NLFR

Platform over interieur- & exterieurschrijnwerk
Voorkom ongevallen en verbeter je bedrijfsresultaten
Niet alleen machines liggen aan de basis van arbeidsongevallen, ook valpartijen of botsingen leveren slachtoffers op. (Beeld: Christophe Toffolo)

Voorkom ongevallen en verbeter je bedrijfsresultaten

Een efficiënt preventiebeleid is de sleutel tot succes

In de houtindustrie worden ernstige arbeidsongevallen vaak geassocieerd met houtverwerkingsmachines. Toch is dit maar een deel van het verhaal. Struikelen, de blootstelling aan schadelijke producten, interne botsingen tussen voertuigen,… De gevolgen zijn op verschillende fronten voelbaar. Een efficiënt preventiebeleid speelt hier integraal op in.

Niet alle arbeidsongevallen in de houtindustrie zijn te wijten aan machines. Integendeel, er vallen ook slachtoffers door valpartijen, ongevallen met schadelijke producten of botsingen met bedrijfsvoertuigen. Om de gezondheids- en veiligheidsrisico’s hiervan te identificeren en er op een proactieve manier adequaat op te reageren, is een preventiebeleid essentieel. Het is herhaaldelijk aangetoond dat bedrijven, groot of klein, met aandacht voor de gezondheid en veiligheid op de werkvloer, ook betere economische resultaten behalen.

Met een sterk preventiebeleid schat je risico’s op de werkvloer beter in en weet je er adequaat op te reageren. (Beeld: Christophe Toffolo)

Je preventiebeleid optimaliseren

Bedrijven met bovengemiddelde ongevallenstatistieken worden hierover geïnformeerd door het Federaal Agentschap voor Arbeidsrisico’s Fedris. Het doel? Vermijden dat het bedrijf verplicht een begeleidingsproces moet opstarten. In 2022 erkende de federale overheid Woodwize als preventie-instituut. Worden bedrijven gedurende drie opeenvolgende jaren geclassificeerd als ‘hoog risico’, dan moeten ze door Woodwize laten begeleiden bij het opzetten of verbeteren van hun preventiebeleid.

Aan de slag met veiligheid en preventie op het werk

Heb je ooit gedacht: “Ik moet echt eens werk maken van een preventiebeleid”? Of wil je er graag concreet mee aan de slag maar weet je niet waar te beginnen of wat ervan te verwachten? Woodwize organiseert een infosessies om op een eenvoudige en toegankelijke manier uit te leggen hoe je een preventiebeleid opzet en beheert. Je gaat gegarandeerd de deur uit met een antwoord op al je vragen en een plan van aanpak om een degelijk preventiebeleid te integreren in de dagelijkse organisatie van je bedrijf.

De opleidingen zijn gratis en zullen in juni doorgaan in Gent en Westerlo. Hou de website van Woodwize in de gaten voor meer details over de data en locatie van deze interessante infosessies.   

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details