig jaar zijn de levertermijnen en de prijzen van een pak bouwmaterialen, zoals hout, staal, non-ferrometaal en isolatiematerialen, stevig gestegen. Wat betekent dit voor jou als vakman? En wanneer gaan de prijzen opnieuw naar beneden? De Confederatie Bouw geeft heldere antwoorden. 

Hoe veel langer moet iedereen wachten? 

Uit een enquête van de Confederatie Bouw, afgenomen midden september, blijkt dat 62% van de bouwbedrijven meer dan twee weken langer dan normaal op hun leveringen moet wachten. Bij 36% is dat zelfs meer dan vier weken. Die verlenging van de levertermijn is het meest uitgesproken voor hout, polyurethaanisolatie en andere isolatiematerialen. 

De economie herpakt zich sneller dan gedacht, waardoor er wereldwijd tekorten zijn voor alles en de prijzen exploderen.

Hoeveel duurder is alles geworden? 

Tegelijk krijgen de bouwondernemingen ook af te rekenen met prijsstijgingen. Zes op tien aannemers betaalt 15% meer voor hun producten in vergelijking met november 2020. 32% betaalt meer dan 25% extra en 12% noteert zelfs prijsstijgingen van meer dan 50%. De prijsstijgingen zijn het grootst voor hout, staal en polyurethaanisolatie. Ruim de helft van de aannemers geeft bovendien aan dat zij zelf de prijsverhoging slikken. Slechts in 41% van de gevallen wordt die prijsverhoging (gedeeltelijk) doorgerekend aan de klant. 

Hoe komt het nu dat de prijzen plots zo fel stijgen? 

De coronacrisis is de grootste oorzaak. Heel wat producenten van materialen of afgeleide producten hadden verwacht dat de crisis langer zou aanslepen en een stevigere impact zou hebben. Dus hebben ze tijdens de coronapandemie minder geproduceerd en nauwelijks voorraden aangelegd. Daarnaast is de werking van vele productieafdelingen onderbroken door de pandemie, met  lockdowns en quarantaines als stoorzender. De economie herpakt zich echter sneller dan gedacht, waardoor er wereldwijd tekorten zijn voor alles en de prijzen exploderen. De vraag is met andere woorden groter dan het aanbod.  

Als het op hout aankomt, speelt ook internationale politiek een rol. Tijdens de coronacrisis steeg de vraag naar hout enorm in Amerika. Daar zijn de huizen voornamelijk in hout. Door een ban van de vorige Amerikaanse president Trump op de import van hout uit Canada naar de VS, net op het moment dat iedereen ook daar aan het klussen sloeg, zijn Amerikanen massaal Europees hout beginnen kopen. Ook China koopt nu massaal in Europa hout aan. En dat jaagt onze prijzen ook omhoog. 

Containers doen er langer over om hun grondstoffen op de bestemming te krijgen.

Hoe kan je je als aannemer beschermen tegen de stijgende prijzen?  

Werken met een herzieningsclausule of een dagprijs kan ervoor zorgen dat prijsstijgingen niet integraal op jouw schouders terechtkomen. Met een evenwichtig contract weten zowel jij als je klant waar je aan toe bent.  

Zal bouwen en verbouwen een stuk duurder blijven? 

De Confederatie Bouw verwacht een normalisatie van de situatie in de loop van 2022. De productie van de meeste materialen en afgeleide producten zou tegen dan opnieuw genormaliseerd moeten zijn. 

Tot de prijzen opnieuw dalen, is het een goed idee om op zoek te gaan naar alternatieven. Bijvoorbeeld: isolatiematerialen die uit meer ecologische materialen zijn gemaakt (denk maar aan papiervlokken, houtwol, kurk, cellulose of kalkhennep), zijn minder onderhevig aan internationale marktdynamiek en kennen een minder uitgesproken prijsverhoging.  

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details